Tujina

Nigerijo pretresel niz eksplozij

Abuja, 25. 12. 2011 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V več mestih v Nigeriji je odjeknilo pet eksplozij, ena od njih je zahtevala 27 smrtnih žrtev. Odgovornost za napade je prevzela skrajna islamistična skupina Boko Haram, ki je hkrati napovedala nove eksplozije. Vatikan je napade že obsodil.

V precej gosto naseljenem delu blizu nigerijske prestolnice Abuja je v cerkvi, polni vernikov, odjeknila močna eksplozija. Tamkajšnja služba za izredne razmere je sporočila, da je bilo žrtev napada 27. Eden od očividcev je povedal, da so zaradi eksplozije na bližnjih domovih popokala stekla na oknih.

Eksplozija pred cerkvijo v Nigeriji
Eksplozija pred cerkvijo v Nigeriji FOTO: Reuters

Pozneje sta eksploziji odjeknili tudi v mestih Gadaka in Jos. V Gadaki, ki prav tako leži na severovzhodu države, poročajo o napadu na cerkev, v kateri so verniki praznovali božič. "Verniki so zbežali, vendar so napadalci zažgali njihove avtomobile. Nihče ni bil ranjen in cerkev je ostala nepoškodovana," je dejal nek prebivalec. V mestu Jos pa je bila povzročena le gmotna škoda.

Na napad v cerkvi se je odzval Vatikan, ki je to dejanje obsodil. Predstavniki cerkve pravijo, da gre za nesmiselno teroristično nasilje, ki vzpodbuja sovraštvo.

Da je napad teroristično dejanje, ki ga obsojajo, so sporočili tudi iz Bele hiše.

Za tem pa sta še dve eksploziji odjeknili v mestu Damaturu, ki se nahaja na severovzhodu Nigerije. "Ena bomba je eksplodirala na pomembnem krožišču, druga pa na uradu (tajne) policije," je povedal eden od prebivalcev. Domnevajo, da je šlo za samomorilski napad.

Odgovornost za vse napade je že prevzela skupina islamskih skrajnežev Boko Haram, ki se bori za uveljavitev šeriatskega prava v državi. "Odgovorni smo za vse napade v zadnjih dneh, vključno z današnjo eksplozijo v cerkvi v Madali," je dejal pripadnik skupine Abul Kaka. "Z napadi po severu države bomo nadaljevali tudi v naslednjih dneh," je še dodal.

V nasilju od lani umrlo že več kot 250 ljudi

Severovzhod Nigerije so sicer preplavili spopadi med vojsko in islamskimi skrajneži, ki so zahtevali že skoraj 70 žrtev. Pri tem je bilo v mestu Damaturu ubitih več kot 50 pripadnikov milice Boko Haram (v prevodu: zahodna vzgoja je prepovedana), v mestu Maiduguri pa je bilo ubitih najmanj 11 ljudi.

Spopadi v mestu Damaturu so izbruhnili v četrtek popoldne. Predstavnik vojske je povedal, da je bilo v njih ubitih več kot 50 domnevnih skrajnežev, ki naj bi bili oboroženi s težko oborožitvijo, hkrati pa naj bi bilo ubitih tudi sedem policistov in dva vojaka.

Eksplozija pred cerkvijo v Nigeriji
Eksplozija pred cerkvijo v Nigeriji FOTO: Reuters

Skupine, ki se borijo za človekove pravice, so sporočile, da je v nasilju, ki se je začelo julija lani, umrlo že več kot 250 ljudi. 26. avgusta je samomorilski napadalec, ki naj bi bil član skupine Boko Haram, v Abuji napadel poslopje Združenih narodov, pri čemer je bilo ubitih 23 ljudi, 76 pa ranjenih. Odgovornost je prevzela omenjena skupina in hkrati zahtevala izpustitev njenih zaprtih članov. Hkrati so zahtevali tudi končanje operacij, s katerimi so varnostne sile želele preprečiti nadaljnje napade. To je bil prvi samomorilski napad v Nigeriji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mcc
26. 12. 2011 12.04
SAABfen
25. 12. 2011 23.23
+0
kuj neka glih tolko da se majo ludi ke menit
Max_Headroom
25. 12. 2011 10.55
-18
To se mi zdi še huje, kot če bi podstavili bombo, ki v tenutku zgradi cerkev. NIhče ni namreč dogodka posnel na kamero, brez cenzure, si bo svet to zagotovo razlagal po svoje. Na naftnih črpališči išči išči iščih nimajo toliko domišljije, ne gledajo dovolj televizije, o ja.
modrix
25. 12. 2011 12.54
+7
zosi1985
25. 12. 2011 09.45
-8