Tujina
Oglas

Egipt – veličasten, brezčasen, pustolovski

Ljubljana, 08. 11. 2010 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Egipt je Sloveniji najbližja turistična destinacija, ki tudi v zimskih mesecih nudi prijetno popotovanje po bogati zgodovini ali poležavanje v kopalkah

Skrivnostne piramide v Gizi – najslavnejši in največkrat fotografirani spomenik na svetu
Skrivnostne piramide v Gizi – najslavnejši in največkrat fotografirani spomenik na svetu FOTO:
Potovanje v Egipt je vedno nepozabno in edinstveno doživetje. Umeščen na sever afriškega kontinenta, kjer se je začel nastanek ene od največjih civilizacij v zgodovini človeštva. Starodavne kulture, faraoni, piramide in sfinge, mistične religije in fascinantne zgradbe, ki kot da niso delo človeških rok, so le majhen del nasledstva magične dežele, ki z vsakim dnem odkriva nove zgodbe, ne samo o svoji zgodovino, temveč tudi o zgodovini človeške rase.

Tisočletna zgodovina buri duhove še danes


Glavno mesto Kairo je neusmiljen dom več 17 milijonov ljudem, obenem pa tudi največja afriška metropola. Mesto je  nastalo na obalah Nila pred več kot tri tisoč let pred našim štetjem. Danes Kairo predstavlja moderno mesto, ki s svojimi
Povprečne temperature zraka v Hurgadi in Šarm el Šejku v zimskih mesecih se gibljejo od 20 do 25 stopinj, temperature morja od 20 do 22 stopinj.
znamenitostmi in atmosfero privlači številne obiskovalce iz celega sveta. Čeprav kaotičen in prašen, Kairo nudi mnogo vsem tistim, ki so pripravljeni videti mimo začetnega kulturnega šoka in pogledati pod njegovo površino.
Khan el Khalili v Kairu je največji bazar v Afriki.
Khan el Khalili v Kairu je največji bazar v Afriki. FOTO:
Tri velike piramide – Keopsova, Kefrenova in Mikerinova so v Gizi, na samem robu mesta in so najbrž največji simboli, ne samo Kaira, temveč celega Egipta. Te grobnice faraonov so stare okoli 3.500 let in še vedno stojijo skoraj nespremenjene in navdušujejo s svojo veličino. V modernem delu mesta dominira trg Meidan Al-Tahir, v bližini katerega se nahaja tudi največji muzej egiptologije – Egipčanski narodni muzej, kjer skrbno hranijo več kot 250 tisoč različnih predmetov egipčanske zgodovine. V Egiptu nikakor ne gre zamuditi obiska najbolj znanega bazarja Khan El Khalili, katerega veličino lahko zasenči samo veličina ponudbe raznih proizvodov, začenši od spominkov, čajev, začimb pa vse do nepreglednih stojnic živobarvnih oblačil.

Pa vendar, kultura in zgodovina Egipta se niti ne začenjata niti ne končata v Kairu. Če se odpravite proti jugu države, vas bodo poleg neskončnih puščavskih sipin, pričakali spektakularni hrami in številni zgodovinski spomeniki ter prekrasne obale Rdečega morja z velikimi hotelskimi kompleksi in živopisnimi koralnimi grebeni.

Mesto Luxor je nastalo na temeljih starodavne Tebe, ki zaradi izredno ohranjenih ostankov starodavnih templjev in grobnic predstavljajo skoraj največji svetovni muzej na odprtem. Na nasprotni strani Nila se je skrila Dolina kraljev in nekaj manj poznana Dolina kraljic. Samo Dolino kraljev sestavljajo, od zunaj skoraj nevidne, številne razkošne grobnice, v katerih je pokopanih preko 25 kraljev različnih dinastij, njihovo bogastvo predstavljajo risbe na zidovih, ki prikazujejo različna obdobja iz življenja faranov in njihovem potovanju v večno življenje.

