Tujina

Eko oslici za čisto okolje

Trst, 10. 03. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Trstu koše za smeti praznita dve posebni smetarki, in sicer oslici v spremstvu komunalnih delavcev. Namen projekta je obuditi preteklost, ko so imele tovorne živali pomembno vlogo, predvsem pa spodbuditi varovanje okolja.

Le kaj si o svojem novem poklicu mislita oslici Sofija in Angela?
Le kaj si o svojem novem poklicu mislita oslici Sofija in Angela? FOTO: POP TV

Časnik Il Piccolo poroča, da imajo v Trstu dva nova delavca, pravzaprav novi smetarki, ki sta prav posebni. Dve oslici, ki sta že začeli svoje čistilne izmene, sta novost v mestu. Ideja, da bi pri praznjenju košev za smeti uporabili osle, seveda v spremstvu komunalnih delavcev, je že leta 2007 preplavila Sicilijo, kjer je maja lani delalo že več kot 30 oslic. V Trstu so se za projekt odločili v podjetju Crismani, ki skrbi za čiščenje mesta. Prosili so za dovoljenje za izvajanja projekta eko osli in nihče ni nasprotoval. Obe štirinožni dami se že sprehajata po centru Trsta in potrpežljivo prenašata vsaka dve vreči, v kateri komunalna delavca stresata smeti.

"Želeli smo prispevati k razmisleku o naših spominih in naših navadah iz časa, ki se nam sedaj zdi že izgubljen. Zato smo na mestne ulice poslali tovorne oslice, ki pomagajo našim delavcem. Upamo, da bo ta spodbuda, namenjena našim otrokom, staršem, starim staršem, dobro sprejeta," je povedal generalni direktor skupine Crismani Alessandro Bullo.

Eko oslici sta začeli delo v času pusta, a ne gre za šalo. "Pust se nam je zdel najprimernejši čas za uvedbo te zanimive novosti," je še povedal Bullo. Če bo prebivalcem ideja res všeč, bodo nadaljevali v tej "ekosmeri" ter poskušali s cest in ulic umakniti čim več čistilnih strojev.

Eko osel pa ne bo samo delavec na ulicah, temveč bo zanimivost za otroke in družbeni simbol mesta, kjer že domuje na tisoče hišnih ljubljenčkov. A zaenkrat gre le za preizkus, ki bo trajal približno dva tedna. Na podlagi mnenj se bodo nato odločili, kako naprej. Edina skrivnost, ki bo ostala potem, je, kaj o svojem novem poklicu menita oslici.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
10. 03. 2011 09.50
matjazsl Za razliko od naših, tile na štirih nogah vsaj delajo nekaj koristnega :))
NCAT
10. 03. 2011 08.34
Končno nekaj pozitivnega in zanimivega!
HaPPy_Me
10. 03. 2011 08.18
Joj, to je pa tok fajn ideja, da jo ful podpiram, bi kr sama začela s tem v tej naši Sloveniji:)
novaroza
10. 03. 2011 08.05
Vredno posnemanja. Lep način, da se iz čiščenja mesta naredi mestno zanimivost.