Tujina

Eksplozija v Španiji

Madrid, 09. 10. 2007 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na severu Španije je eksplodirala avto bomba. V eksploziji naj bi umrla ena oseba.

V baskijskem mestu Bilbao je v eksploziji avto bombe umrla ena oseba, poročajo španski mediji. Špansko ministrstvo za notranje zadeve pa je sporočilo, da je varnostnik napad preživel.

Šlo naj bi za varnostnika, zaposlenega pri lokalni stranki Socialistične Partije. Po prvih podatkih naj bi eksplozija bila povezana z aretacijami 23 članov prepovedane organizacije Eta, Batasuna.

Ozadje

Špansko notranje ministrstvo je v petek sporočilo, da so v četrtek, 4. oktobra, ko je vodstvo prepovedane Batasune v mestu Segura imelo sestanek, aretirali 23 ljudi. Operacija potrjuje trdno politiko španske vlade proti Eti, odkar je ta oborožena skupina junija razglasila konec 15-mesečnega premirja.

Policija ob znaku ETE
Policija ob znaku ETE FOTO: Reuters

Takrat je vodilni član prepovedanega političnega krila baskovske separatistične organizacije Eta, Batasuna, četrtkovo aretacijo vodstva stranke označil za "vojno napoved" madridske vlade. Najvišji predstavnik Batasune, ki je še na prostosti, Pernando Barrena, je še dejal, da je vlada pod vodstvom Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera z aretacijo "zaloputnila vrata" baskovskemu gibanju za neodvisnost. "Nasilje nas ne bo odvrnilo od boja za samostojnost," je na novinarski konferenci v pristaniškem mestu San Sebastian na severu Španije v spremstvu kakih 80 privržencev zatrdil Barrena.

Ob aretaciji so bili največji protesti v Bilbau

Sobotni protesti v Bilbau ob aretacijah članov Batasune
Sobotni protesti v Bilbau ob aretacijah članov Batasune FOTO: Reuters

V petek zvečer se je nato več sto baskovskih separatistov podalo na ulice v španski Baskiji in protestiralo proti aretaciji skoraj celotnega vodstva Batasune. Največje demonstracije so bile v Bilbau, finančnem in kulturnem središču Baskije, kjer se je pohoda skozi mesto udeležilo tisoč ljudi.Okoli sedemsto protestnikov se je zbralo na pohodih v San Sebastianu in Vitorii. "Res je, da nas je prizadelo, da se počutimo onesposobljene in jezne zaradi tolikšne krivice, muk in aretacij. A znova so v zmoti, kot so v zmoti že več let, ker mislijo, da bodo te ljudi spravili na kolena, a to jim ne bo uspelo, ne z lepa in ne z grda," je ob koncu pohoda v Bilbau dejal dolgoletni aktivist Batasune Tasio Erkiza.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.