Tujina

El Baradej umaknil kandidaturo za predsednika

Kairo, 14. 01. 2012 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Egiptovski opozicijski politik Mohamed el Baradej je umaknil svojo kandidaturo za položaj predsednika Egipta. S tem je izrazil nestrinjanje s politiko vojske, ki vse od Mubarakovega padca vlada državi.

Egipt trenutno ne izpolnjuje pogojev za izvedbo pravičnih volitev, egiptovska vojska pa se "obnaša, kot da se ne bi zgodila nikakršna revolucija in ne bi padel noben režim" in države ne vodi na poti k demokraciji, je svojo odločitev za umik kandidature za položaj predsednika Egipta pojasnil Mohamed el Baradej.

"Namesto združevanja naroda s pomočjo organiziranega političnega procesa ... je (vrhovni vojaški svet) doslej vse odločitve sprejemal sam, na način, ki odraža zmedo in zaostrene družbene delitve, medtem ko trenutno nujno potrebujemo solidarnost," je še poudaril Nobelov nagrajenec in nekdanji vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo.

Z umikom kandidature za predsednika El Baradej izraža nestrinjanje s politiko vojske, ki od padca dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka vlada državi.
Z umikom kandidature za predsednika El Baradej izraža nestrinjanje s politiko vojske, ki od padca dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka vlada državi. FOTO: Reuters

El Baradej, ki si prizadeva za sekularno demokratizacijo Egipta, je sicer kot strokovnjak in diplomat zelo spoštovan v mednarodni skupnosti. Prav njemu številni analitiki pripisujejo velike zasluge za začetek protirežimskih protestov v Egiptu konec leta 2010, ki so privedle k padcu režima Hosnija Mubaraka 25. januarja 2011.

Mubarak je odstopil, potem ko je protestnike očitno podprla vojska. Ta je nato prevzela oblast v državi in jo bo predvidoma obdržala do izvedbe predsedniških volitev junija – prvih demokratičnih volitev po padcu Mubarakovega režima.

A na vrhovni vojaški svet v zadnjem času letijo čedalje ostrejše kritike zaradi počasnega izvajanja reform in nasilnega zatiranja demonstrantov, ki se ne strinjajo z njegovim načinom vladanja, in pozivi k predčasnemu sestopu z oblasti.

V Egiptu sicer trenutno poteka zadnja faza trofaznih parlamentarnih volitev, na katerih bosta najverjetneje slavili islamistični stranki Svoboda in pravičnost ter Al Nur. Ko bo novi parlament sestavljen, bo imenoval posebno komisijo, ki bo oblikovala novo egiptovsko ustavo. Ta naj bi stopila v veljavo, še preden bodo junija izvedli predsedniške volitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nykica
14. 01. 2012 20.25
+1
Saj bi kandidiral za predsednika Egipta vendar se boji prihodnosti in nove recesije.
bnam 2707
14. 01. 2012 18.53
+2
V današnjih časih je težko biti predsednik.Kar hitro si na gavgah.Zgornja slika,kjer se drži za vrat je zgovorna.
European22
14. 01. 2012 16.05
+1
Pomoje mu je muslimanska bratovščina zagrozila, sedaj je pa odstopil!!! Slabo se piše egiptu, kajti tudi Hamas je del muslimanske bratovščine! in tukaj se stvar zakomplicira!