Tujina

Vojska Egipčane svari pred politično krizo

Kairo, 27. 11. 2011 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodja vojaških oblasti v Egiptu Tantavi je volivce pozval, naj se udeležijo parlamentarnih volitev in preprečijo politično krizo v državi, pri tem pa je posvaril pred resnimi posledicami.

Tantavi se je v soboto ločeno sestal z El Baradejem in nekdanjim generalnim sekretarjem Arabske lige Amrjem Muso. Oba sta se med protestniki na kairskem trgu Tahrir najpogosteje omenjala kot morebitna mandatarja za sestavo vlade narodne rešitve, ki bi prevzela oblast od vojaških oblasti.
Tantavi se je v soboto ločeno sestal z El Baradejem in nekdanjim generalnim sekretarjem Arabske lige Amrjem Muso. Oba sta se med protestniki na kairskem trgu Tahrir najpogosteje omenjala kot morebitna mandatarja za sestavo vlade narodne rešitve, ki bi prevzela oblast od vojaških oblasti. FOTO: Reuters

Nekdanji direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej je po srečanju z vodjo egiptovskega vrhovnega vojaškega sveta Huseinom Tantavijem dejal, da je pripravljen voditi vlado narodne rešitve, če bi ga za to zaprosili.

El Baradej, ki se je po končanju funkcije na čelu IAEA vrnil v domovino, je po sobotnem srečanju dejal, da se je pripravljen odpovedati predsedniški kandidaturi, če bi dobil ponudbo, da postane premier v novi vladi narodne rešitve.

Protestniki v Egiptu vztrajajo, da vojska oblast nemudoma preda začasni civilni vladi, ki bi Egipt vodila do predsedniških volitev junija naslednje leto.
Protestniki v Egiptu vztrajajo, da vojska oblast nemudoma preda začasni civilni vladi, ki bi Egipt vodila do predsedniških volitev junija naslednje leto. FOTO: Reuters

Vojaški svet je sicer pred dnevi za predsednika nove začasne vlade imenoval Kamala al Ganzurija, ki pa ga mnogi vidijo kot pripadnika Mubarakovega režima. 78-letni al Ganzuri je med drugim že opravljal premiersko funkcijo pod Mubarakovo vladavino v obdobju 1996–1999.

Razmere na osrednjem kairskem trgu Tahrir, kjer se je pred tednom dni začel tako imenovani drugi val egiptovske revolucije, pa so se začele umirjati, saj tam po poročanju medijev vztraja le še okoli 15.000 ljudi. Čeprav so za popoldan napovedani novi množični protesti, je tako čutiti, da revolucionarna iskra počasi zamira, ljudje pa so vse bolj utrujeni in razočarani.

Protestniki v Egiptu vztrajajo, da vojska oblast nemudoma preda začasni civilni vladi, ki bi Egipt vodila do predsedniških volitev junija naslednje leto. Vojaški svet slednji zahtevi nasprotuje in volitev ne bo prestavil na čas, ko bodo razmere v državi stabilnejše. Protestniki prav tako zahtevajo zamenjavo al Ganzurija in njegovega kabineta, ki sicer še ni bil imenovan, z vlado narodne rešitve.

Egiptovski aktivisti so sicer dan pred parlamentarnimi volitvami v Egiptu, ki se bodo začele v ponedeljek, ljudi znova pozvali k udeležbi na množičnem shodu za končanje vojaške vladavine v državi na trgu Tahrir. Današnji protestni shod so poimenovali "legitimacija revolucije".

Novi množični protesti nezadovoljnih Egipčanov sicer trajajo že devet dni, v nasilju med protestniki in varnostnimi silami pa je po državi doslej umrlo najmanj 42 ljudi, največ v Kairu.

Kaj čaka Egipt v prihodnjih dneh, je nemogoče napovedati. Volivci bodo odločali predvsem med dvema močnima blokoma - vojsko, ki jo sestavljajo člani nekdanje Mubarakove stranke, ter Muslimansko bratovščino in njeno Stranko svobode in pravičnosti, ki naj bi na volitvah prejela približno tretjino glasov volivcev.
Kaj čaka Egipt v prihodnjih dneh, je nemogoče napovedati. Volivci bodo odločali predvsem med dvema močnima blokoma - vojsko, ki jo sestavljajo člani nekdanje Mubarakove stranke, ter Muslimansko bratovščino in njeno Stranko svobode in pravičnosti, ki naj bi na volitvah prejela približno tretjino glasov volivcev. FOTO: Reuters

Medtem ko se na Tahrirju že zbira na tisoče protestnikov, pa je vodja vojaškega sveta Tantavi posvaril pred "zelo resnimi" posledicami, če jim ne bo uspelo premagati trenutne politične krize v državi. Volivce je pozval, naj se udeležijo parlamentarnih volitev v ponedeljek in zagotovil, da volitev ne bodo preložili, potekale pa bodo ob najstrožji varnosti.

K udeležbi na volitvah je danes pozval tudi vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Badej. Volivce je prek socialnega omrežja Twitter tudi pozval, naj glasujejo "svobodno in iskreno". Stranka Svoboda in pravičnost, ki jo je ustanovila Muslimanska bratovščina, sicer velja za favoritko volitev.

Novi množični protesti nezadovoljnih Egipčanov sicer trajajo že devet dni, v nasilju med protestniki in varnostnimi silami pa je po državi doslej umrlo najmanj 42 ljudi, največ v Kairu. 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BMWmunja
27. 11. 2011 17.07
+0
S to "preobleko", ki je noben od nas komentatorjev ne mara, pa kar nočejo preč. Očitno je, da jim "beseda in volja naroda" ne pomeni nič...