Tujina

Zakon o golf igriščih na ustavnem sodišču

Zagreb, 18. 12. 2008 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi zakon o golf igriščih se nanaša na hrvaško in ne slovensko ozemlje, je slovenske lastnike zemljišč potolažil Bebić. Hrvaški ekologi pa so že napovedali tožbo proti sprejetju novega zakona.

Predsednik hrvaškega sabora Luka Bebić je ovrgel negativne odzive Slovencev, ki se bojijo za svojo zemljo, ki jo imajo v Istri, potem ko je bil sprejet nov zakon o golfu. Trdi namreč, da se zakon nanaša na hrvaško in ne na slovensko ozemlje.

Hrvaški ekologi so napovedali tožbo proti sprejetju novega zakona o golf igriščih, saj so prepričani, da se obeta še en privatizacijski rop, podoben tistemu iz 90. let.

Damir Franolić iz skupine Eko Kvarner je povedal, da na ponedeljkovo izglasovanje spornega zakona ne bodo pozabili in napovedal, da bodo ekološka društva od državnega tožilstva zahtevala, da preuči okoliščine, ki so pripeljale do sprejetje zakona, saj meni, da gre za primer očitne korupcije vladajočih, saj naj bi zakon odgovarjal tistim, ki jim to koristi. Ekologi želijo zakon o golfu poslati tudi na ustavno sodišče, saj so prepričani, da zakon krši ustavo, in to prav v členih, ki govorijo o nevračanju osebnega lastništva.

Golf
Golf FOTO: Reuters

Ekologi so še posebej zgroženi nad načinom sprejetja zakona, ki je po hitrem postopku prišel v poslanske klopi, kar je drugače praksa, ki se sprejema izključno v primerih, ki se neposredno tičejo državne varnosti ali kakšnega podobnega dogodka.

Sprejet zakon o igriščih za golf pa nič dobrega ne prinaša niti Slovencem, saj bi jih brez zemljišč na letoviškem območju Rdečega vrha pri Savudriji lahko ostalo več sto. Sicer so jim za zemljišča ponudili kupnino, a se lastniki zaradi nizke ponudbe, od štiri do sedem evrov za kvadratni meter, za to niso odločili. Zakon sedaj omogoča, da jih preprosto razlastijo.

''Če nam ne bo uspelo razveljaviti tega zakona pri hrvaških institucijah, bomo vso svojo moč in energijo usmerili na sodišče v Strassbourgu,'' je odločen Franolić.

Kaj omogoča zakon?

Hrvaški zakon o golf igriščih omogoča državi ali lokalni in regionalni upravi, da lahko na zahtevo vlagateljev – lastnikov večinskega dela zemljišč za golf igrišča – prodajo po tržni ceni in brez javnega razpisa do 30 odstotkov zemljišča, potrebnega za ureditev igrišča, kot je zapisano v 11. členu omenjenega zakona. Poleg tega lahko vlagatelj razlasti tudi do 20 odstotkov od celotnega območja igrišča za golf, kot piše v 9. členu zakona. 

To pomeni, da ima lahko vlagatelj, ki si želi zgraditi igrišče za golf, zgolj 50 odstotkov celotne površine v svoji lasti, medtem ko lahko preostalih 50 odstotkov dobi brez javnega razpisa in s postopkom razlastitve. Obenem zakon o kmetijskem zemljišču predvideva spremembo namena kmetijskih zemljišč v igrišča za golf brez doplačila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boris Žu?ko
20. 12. 2008 09.52
hrvat je hrvat nikoli ni bil dober in tudi nikoli ne bo
pijanec22
18. 12. 2008 15.07
Večina revežev si destinacij z golf igrišči ne more privoščiti, zato temu nasprotujejo. Tisti naj pač hodijo v Črno Goro, Bolgarijo ali pa Tunizijo.
sherum
18. 12. 2008 13.28
voodooSLO
18. 12. 2008 13.24
golf igrišča je čisti biznis...prihaja folk z denarjem, nova delovna mesta, urejena okolica ... moje mnenje da v tem ni neč slabga
Rosanna Boldin
18. 12. 2008 13.21
Pa kje ste našli par sto slovencev, morda jih je par deset
dl240580
18. 12. 2008 13.07
Počasi bodo začei svoje ljudi v Srbijo seliti zemljišča bodo pa prodali za turistične dejavnosti da se bodo lahko bogatuni tam zbirali.
Josip Broz - TITO
18. 12. 2008 13.00
HE HE Kra banana država je ta naša soseda. Smeh
pijanec22
18. 12. 2008 11.43
Tako se to dela. Ne pa pri nas, ko z vsemi štirimi naganjamo turiste in ne smemo postaviti nič turistično zanimivega.
porka.malorka
18. 12. 2008 11.37
Končno gredo hrvati proti DEMOKRACIJI