Hurgada – počitniški biser ob Rdečem morju


Iz Hurgade vozijo ladjice do koralnih grebenov
Iz Hurgade vozijo ladjice do koralnih grebenov FOTO:
Hurgada je idealen kraj za dopustovanje za družine, meka za golfiste, surferje ali nadobudne popotnike skozi vso zimo. Ponaša se z lepimi peščenimi plažami, toplim morjem in kakovostnimi hoteli, hkrati pa ji je uspelo ohraniti svojo pristnost. V središču mesta ne manjka tipičnega arabskega živ žava, kjer se lahko spustite v neskončna pogajanja za ceno spominkov ali vse skupaj opazujete iz bližnje kavarne

Hurgada se nahaja približno 500 km južno od Kaira in 280 km vzhodno od Luksorja. Ima približno 800.000 prebivalcev. Majhna ribiška vasica se je manj kot v desetih letih spremenila v eno najbolj priljubljenih egiptovskih počitniških letovišč. Mesto ne ponuja samo sonca in morja, ampak še mnogo drugih dejavnosti za aktivno preživljanje dopusta. Vzdolž obale so koralni grebeni in številni otočki (Gubal, Shedwan, Gifton). V nasprotju s Sinajem, kjer so koralni grebeni tik ob obali, je tu treba najeti čoln, ki vas popelje do koralnih grebenov, ki pa so res čudoviti in bolje ohranjeni (Chareless reef – greben brezbrižnih).
S Kompasom lahko poletite iz Brnika v Hurgado vsako soboto do konca aprila 2011. Več na www.kompas.si
Najbolj znan otok je Gifton, ki je zaščiten kot regijski park in je nepozidan. Na otočku boste našli čudovite peščene plaže.
Obala Rdečega morja navdušuje z nepreglednimi peščenimi plažami.
Obala Rdečega morja navdušuje z nepreglednimi peščenimi plažami. FOTO:

Mesto ima dva centra, eden je namenjen turistom – Sakala, drugi pa lokalnim prebivalcem. Na Sakali boste našli vse, od lokalnih restavracij do mednarodnih restavracij, bazarjev, barov, diskotek ... Od hotelov pa do Sakale se lahko odpravite s taksijem ali pa z lokalnim mini avtobusom. V mestu se nahaja tudi akvarij, v katerem je manjša zbirka različnih rib (Sharia el Bahar, odprto: 9.00 do 20.00). Mesto obdajajo gore, ki ob sončnem vzhodu in zahodu ponujajo čudovit pogled, saj se vrhovi gora obarvajo rdeče. Če želite ta pogled ujeti od bliže, se lahko z džipi odpravite do puščave in počakate na sončni zahod – ne bo vam žal.

Lahko pa uživate v mirnejši okolici, kot sta Soma Bay in Makadi Bay, kjer najdete prečudovite koralne grebene, zlato sonce in svetel pesek. Madinat Makadi Resort je novejši in zelo urejen počitniški paradiž ob Rdečem morju s kakovostnimi turističnimi objekti, pestrim izborom športnih aktivnosti in kulinaričnimi užitki v številnih restavracijah. Osrednji del predstavlja Souk Makadi z restavracijami, wellness ponudbo, zabavišči, lekarno, banko in trgovinicami. Morsko mesto v malem vas vabi, da ga odkrijete.

Šola golfa s profesionalnim golf učiteljem Anžetom Sonnenwaldom

V Madinat Makadi Resortu velja kot novost posebej omeniti letos prvič organizirano Kompasovo šolo golfa s profesionalnim učiteljem Anžetom Sonnenwaldom. Da golf postaja čedalje bolj priljubljen in hkrati dostopen šport, dokazuje tudi dejstvo, da danes golf po vsem svetu igra že več 10 milijonov igralcev. Za začetek igranja se je priporočljivo udeležiti tečaja pri profesionalnem učitelju golfa, saj vas bo ta naučil pravilne tehnike udarcev, ki je osnova za vaše napredovanje v igri. Vabljeni ste torej vsi, ki si želite vstopiti v svet golfa, bodisi popolni začetniki ali že poznavalci. Profesionalni golf učitelj Anže Sonnenwald vam bo predstavil osnove golfa v terminih 13. novembra, 11. decembra in 8. januarja 2011.

Turizem v Egiptu ima tisočletno tradicijo. Kompasova potovanja po Egiptu so pravi in kar najboljši predlog za odličen izkoristek potovalne energije, časa in denarja. Zaupajte strokovnjakom, ki Egipt raziskujejo že več kot 59 let. V Kompasovih programih boste odkrivali deželo in kraje, katere bi sami kaj lahko spregledali – tiste, ki kažejo pravi obraz ljudi, kulture in načina življenja v njej. (www.kompas.si)





 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja