Tujina

Egiptovske oblasti ukazale policiji, da konča proteste

Kairo, 31. 07. 2013 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začasne egiptovaske oblasti so policiji ukazale, da konča proteste Muslimanske bratovščine, katerih cilj je ponovno imenovanje Mohameda Mursija na položaj predsednika države. Napovedali so uporabo vseh sredstev. Hkrati so na sodišče prepeljali voditelja gibanja Mohameda Badieja.

Protest Muslimanske bratovščine na trgu Tahrir
Protest Muslimanske bratovščine na trgu Tahrir FOTO: Reuters

Egiptovske oblasti so vodjo Muslimanske bratovščine in še dva visoka člana tega gibanja z obtožbami, da so krivi podpihovanja nasilja, pripeljale na sodišče.

Poteza, ki je usmerjena proti splošnemu voditelju Mohamedu Badieju in še dvema visokima članoma gibanja, bo verjetno še zaostrila odnose med islamisti in vojsko, ki je 3. julija strmoglavila islamističnega predsednika Mohameda Mursija.

V soboto je bilo v spopadih med varnostnimi silami in podporniki Muslimanske bratovščine ubitih najmanj 80 protestnikov.

Hkrati je kabinet začasne oblasti protest Muslimanske bratovščine označil za grožnjo državni varnosti in zagotovil, da bo storil vse, da se bo ustavila takšno obliko protestiranja.

Na dveh lokacijah v prestolnici že ves mesec od strmoglavljenja Mursija potekajo protesti, ki se jih udeležuje na tisoče ljudi, organizira pa jih Muslimanska bratovščina. Podporniki bratovščine hkrati zagotavljajo, da bodo protestirali, vse dokler Mursi ne bo znova imenovan za predsednika države.

Mohamed Badie
Mohamed Badie FOTO: Reuters

Začasni vladni kabinet, ki ga je imenovala vojska, je v televizijskem nagovoru sporočil, da teroristična dejanja in motenje prometa niso več sprejemljiva in predstavljajo grožnjo državni varnosti Egipta. "Kabinet se je odločil, da bo proti tem nevarnostim sprejel vse potrebne ukrepe in jih končal. Ob tem je odobril notranjemu ministrstvu, da v skladu z ustavo in zakonodajo stori vse, kar je v njegovi moči," so sporočili.

Kmalu za tem so se odzvali islamisti, ki so napovedali, da bodo navkljub drugačnim ukazom oblasti s protesti nadaljevali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resssssss
01. 08. 2013 12.14
+1
Ni dobro ni dobro... Vedno se lahko stvari razširijo še na druge države...
appollyon
31. 07. 2013 19.21
-7
Kva se še niso sklofal, tako kot se to spodob za tisti konc sveta?!? Sej bodo itak židje pa američani krivi!
JURKO_22
31. 07. 2013 19.15
+0
To bo en lušten fajt!
ferencz 1
31. 07. 2013 17.51
-3
In po Mubareku Mubarek!