Tujina

FOTO in VIDEO: Eksplozija v Dortmundu napad na nogometaše Borussie, v bližini mesta napada našli pismo

Dortmund, 11. 04. 2017 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
44

V bližini avtobusa, ki je na stadion v Dortmundu peljal domačo nogometno ekipo Borussie, so odjeknile tri eksplozije. Eden od nogometašev je lažje poškodovan. Policija je na mestu napada našla pismo, a njegovo avtentičnost še preverjajo. Četrtfinalna tekma med Borussio in Monacom je prestavljena na sredo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Tri eksplozije v Dortmundu
    03:02
    Iz 24UR ZVEČER: Tri eksplozije v Dortmundu
  • Iz 24UR ZVEČER: Varnostni vidiki in morebitno ozadje napada
    05:07
    Iz 24UR ZVEČER: Varnostni vidiki in morebitno ozadje napada

V neposredni bližini avtobusa nogometne ekipe Borussia Dortmund, ki naj bi se nocoj pomerila z ekipo Monaca v četrtfinalu Lige prvakov, je okoli 19. ure zvečer eksplodiralo. Tekma je bila odpovedana in prestavljena na sredo ob 18.45 uri, dortmundska policija pa preiskuje, kdo stoji za napadom.

Poškodovan avtobus lokalne ekipe Borussie Dortmund. Policija še ne ve, kdo je sprožil eksplozijo. Obstaja možnost, da je bila sprožena na daljavo ali pa so avtobus napadalci opazovali.
Poškodovan avtobus lokalne ekipe Borussie Dortmund. Policija še ne ve, kdo je sprožil eksplozijo. Obstaja možnost, da je bila sprožena na daljavo ali pa so avtobus napadalci opazovali. FOTO: AP

Policija: To je bil napad na nogometaše Borussie, v bližini našli pismo

Po podatkih policije so okoli 19. ure odjeknile tri eksplozije, pri tem pa je bila ena oseba poškodovana in odpeljana v bolnišnico. Na novinarski konerenci je vodja policije Gregor Lange dejal, da še vedno ni znano, kdo stoji za eksplozijami. Nemška tiskovna agencija DPA je sicer poročala, da so varnostne službe že zavrnile sum na terorizem, dortmundska policija pa je sporočila, da preiskava zaenkrat poteka v vse smeri. Prav tako so dejali, da gre za "napad z resnim namenom" in da je sedaj že jasno, da so bili tarča napada nogometaši Borussie.

Policija dokazov, da bi šlo za terorizem, nima, kljub vsemu preiskava poteka tudi v tej smeri.
Policija dokazov, da bi šlo za terorizem, nima, kljub vsemu preiskava poteka tudi v tej smeri. FOTO: AP

Eksplodirale so naprave, ki so bile nameščene na ulici, po kateri so se peljali nogometaši na tekmo, naprave pa naj bi bile skrite v živi meji ob cesti. Vse skupaj se je zgodilo v bližini hotela, kjer so bili nastanjeni nogometaši. Vodja policije je še dejal, da so v bližini eksplozije našli tudi pismo, a o podrobnostih še ne želijo govoriti. Je pa več o vsebini pisma razkrila tožilka, ki je dejala, da je v pismu nekdo prevzel odgovornost za napad, a da avtentičnost pisma še preverjajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija je še sporočila, da iščejo avto s tujimi registrskimi oznakami, ki ga povezujejo z napadom. Več niso želeli razkriti.

Eksplodiralo, ko so zapuščali hotel

Izvršni direktor dortmundskega kluba Hans Joachim Watzke je kmalu po napadu dejal, da jim je policija sporočila, da naj bi eksplodirale tri naprave, ki so bile nameščene v bližini izvoza hotela, ki so ga zapuščali nogometaši, naprave pa naj bi nekdo sprožil na daljavo.

Španski nogometaš že prestal operacijo roke

V eksploziji se je lažje poškodoval Marc Bartra.
V eksploziji se je lažje poškodoval Marc Bartra. FOTO: AP

V eksploziji se je lažje poškodoval eden od igralcev Borussie, in sicer španski nogometaš Marc Bartra, ki je utrpel površinske poškodbe roke. Bartri so že operirali poškodovano roko in bo kmalu okreval. Informacijo so potrdili tudi v nemškem klubu in soigralcu zaželeli čimprejšnje okrevanje. Vodstvo kluba je še sporočilo, da so zaradi dogodka vidno pretreseni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Vsi smo bili v šoku in nihče ni več razmišljal o nogometu'

Vratar Borussie Roman Bürki je za švicarski medij Blick opisal, kaj se je zgodilo. "Avtobus je zapeljal na glavno cesto, ko je nenadoma močno počilo - bila je prava eksplozija. Policija je bila kmalu na prizorišču dogodka in začela s preiskavo. Vsi smo bili v šoku in nihče ni več razmišljal o nogometu," pripoveduje in dodaja, da je v času eksplozije sedel zraven Bartre v zadnjem delu avtobusa. Kot je dejal, je španskega nogometaša poškodovalo razbito steklo. "Po eksploziji smo se vsi takoj sklonili, nekateri pa so se ulegli na tla avtobusa. Nismo vedeli, kaj bi se lahko še zgodilo," še dodaja.

Navijači na stadionu so se mirno razšli

"Tukaj na stadionu ni razlogov za paniko," je na stadionu navijačem neposredno po dogodku sporočil uradni napovedovalec Norbert Dickel. Navijači so odgovori s skandiranjem: "Dortmund, Dortmund." Kljub temu se je na stadionu takoj sestal krizni štab in se v sodelovanju s policijo odločil, da se tekma iz varnostnih razlogov prestavi na naslednji dan.

Stadion v Dortmundu, kjer naj bi se nocoj odvijala tekma četrtfinala Lige prvakov.
Stadion v Dortmundu, kjer naj bi se nocoj odvijala tekma četrtfinala Lige prvakov. FOTO: AP

Policija območje pregledovala z droni

Policija, ki je hitro zaprla širše območje področja, kjer so odjeknile eksplozije in ga podrobno pregledala z dronom, je pozvala ljudi, naj ne širijo govoric in špekulacij ter ohranijo mirno kri, saj so razlogi za eksplozije zaenkrat neznani.

Člani domače ekipe na prizorišču dogodka.
Člani domače ekipe na prizorišču dogodka. FOTO: AP

Tudi navijači iz varnostnih razlogov takoj po odpovedi tekme niso smeli zapustiti stadiona, ampak šele dobre pol ure kasneje. Vse navijače, ki so se pred eksplozijo zbrali na stadionu, so pozvali, da ostanejo mirni in da upoštevajo navodila policije. Ta je stadion izpraznila in se navijačem zahvalila, ker so se mirno razšli.

Tekma bo, a pod strožjimi varnostnimi ukrepi

Policija je še sporočila, da bo jutrišnja tekma, ki je prestavljena na 18.45 uro, potekala pod še strožjimi varnostnimi ukrepi in da bodo naredili vse, da zaščitijo nogometaše in obiskovalce tekme.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3