Tujina

Egiptovski predsednik razveljavil razpustitev parlamenta

Kairo, 08. 07. 2012 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je izdal odlok, s katerim je razveljavil odločitev ustavnega sodišča, ki je zaradi nepravilnosti na volitvah razpustilo spodnji dom egiptovskega parlamenta.

Egiptovski predsednik je razveljavil razpustitev parlamenta.
Egiptovski predsednik je razveljavil razpustitev parlamenta. FOTO: Reuters

Novi egiptovski predsednik Mohamed Mursi je danes izdal odlok, s katerim je razveljavil odločitev ustavnega sodišča, ki je zaradi nepravilnosti na volitvah razpustilo spodnji dom egiptovskega parlamenta. Poslance je pozval, naj se znova zberejo in začnejo delo.

Egiptovsko ustavno sodišče je 15. junija odločilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v Egiptu v nasprotju z ustavo in razveljavilo volitve. Razsodbo je podprl vladajoči vojaški svet, kar je razjezilo islamiste.

Sicer je Mursi, član islamistične Muslimanske bratovščine, v današnjem odloku pozval k delu izvoljenega parlamenta, dokler ne bodo izvedene nove parlamentarne volitve. Te bodo potekale v 60 dneh od sprejema nove ustave, ki pa je še nekaj mesecev ni moč pričakovati.

Poteza Mursija se zdi v nasprotju z odločitvijo vojaškega sveta, ki je po razsodbi ustavnega sodišča tudi sprejel niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika.

Vojska je Mursiju oblast uradno predala 30. junija.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slo4theist
09. 07. 2012 12.52
-1
So že zalčeli tejle fanattiki imenovani Muslimanska bratovščina! Še malo pa bo egipt Izraelski če bo šlo tako naprej!