Tujina

Ekocid bi moralo obravnavati mednarodno kazensko sodišče

London, 10. 04. 2010 21.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uničenje ekosistema, ki ljudem ali kateri koli drugi vrsti onemogoči normalno življenje, bi moralo biti definirano kot peta vrsta zločina proti miru, je prepričana britanska aktivistka.

Onesnaženo morje
Onesnaženo morje FOTO: Reuters

Nekdanja odvetnica Polly Higgins, ki se je kasneje pridružila boju za zaščito okolja, je v Veliki Britaniji sprožila zanimivo debato. Združenim narodom (ZN) namreč predlaga, naj 'ekocid' definirajo kot peto obliko zločina proti miru, za katerega bi odgovorni morali odgovarjati pred mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC).

Zločini, ki jih obravnava mednarodno kazensko sodišče, za zdaj obsegajo genocid, vojne zločine, zločine proti človečnosti in zločine agresije.

Radikalna ideja bi imela pomemben vpliv na industrijo, ki okolju z izpušnimi plini, rudarjenjem, gozdarsko politiko, netrajnostnim kmetovanjem in gnojili povzroča škodo, piše spletni Times.

Podporniki takšne zakonodaje verjamejo, da bi bilo priznanje ekocida lahko tudi podlaga za pregon tistih, ki zanikajo obstoj globalnega segrevanja oziroma podnebnih sprememb.

"Ekocid je v svojem bistvu samo nasprotje življenja,“ je prepričana Higginsova. "Vodi namreč v izčrpavanje naravnih bogastev in tja, kjer obstaja izčrpavanje naravnih bogastev, prej ko slej pride vojna. Kjer je torej takšno opustošenje posledica človeških dejanj, ekocid lahko razumemo kot zločin proti človeštvu,“ poudarja.

Otroška igra med smetmi-4
Otroška igra med smetmi-4 FOTO: Reuters

Definicija ekocida bi se po njenem predlogu tako glasila: "Obsežno uničenje, škoda ali izginjanje ekosistema na določenem območju, najsi bo zaradi človeškega posredovanja ali drugih razlogov, ki onemogoča miroljubno življenje prebivalcev omenjenega območja.“ In pri tem ne misli zgolj na škodo, povzročeno ljudem, ampak kateri koli vrsti. To bi namreč, kot jo povzema Times, sodiščem prihranilo ugotavljanje, ali in katera konkretna oseba je utrpela posledice, zaradi česar veliko sodnih primerov, povezanih z ekologijo, zastara oziroma obstane na mrtvi točki. "Če zločin definiraš kot absoluten, se ne moreš leta in leta prerekati: vzameš pač vzorec prsti in če se izkaže, da ni ustrezen, je to kršitev pravic.“

Takšna zakonodaja bi, pravi, prinesla velike spremembe. Kazensko bi preganjali posameznike in ne družbe, 'umazana' industrija bi se morala spremeniti, rudarstvo ne bi moglo biti neomejeno, opustiti bi morali škodljive herbicide in pesticide, onemogočili pa bi tudi neomejeno izsekavanje gozdov, pravi Higginsova.

Svojo kampanjo bo sprožila preko spletne strani thisisecocide.com, pri čemer prosi za čim večjo globalno podporo, s katero bi lahko pritisnila na vlade, naj glasujejo za predlog. V primeru, seveda, da ga bo potrdila komisija ZN za mednarodno pravo. Osnutek predloga mora tako oddati do januarja, o njem pa bi predvidoma glasovali leta 2012. Za sprejetje bo potrebna dvotretjinska večina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alojz Železnik 1
11. 04. 2010 07.18
Podpiram idejo! Popolnoma! Seveda pa je treba biti zelo previden pri formulaciji, da ne bo oviran razvoj. Ovirano mora biti le človekovo hlastanje za bogastvom za vsako ceno!
VICTOR4
11. 04. 2010 03.21
@Audy Po navadi imaš pametne komentarje...
veselo-na-delo
10. 04. 2010 22.50
Ideja je kr vredu,se strinjam s PRINCESSTIAAMII!
Audy
10. 04. 2010 22.46
"pregon tistih, ki zanikajo obstoj globalnega segrevanja oziroma podnebnih sprememb." Nas čakajo plinske celice? Ekofašisti ne boste uspeli s svojo ideologijo!
Mali_Piko
10. 04. 2010 22.21
Dobra ideja in prav nic radikalna zame, pa ceprav globalno segrevanje ne obstaja—zemljino podnebje se je vedno spreminjalo. Onesnazenje in ogrozanje drugih zivih organizmov,bitij in okolja pa bi moralo biti kazensko preganjano.