Tujina

Eksplozija v romarskem središču

Madrid/Vitoria, 23. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V španskem mestu in romarskem središču Santiago de Compostela je eksplodirala manjša bomba, ranjenih ni bilo.

Eksplozija je povzročila le manjšo gmotno škodo (Foto: Reuters)
Eksplozija je povzročila le manjšo gmotno škodo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Santiago de Compostela leži na zaključku svetovno znane katoliške romarske poti, znane pod imenom Pot svetega Jakoba, ki vsako leto v mesto privabi na tisoče vernikov.

V mestu Santiago de Compostela na severozahodu Španije je eksplodirala manjša bomba, pri tem pa ni bil nihče ranjen. Bomba je eksplodirala pred glavno stavbo regionalne banke Caixa Galicia, povzročila pa je le manjšo gmotno škodo.

Španska policija je potrdila, da je bomba eksplodirala na osrednjem mestnem trgu. Policisti so območje eksplozije evakuirali in zaprli le nekaj minut pred detonacijo, saj so prejeli grožnjo o podstavljeni bombi. Nekaj ur po incidentu pa je policija že aretirala dve osebi, ki naj bi podstavila bombo.

Napad naj bi izvedla ena izmed neodvisnih radikalnih skupin, ki se borijo za samostojno Galicijo, ki ima sicer svojo vlado in jezik. Do incidenta je prišlo dva dni pred največjim praznikom te regije, ki je posvečen svetemu Jakobu.

"Ni nas presenetilo, saj smo se vnaprej bali tovrstnih napadov. Ob incidentu je policija ukrepala nemudoma in popolnoma profesionalno," je povedal župan mesta Santiago de Compostela.

Izgredi zaradi smrti pripadnika ETA

Po smrti domnevnega terorista iz vrst baskovske separatistične organizacije ETA Imanol Gomez, ki je pretekli teden umrl v prometni nesreči v Franciji, je v španski regiji Baskija prišlo do izgredov. Baskovski skrajneži so v mestu San Sebastian postavili ulične barikade iz gorečih smetnjakov ter uničevali telefonske govorilnice. V spopadih s policijo naj bi utrpel lažje poškodbe nek nekdanji mestni svetnik iz baskovske stranke Batasuna, ki je sicer blizu ETA.

V noči na petek so pripadniki ETA v kraju Gernika v bližini mesta Bilbao izvedli tudi napad z bombo na neko gradbeno podjetje, pri čemer pa je nastala zgolj gmotna škoda.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja