Tujina

Egiptovska vojska razpustila parlament

Kairo, 17. 06. 2012 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Egiptovska vojska je, potem ko je ustavno sodišče razsodilo, da so bile parlamentarne volitve v nasprotju z ustavo, razpustila parlament in poslancem prepovedala vstop v poslopje parlamenta. V Egiptu so se sicer končale zgodovinske predsedniške volitve.

Egiptovska vojska je razpustila parlament.
Egiptovska vojska je razpustila parlament. FOTO: Reuters

Stranka Svoboda in pravičnost, politično krilo Muslimanske bratovščine, je vladajoče generale obtožila, da hočejo imeti vso oblast, ter pozvala k referendumu o razpustitvi parlamenta.

"Nenehne grožnje z razpustitvijo parlamenta, ki ga je izvolilo 30 milijonov Egipčanov, potrjujejo željo vojaškega sveta, da monopolizira oblast," je stranka zapisala v sporočilu za javnost. Ob tem je dodala, da bi morali o razpustitvi parlamenta "odločati na pravičnem referendumu".

Vojska je parlament razpustila, potem ko je egiptovsko ustavno sodišče v četrtek razsodilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo in so zato neveljavne. Kot je ugotovilo sodišče, je bila tretjina poslancev izvoljena nezakonito, zato je nezakonita celotna sestava 498-članskega parlamenta.

To pomeni, da bodo morali Egipčani znova na parlamentarne volitve. Z njimi bi najverjetneje največ izgubili Muslimanska bratovščina in drugi islamisti. Muslimanska bratovščina je na lanskih parlamentarnih volitvah osvojila skoraj polovico sedežev, ultrakonservativni salafisti pa okoli 20 odstotkov. Številni od teh sedežev bi morali sicer biti rezervirani za neodvisne kandidate.

Parlament bi moral oblikovati ustavodajno skupščino, ki bi napisala novo ustavo in določila tudi pristojnosti predsednika države, ki ga v Egiptu volijo ta konec tedna. Do oblikovanja ustavodajne skupščine ni prišlo, tako da naj bi bilo zdaj tudi od volje generalov odvisno, koliko pooblastil bo imel novi predsednik.

Generali naj bi novemu predsedniku oblast predali do konca junija.

Drugi dan drugega kroga predsedniških volitev

V ozračju nezaupanja je danes potekal drugi dan drugega kroga predsedniških volitev v Egiptu. Opazovalci obeh predsedniških kandidatov, Mohameda Mursija iz Muslimanske bratovščine in nekdanjega premierja Ahmeda Šafika, so spali pred številnimi volišči, da bi preprečili morebitne poskuse volilnih prevar.

Volilna komisija je sicer v soboto zvečer, po prvem dnevu drugega kroga volitev, sporočila, da so volitve večinoma potekale brez nepravilnosti.

Egiptovska organizacija za človekove pravice je po drugi strani v soboto zabeležila številne volilne kršitve. Tako so opazili več primerov, ko so pripadniki Muslimanske bratovščine z avtobusi pripeljali ljudi na volišča. Policija pa je prijela 30 članov protestnega gibanja 6. april, ki so pred volišči vzklikali gesla proti Šafiku.

Kdo bo zasedel predsedniški stolček, je zaradi izenačenosti tekmecev težko napovedovati. Uradne rezultate volitev bo volilna komisija po napovedih objavila v sredo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b77
18. 06. 2012 08.12
NIKOLI VEČ NE BOSTE MIRNO POTOVALI PO EGIPTU! BRATOVŠČINA IN ŠIRIATSKO PRAVO TO JE TO
Slo4theist
18. 06. 2012 12.42
Ki ne bo dolgo trajalo, sej vemo kakšne plane imajo glede Izrala. Šteti so jim dnevi!