Tujina

FOTO: Med protesti več spolnih napadov na novinarke

Kairo, 25. 11. 2011 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med novim valom množičnih protestov v Egiptu, s katerimi protestniki zahtevajo odhod vojaških oblasti z vrha države, je bilo več novinark tarča spolnih napadov. Organizacija Novinarji brez meja jih je že pozvala, naj bodo pri poročanju še posebej previdne.

Vojaški svet, ki je trenutno vladajoča oblast v Egiptu, je za novega premierja imenoval Kamala Ganzurija, ki bo sestavil "rešitveno" vlado. Ta bo zamenjala vlado Esama Šarafa, ki je v tem tednu odstopila zaradi množičnih protestov v središču Kaira in tudi drugih večjih mestih po državi. Ganzuri je bil sicer med letoma 1996 in 1999 že premier. Takrat je veljal za premierja vseh revnih, saj naj bi predstavljal nižje sloje in je med mnogimi Egipčani še vedno zelo priljubljen.

78-letni Ganzuri je ob imenovanju povedal, da mu je vrhovni svet podelil veliko večja pooblastila kot prejšnjim premierjem. Ob tem je dejal, da bo glavno vodilo pri oblikovanju nove vlade "javno dobro, ne glede na politično pripadnost". Kot je še priznal, je bil zanj "velik izziv" sprejeti položaj premierja v času političnih napetosti, ki pretresajo Egipt. Novi premier je sicer deloval nesproščeno, iskal prave besede in med govorom večkrat obmolknil. Kot je dejal, mu do ponedeljka, ko se začnejo parlamentarne volitve – te bodo potekale v več fazah, končale pa se bodo predvidoma januarja –, verjetno ne bo uspelo oblikovati nove začasne vlade.

Kamal Ganzuri in Husein Tantavi
Kamal Ganzuri in Husein Tantavi FOTO: Reuters

Sicer pa se je več deset tisoč protestnikov tudi danes zbralo na osrednjem trgu Tahrir v Kairu, pridružil pa se jim je tudi eden najvidnejših opozicijskih voditeljev v Egiptu, nekdanji generalni sekretar IAEA in Nobelov nagrajenec za mir, Mohamed El Baradej. Organizatorji so shod poimenovali "zadnja priložnost za protest milijona". Več sto protestnikov je blokiralo vhod v prostore vlade, da bi novoimenovanemu premierju preprečili vstop v poslopje.

Protestniki namreč ne podpirajo novice o imenovanju Ganzurija za premierja. "Že drugič bomo odvisni od starih zaveznikov Mubarakovega režima. Zakaj ne damo priložnosti mladim, namesto ljudem, ki so stari že 80 let," se sprašuje protestnik Suhir Nadim. Z njim se strinja tudi 44-letni protestnik Hosam Amer, ki pravi, da je to imenovanje kriza za revolucijo. "Pripeljali so novega lopova", in "Ganzuri, nočemo te!'' vzklikajo protestniki.

Spopadi med varnostnimi silami in protestniki, ki že teden dni množično zahtevajo čim hitrejšo vzpostavitev civilnih oblasti v državi, so doslej po navedbah ministrstva za zdravje terjali 41 življenj, od tega 36 samo na Tahrirju

Od vojaških oblasti zahtevajo, da nemudoma predajo oblast. Zavzemajo se tudi za preložitev prvega kroga parlamentarnih volitev, ki je napovedan za ponedeljek. Imam Šejk Mazhar Šahin, ki je v Kairu danes vodil jutranjo molitev, je med molitvijo vojsko pozval, naj nemudoma preda oblast. Zatrdil je, da bodo demonstranti na Tahrirju vztrajali do izpolnitve svojih zahtev.

Da je treba prenos oblasti na civilno vlado izvesti čim prej, so egiptovske vojaške oblasti danes pozvale tudi ZDA. Obenem so v Beli hiši opozorili, da mora biti ta prenos "pravičen in vključujoč" ter da mora odgovoriti na legitimne zahteve egiptovskega ljudstva.

"Prekomerno nasilje" egiptovskih oblasti nad protestniki je obsodila tudi Evropska unija. Egiptovsko vojaško vodstvo je pozvala, naj oblast čim prej preda civilnim oblastem. "Evropska unija je globoko zaskrbljena nad kritično situacijo v Egiptu in obsoja prekomerno nasilje egiptovskih oblasti nad svojim prebivalstvom," je sporočila tiskovna predstavnica visoke zunanje predstavnice EU Catherine Ashton. EU je vse strani tudi pozvala k zadržanosti in izrazila pričakovanje, da bodo oblasti uvedle neodvisno preiskavo o dogodkih

Spomnimo. V torek je maršal Husein Tantavi sprejel odstop Šarafove vlade in pristal na zahtevo protestnikov, da morajo biti predsedniške volitve izpeljane prej, kot je bilo predvideno. V sredo se je omenjeni svet opravičil za smrt več deset protestnikov v zadnjem valu demonstracij, ki trajajo od preteklega petka, hkrati pa vojaške oblasti vztrajajo, da bo prvi krog parlamentarnih volitev potekal prihodnji ponedeljek.

Protestniki na trgu Tahrir
Protestniki na trgu Tahrir FOTO: Reuters

Med protesti več spolnih napadov na novinarke

Med novim valom množičnih protestov se je zgodilo več spolnih napadov na novinarke.

V četrtek je tako skupina mlajših moških v Kairu spolno napadla novinarko francoske televizije France 3 Caroline Sinz, njenega snemalca pa so pretepli. Malo pred tem je egiptovska novinarka Mona Eltahawy sporočila, da je bila žrtev spolnega napada s strani policije, potem ko so jo aretirali med demonstracijami.

Novinarji brez meja so zato novinarkam najprej svetovali, naj ne poročajo iz Egipta oz. kairskega trga Tahrir, žarišča demonstracij, vendar pa so po protestih medijskih hiš kasneje le pozvali k previdnosti ob poročanju. "Poročanje o demonstracijah na trgu Tahrir je nevarnejše za ženske kot za moške. To je dejstvo in mediji morajo to sprejeti," je zapisala organizacija. Kot so navedli, je tokrat prvič, da so z nekega prizorišča poročali o ponovljenih napadih na novinarke.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Zajebancije
26. 11. 2011 09.00
+1
Mlade in slave željne punce gredo nezakrite provocirat v moški razjarjeni trop? Ja kaj so pa lahko drugega pričakovale? To je kot bi tropu levov vrgel zebro in pričakoval, da je ne bodo napadli!!!
zalijanc
26. 11. 2011 07.16
-1
Včasih se sprašujem, po kaj hodijo ameriške in evropske pupe v vojno stanje, tam kjer uporniki odklanjajo politiko njihovih držav...je to nesramnost, provokacija ali samo nečimrnost posameznice ! Nekaj se pač mora napisat knede.
crowl
26. 11. 2011 00.24
+0
poiskal sem slike Mone Eltahawy in punca sploh ni slaba.
Dejan Zajebancije
26. 11. 2011 08.58
+1
tekavcminka56
25. 11. 2011 23.06
+0
glavno da se piše vse mogoče, ne imenuje pa se glavnih krivcev za proteste (rothschilds, vatikan) Lahko smo veseli, da imamo tako sposobne medijske hiše, ki skrbijo da smo vsakodnevno oskrbljeni s svežimi novicami.
zbodljaj
25. 11. 2011 22.13
+2
Protesti za kaj? Za pravičnejšo državo? Naj si najprej sami počistijo svoje vetrovno podstrešje pol pa naj grejo na ulico. Sam bojim se, da bi čiščenje trajalo več desetletij
JezekTekaTeka22
25. 11. 2011 21.48
+2
Težko bi rekel, da so to potomci faraonov ...
Jaz369
25. 11. 2011 21.27
+1
In ko dosežejo civilno vlado, bodo prišli na plan drugi problemi...
tali?ni tom
25. 11. 2011 19.09
+6
ja kaj so pa mislili da bojo prebrali ! za slabim (mubarak ni bil dobr , slab pa tut ne preveč roko na srce ) pride vedno slabši , ker prvi si je že nakradel in rabi manj kot naslednik ! verjemite tut volitve ne spremenijo nič ker če bi bi bile prepovedane ! se pa egipčani treznijo po dovoljenih sanjah in prebujenje bo kruto in daleč od ideje ki so jo lansiral"zatrti" študentje ! prej je vladal kolikor toliko domač človek , sedaj bo vladal domač izdajalc ki se je prodal zahodnjakom in izdal lasten narod ! in kdo je večji zločinec ??
janez6b
25. 11. 2011 13.19
+5
Iz kje že Egipt dobiva večino vojaške opreme? no tisti, tudi stojijo za vsem tem, ampak očitno jim ni uspelo:)