Tujina

Po krvavem napadu dobra novica

Tripoli, 13. 08. 2008 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V drugem največjem libanonskem mestu Tripoli je odjeknila bomba. Umrlo je 15 ljudi. Napad naj bi preprečil predsednikov obisk Sirije, a se to ni zgodilo.

Umrlo je tudi devet vojakov.
Umrlo je tudi devet vojakov. FOTO: Reuters
Sedanji libanonski predsednik Suleiman je lani vodil vojsko v 15-tedenskem spopadu s skupino Fatah al-Islam, ki je delovala v palestinskem begunskem taborišču zunaj Tripolija. Takrat je umrlo 170 libanonskih vojakov. Pojavljajo se ugibanja, da je ista skupina vpletena tudi v današnji napad.

V eksploziji bombe v libanonskem mestu Tripoli je po najnovejših podatkih umrlo 15 oseb in ne 18, kot so poročali sprva. Med žrtvami je tudi devet vojakov. 45 ljudi je ranjenih. Bomba je bila skrita v najlonski vrečki in podstavljena na avtobusni postaji, sprožili naj bi jo od daleč.

Zaenkrat ni še nihče sprejel odgovornosti za napad v drugem največjem libanonskem mestu. V regiji so spopadi med varnostnimi silami in islamskimi skrajneži pogost pojav, tokratni napad pa je bil najhujši po lanskoletnih spopadih s skrajno skupino Fatah al-Islam.

Zgodil se je le dan po tem, ko je vlada dobila zaupnico in je predsednik Michel Suleiman prvič po izvolitvi odpotoval v Sirijo. Suleiman je dejal, da eksplozija predstavlja 'teroristično dejanje' in da ne bodo popustili pod pritiski terorističnih groženj, ki so usmerjeni proti civilnemu prebivalstvu. Eksplozija bombe naj bi prekinila pomembnen obisk predsednika v Siriji, ki bi lahko izboljšal odnose med državama. Na televiziji so prikazali posnetek razdejanja, ki ga je povzročila eksplozija, razstreljenih teles in s krvjo oškropljenih hiš.

V zadnjih mesecih je mesto Tripoli prizorišče spopadov med večinsko muslimasko skupnostjo Sunitov, ki podpirajo protisirijsko gibanje, in pripadnikov sekte Alaviti, ki pa je povezana z Hezbolahom.

Sirija bo vzpostavila diplomatske vezi z Libanonom

Suleimanov obisk libanonske sosede je bil uspešen. Sirija je namreč sporočila, da bo vzpostavila diplomatske vezi z Libanonom, sprva na stopnji veleposlanikov. Številne tuje države so to odločitev že pozdravile.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skyline4
13. 08. 2008 18.32
@romankle, Tripoli je v Libiji in v Libanonu
Mali_Piko
13. 08. 2008 16.00
Gadafi ga serje.
romankle
13. 08. 2008 13.56
a se vam na POP-u ni zdi da ne gre skupaj Libanon pa Tripoli ?????