Tujina

Eksplozija cistern z nafto je bila 'nenormalno' silovita

Montreal, 01. 08. 2013 21.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalci sumijo, da so cisterne na vlaku, ki je v mestu Lac-Megantic povzročil razdejanje in smrt 48 ljudi, vsebovale snovi, ki jih ne bi smele. Prav tako preučujejo delovanje zavornega sistema.

Preiskovalci se bodo s silovito eksplozijo cistern z nafto v kanadskem mestu Lac-Megantic ukvarjali še nekaj mesecev, že zdaj pa sumijo, da v vagonih ni bilo le 50.000 sodčkov surove nafte.

Donald Ross, eden od preiskovalcev, je poudaril, da bodo pregledali, ali je vsebina dejansko ustrezala "deklaraciji". Že po prvi oceni pa kaže, da so pod oznako "vnetljive tekočine" tovorili tekočine, ki bi morale biti razvrščene v višji razred, kot so bile.

Preiskovalec Ed Belkaloul pravi, da je surova nafta reagirala "nenormalno". Šele na podlagi laboratorijske analize bodo lahko podali zanesljivejši odgovor na to, zakaj je ob iztirjenju vagonov prišlo do tako silovite eksplozije, ki je uničila del mesta.

V ekploziji in požaru, ki je sledil, je umrlo 48 ljudi.
V ekploziji in požaru, ki je sledil, je umrlo 48 ljudi. FOTO: Reuters

Drugo vprašanje, ki se poraja preiskovalcem, pa je delovanje zavornega sistema. Pravila določajo, da morajo biti zavore nastavljene tako močno, da se vagoni ne morejo premakniti. Kot je znano, je strojevodja "parkiral" vlak v bližini mesta in odšel na počitek, medtem pa se je lokomotiva pognala po hribu navzdol. Je torej strojevodja pozabil nastaviti zavore? Takšnega mnenja je bil direktor družbe Rail World Inc., ki je po nesreči strojevodjo poslal na neplačan dopust.

Poleg tega bodo strokovnjaki izvedli več simulacij, ki jim bodo pomagale dognati natančen potek nesreče.

Policija v Quebecu je sporočila, da so tudi uradno nehali iskati pogrešane v nesreči. Število žrtev je bilo visoko. Umrlo je 42 ljudi, pet jih niso našli, kar pomeni, da so najverjetneje umrli. V središču mesta je bilo povsem uničenih več kot 30 stavb.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Symons
02. 08. 2013 07.26
+0
Ja dobro jutro preizkovalci. Od kdaj pa nafta tako eksplodira, še posebaj surova? Sigurno je bilo v vagonih še kaj drugega.
lennchma
01. 08. 2013 22.12
+6
Smrdi po zaroti.
Ramzess
01. 08. 2013 21.54
-1
Videti je, da še nikamor niso prišli.