Tujina

Ekvador zadovoljen, da so Britanci umaknili grožnjo z vdorom na veleposlaništvo

Quito, 26. 08. 2012 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Politični spor, ki ga je med Veliko Britanijo in Ekvadorjem sprožila podelitev političnega azila Julianu Assangeu je končan. Tako pravi vsaj ekvadorski predsednik Correa, ki dodaja, da zločini, ki jih očitajo Assangeu v večini držav sploh ne bi bili kazniva dejanja.

Ekvadorski predsednik Raffael Correa pravi, da je za njih incident končan.
Ekvadorski predsednik Raffael Correa pravi, da je za njih incident končan. FOTO: Reuters

Ekvador je ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, ki se je junija zatekel na njihovo londonsko veleposlaništvo, nedavno podelil politični azil. Britanci so zagrozili z vdorom na njihovo veleposlaništvo in aretacijo Assangea oziroma, kot pravijo sami, so le pojasnili obstoječo zakonodajo oziroma pravni status diplomatskih predstavništev na njenem ozemlju. Kot kaže, pa so se zdaj nekoliko umirile strasti, saj je Velika Britanija umaknila svojo grožnjo.

Ekvadorska vlada je v sporočilu za javnost pojasnila, da so prejeli sporočilo londonskega Foreign Officea, v katerem ta piše, da ni nobene nevarnosti, da bi vdrli na veleposlaništvo. "Verjamemo, da je ta nesrečen incident končan," je povedal predsednik Ekvadorja Rafael Correa in dodal, da je "dobro, da se je Velika Britanija odrekla svoji grožnji." Ekvador naj bi sedaj ravnal, kot da grožnje nikoli ni prejel. "Za britansko zunanje ministrstvo je bila napaka reči, da bodo vstopili na naše veleposlaništvo," pravi Correa, ki ga veseli, da se obe državi vračata "na pot dialoga" in iščeta "soglasno rešitev".

Velika Britanija sicer vztraja, da bo Assangea ob prvi priložnosti izročila Švedski. Ta ga želi zaslišati v zvezi z obtožbami dveh žensk o spolnih napadih. Assange sicer trdi, da težava ni v izročitvi Švedski, temveč da bi ga ta nato izročila naprej ZDA, kjer bi mu sodili zaradi WikiLeaksove objave na tisoče ameriških tajnih diplomatskih depeš in kjer bi mu grozila celo smrtna kazen.

Julian Assange na balkonu ekvadorskega veleposlaništva - 3
Julian Assange na balkonu ekvadorskega veleposlaništva - 3 FOTO: Reuters

Correa je med tem v pogovoru za britanski časniki Sunday Times med drugim poudaril, da se Ekvador pri odobritvi azila Assangeu ni oziral na očitke na njegov račun na Švedskem. Kot je namreč menil, očitana mu dejanja v veliki večini držav sploh ne veljajo za zločin.

"Zločini, ki jih očitajo Assangeu, na 90 do 95 odstotkih tega sveta ne bi bili zločini," je dejal in dodal: "Če v spolnem odnosu neki par ne uporabi kondoma, to v Latinski Ameriki ni zločin." Ena od Švedinj namreč Assangea obtožuje, da je imel z njo spolni odnos, medtem ko je spala, druga pa, da je med spolnim odnosom namerno poškodoval kondom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CheGaucho
26. 08. 2012 18.21
+5
Dobro to da poizkušajo najti rešitev z dialogom. Sam je pa nekaj, da Veliki Britaniji ni nikoli za verjeti popolnoma, saj so že velikokrat kako obljubo ignorirali oziroma se ne držijo niti že podpisanih zahtev. Naprimer VB krši več zahtev združenih narodov in še ni bila pošteno sankcionirana...
Kwaj
26. 08. 2012 15.14
+19
Fuc.k England and USA
Masai_Mara
26. 08. 2012 15.14
+8
Švedi naj ga pridejo zaslišat na veleposlaništvo v London in bo stvar resena
Northwest
26. 08. 2012 14.54
+9
Vdrli niso,ko jim je dal Obama v govoru jasno vedeti,"upam da bosta Anglija in Ekvador nasli mirno resitev glede spora".Anglezi so dobro razumeli ta stavek.
Ataaufbix
26. 08. 2012 14.22
+4
Cel svet bi se moral združiti v zavezništvo proti Ameriki in jo zravnati z zemljo, prebivalce pa dosledno uničiti!
Generacija56
26. 08. 2012 14.48
+7
JURKO_22
26. 08. 2012 14.52
+13
TI si pa cvetka... Američani so tudi ljudje tako kot mi, sam da so zmanipulirani do daske.
Infadel_no1
26. 08. 2012 14.54
+0
Prekmurje Slovenija
26. 08. 2012 15.15
+2
In naj zavlada kitajska ..... kjer za prekršek ne boš kaznovan ampak streljan :) Kjer boš namesto za 500€ delal za 250€ za bogatejše.... Pravilno razmišljanje. Tudi meni se dopade ker boš za 250€ delal bom tako posredno jaz imel več :)))) Tam raje pojdi nazaj brat nostradamusa, kupuj revijo lady in beri horoskope ter revijo MIKI MIŠKa ker to je verjetno tudi edino kar razumeš kjer so samo slike
Prekmurje Slovenija
26. 08. 2012 15.17
+2
In ko boš bral miki miško si zapomni da sdo tudi njo kot vse ostalo kar imaš naredili v ameriki
Nepomembn
26. 08. 2012 20.52
+1
Se strinjam, da so ljudje zmanipulirani zaradi pokvarjene ameriške poltike. ne vidim razloga takega primerjanja s Kitajsko.. kaj je po tvoje v Ameriki kaj boljše? Ali je le vse lepo zapakirano v celofan in po navodilih predstavljeno v medijih..Amerika se baha s zagovarjanjem demokracije, pravic.. kaj se je zgodilo z ljudmi (predvsem temnopoltimi..Luther King, Malcom x,..), ki so opozarjali na svoje pravice?? bili so zaprti ali ubiti..da ne govorm, da so ubili svoje ljudi za povod za vojno in svoje gospodarske interese.. itd..
janez6bb
27. 08. 2012 14.22
+1
Prekmurje ti pa pojma nimaš o kitajski, v določenih kitajskih provincah, kjer je pač določena z zakonom , je minimalna plača tudi 1 večja kot pri nas povprečna:) ubogi narod, ki ne ve o čem govorim, prideš do mene ti dam stik iz kitajske ki ti bo ptordil moje besede:)