Tujina

Mursijevi nasprotniki: Egipt je imel revolucijo, ne udara

Kairo/Washington, 07. 07. 2013 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so iz Egipta že prihajala sporočila, da naj bi bil za novega premierja izbran Mohamed El Baradej, pa so to vojaške oblasti zanikale. Na Tahrirju so se spet zbrali Mursijevi nasprotniki, medtem ko so se njegovi privrženci zbrali pred mošejo Raba al Adavija.

Mohamed El Baradej je nekdanji voditelj Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).
Mohamed El Baradej je nekdanji voditelj Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). FOTO: Reuters

Kljub napovedim, da bo za novega egiptovskega premierja že v soboto prisegel Mohamed El Baradej, se to ni zgodilo. Z urada egiptovskega predsednika so pozno v soboto sporočili, da novi premier še ni izbran. "Začasni predsednik Adli Mansur se je sestal z dr. El Baradejem, a za zdaj še nihče ni bil uradno zaprošen za oblikovanje nove vlade," je dejal svetovalec egiptovskega predsednika Ahmed al Muslimani.

Dodal pa je, da je El Baradej "logična izbira" s seznama imen, o katerih razpravljajo, potem ko je vojska odstavila predsednika Mohameda Mursija in prevzela oblast v državi.

Na polotoku Sinaj pa so danes v bližini mesta El Ariš oboroženci izvedli bombni napad na plinovod. Podatkov o tem, kdo je napad izvedel, za zdaj ni.

El Baradej je sicer za nemški tednik Der Spiegel dejal, da bi morala biti Muslimanska bratovščina vključena v politično prihodnost Egipta. "Nikomur ne bi smeli soditi brez prepričljivih razlogov. Z nekdanjim predsednikom Mursijem je treba ravnati dostojanstveno," je dodal.

Med razlogi za to, da El Baradej (še) ni bil imenovan za začasnega premierja, naj bi bilo nasprotovanje druge največje islamistične politične sile v Egiptu, stranke Nur, ki je sicer podprla odstavitev Mursija.

Spet so se zbrali Mursijevi nasprotniki in privrženci

Na kairski trg Tahrir so se začeli popoldne znova zgrinjati nasprotniki odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, medtem ko so se njegovi privrženci zbrali pred mošejo Raba al Adavija, kairsko univerzo in sedežem Republikanske garde.

Mursijevi nasprotniki so na Tahrirju med drugim razvili velik napis "Egipt je imel revolucijo, ne udara". Ta namiguje, da po mnenju protestnikov vojska z odstavitvijo ni izvedla državnega udara, ampak podprla voljo ljudstva.

Mursijevi privrženci so medtem ponekod po Kairu postavili barikade in nadzorne točke. Nekaj jih je celo izsililo zaprtje glavne ceste proti letališču.

Mursijevi podporniki
Mursijevi podporniki FOTO: Reuters

Obama obsodil nasilje

Ameriški predsednik Barack Obama pa je v soboto zatrdil, da ZDA "niso povezane" z nobeno od političnih strani v Egiptu. Obama je v pogovoru s člani sveta za nacionalno varnost dejal, da ZDA niso povezane z nobeno od političnih strani v Egiptu in da nobene ne podpirajo. Ob tem je obsodil nasilje, ki je v zadnjih dneh v Egiptu terjalo več deset življenj. Izrazil je tudi zaskrbljenost nad politično polarizacijo v Egiptu.

Putin: Egipt pred državljansko vojno

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je opozoril, da lahko Egipt po Mursijevi odstavitvi pade v državljansko vojno. "Sirija je že v primežu državljanske vojne in Egipt se pomika v enako smer, " je opozoril Putin.

Uradni Teheran pa je danes v prvem uradnem odzivu na dogajanje v Egiptu odstavitev Mursija označil za nedopustno. Mursijevi privrženci bi morali po besedah tiskovnega predstavnika iranskega zunanjega ministrstva vztrajati, da se vrne na oblast, je poročala državna tiskovna agencija Irna.

O predsedniku države ne bi smela odločati ulica, "islamistom in revolucionarjem pa ni treba skrbeti, saj lahko arabski pomladi sledita vroče poletje in mrzla zima", je dodal predstavnik iranskega ministrstva.

Nasprotno pa je nekdanji britanski premier Tony Blair v prispevku za časnik Observer zapisal, da egiptovska vojska ni imela druge izbire. "Dogodki, ki so vodili do odločitve vojske za odstavitev predsednika Mursija, so vojsko soočili s preprosto izbiro: intervencija ali kaos," je menil. Mednarodna skupnost si ne more privoščiti zloma Egipta, zato mora sodelovati "z novo de facto oblastjo", je še prepričan Blair, sicer posrednik mednarodne skupnosti za Bližnji vzhod.

Padec Mursija je sicer po današnjem pisanju izraelskega časnika Jediot Aharonot udarec tudi za skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki je imelo v njem pomembnega zaveznika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castro*
08. 07. 2013 02.11
+1
pa ka bo ta Bajader. amerikanski plačanec.
Kumasin
07. 07. 2013 23.48
+2
Demokracija je rezervirana za zahodne drzave. Egipt te pravice nima ocitno. Sprasujem se kako bi bilo ce bi v evropi vojska zamenjala kaksnega predsednika vlade ko mu podpora pade pod 50%.
skydrol7
07. 07. 2013 17.33
+0
glavno da se zahodne drzave v to ne vmesavajo........bo ze Alah vse to uredil.......
Mb128
07. 07. 2013 09.59
+9
Ne vem zakaj potiskajo tega el Baradeja tako v ospredje?! Ja, zgleda da nekdo hoče na vsak način imeti svojega vazala tam. Še vedno nekdo ne razume, bolje rečeno noče razumet da je odgovoren za 3/4. vsega sranja na tem svetu. Kaj si nekdo misli pa je pokazal zadnji intervju po tv z njegovim predstavnikom v naši državi. Kakorkoli, naj se še tako trudi, prizadeva pax Amerika se bo na koncu izjalovil!
I G N O R A N T
07. 07. 2013 09.44
+6
Kar izbran?Nic izvoljen?Demokracija po hitrem postopku?