Tujina

Egiptovske volitve neveljavne, zato bodo razpustili parlament

Kairo, 14. 06. 2012 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Egiptovsko ustavno sodišče je razsodilo, da je zakon o parlamentarnih volitvah v nasprotju z ustavo. Tako bodo parlament razpustili, nujne pa so nove volitve. Sodišče je hkrati razsodilo, da Šafik lahko sodeluje na predsedniških volitvah.

Egiptovsko ustavno sodišče je razsodilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo in so zato neveljavne. Tako je pritrdilo odločitvi nižjega sodišča, ki je razsodilo, da je zakon o parlamentarnih volitvah neveljaven, ker je kandidatom političnih strank dovolil, da se potegujejo tudi za tretjino parlamentarnih sedežev, ki je sicer predvidena za neodvisne kandidate. Za kandidate političnih strank sta po egiptovski zakonodaji predvideni dve tretjini sedežev v parlamentu.

Ustavno sodišče je zato v obrazložitvi razsodbe pojasnilo, da je bila tretjina poslancev izvoljena nezakonito, zato je nezakonita celotna sestava 498-članskega parlamenta, volitve pa so neveljavne. To pomeni, da se parlament razpusti in da so nujne nove parlamentarne volitve.

Z novimi volitvami bi najverjetneje največ izgubila Muslimanska bratovščina in drugi islamisti. Muslimanska bratovščina je na lanskih parlamentarnih volitvah osvojila skoraj polovico sedežev, ultrakonservativni salafisti pa okoli 20 odstotkov.

Egiptovski parlament
Egiptovski parlament FOTO: Reuters

Šafik ostaja v tekmi za predsedniški stolček

Sodišče je sicer še potrdilo, da Ahmed Šafik ostaja v drugem krogu predsedniških volitev, ki bodo potekale v soboto in nedeljo. Egiptovski parlament je namreč maja sprejel zakon, ki predstavnikom prejšnjega režima prepoveduje kandidaturo na predsedniških volitvah. Šafik pa je zadnji premier v režimu strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka in tako po tem zakonu ne bi mogel kandidirati v drugem krogu. Tudi za ta zakon je ustavno sodišče odločilo, da je v nasprotju z ustavo, tako da Šafik ostaja kandidat za predsednika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slo4theist
15. 06. 2012 10.57
Hvala bogu, sm že mislil da se bo muslimanska bratovščina ohranila na položajih. Kajti to nebi bilo dobro za Egipčane, ker MB ima odprte cilje ponovno napasti Izrael! Še slabše na shodu teh fanatikov so upili slogane proti izraelu, da bodo ustvarili Arabsko unijo s sedežem v Jeruzalemo,... Skrtka ponovno samo grožnje in njihov nacistični način!
tinetone
14. 06. 2012 18.54
pa 6 mescou so se martrali pa na volišča hodili...