Tujina

Informacije o reševanju Tomislava skrbno varovane, da ne bi bila ogrožena reševalna operacija

Zagreb/Kairo, 09. 08. 2015 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
S.S./N.Š.
Komentarji
0

Novih podatkov o usodi Hrvata Tomislava Salopeka, ki so ga ugrabili pripadniki IS, ni. Egiptovske oblasti so imele številne racije, a Hrvata še niso našle.

Tomislav Salopek
Tomislav Salopek FOTO: Reuters video

Egiptovske oblasti nadaljujejo z iskanjem ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka. 31-letnika, ki je v rokah lokalne celice skrajne skupine Islamska država, iščejo tako policija kot vojska, izvedli so tudi številne racije po krajih, kjer so domnevali, da bi ugrabitelji lahko skrivali Salopeka.

Njegova usoda sicer ni znana, pojavljajo se tudi ugibanja, ali je sploh še živ. Podaljšani rok za izpolnitev zahtev ugrabiteljev, če je sploh obstajal - uradne potrditve namreč ni bilo - se je po izračunih hrvaških medijev iztekel danes, svežih novic pa ni.

V javnost je danes pricurljalo le, da oblasti zaslišujejo tudi Salopekove sodelavce, so pa hrvaške oblasti medije jasno pozvale, naj ne objavljajo nobenih nepreverjenih informacij ali informacij, ki bi lahko škodovale poteku reševalne operacije.

Islamski skrajneži so v zameno za Salopeka sicer zahtevali izpustitev muslimanskih zapornic v Egiptu, ki so se za zapahi znašle zaradi povezav z Muslimansko bratovščino, združbo, ki ji je pripadal tudi strmoglavljeni predsednik Mohamed Mursi. Sestra ene od zapornic je Islamski državi že sporočila, da njena sestra ne želi biti svobodna na račun življenja nedolžnega človeka.

Tuji analitiki medtem menijo, da glavni motiv ugrabitve nista ne odkupnina, čeprav je Islamska država znana po tem, da svoje operacije financira z odkupninami za tuje talce, ne rešitev zapornic, ampak destabilizacija Egipta, ki bi jo dosegli, če bi državo zapustila tuja podjetja in turisti, saj bi to na dolgi rok privedlo do gospodarskega zloma.

Egiptovsko obrambno ministrstvo je zaenkrat zanikalo, da bi popustili zahtevam teroristov.  Strokovnjaki sicer menijo, da so teroristi pri ugrabitvi Salopeka tudi izkoristili trenutek, ko so bile zaradi odprtja Sueškega prekopa, oči svetovne javnosti uprte v Egipt.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3