Tujina

Mubarak v komi? Odvetniki pravijo eno, zdravniki drugo

Kairo, 17. 07. 2011 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Egiptu imajo novega zunanjega ministra, in sicer Mohameda Kamela Amra. Medtem pa naj bi se zdravstveno stanje nekdanjega predsednika poslabšalo.

Hosni Mubarak
Hosni Mubarak FOTO: Reuters

Strmoglavljeni egiptovski predsednik Hosni Mubarak, ki je trenutno v priporu v bolnišnici v Šarm el Šejku, je doživel možgansko kap in je v globoki komi, je poročala egiptovska državna televizija, ki se sklicuje na Mubarakovega odvetnika. Mubarakov zdravnik pa je kmalu zatem te informacije zanikal.

Odvetnik Farid al Dib je za televizijo po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal, da je Mubarak padel v globoko komo, potem ko se mu je zdravstveno stanje nenadoma poslabšalo.

Nedolgo zatem pa je Mubarakov glavni zdravnik Asem Azam sporočil, da te informacije ne držijo. Zdaj 83-letni Mubarak je po njegovih pojasnilih doživel le znižanje krvnega pritiska in da je njegovo stanje stabilno. "Gre le za hipotenzijo, ne za komo," je dejal.

Al Dib je sicer v preteklosti že podal več izjav glede zdravstvenega stanja Mubaraka, ki so jih nato zdravstveni delavci zavrnili. Mubarak je v priporu v bolnišnici v egiptovskem letovišču Šarm el Šejk. Od 13. aprila, ko so ga zaslišali, naj bi imel težave s srcem, po nekaterih informacijah tudi raka na želodcu.

Zaradi obtožb o sodelovanju pri uboju protivladnih protestnikov in o korupciji bodo 3. avgusta začeli soditi Mubaraku in njegovima sinovoma Ali in Gamalu. Če bo Mubarak, ki je bil 11. februarja zaradi ljudske vstaje po 30-letni vladavini primoran sestopiti z oblasti, spoznan za krivega naklepnega uboja udeležencev miroljubnih demonstracij med ljudsko vstajo, mu grozi smrtna kazen. V 18 dneh protestov je bilo ubitih več kot 840 ljudi.

Egipt pred preoblikovanjem vlade

Egiptovski premier Esam Šaraf je pod pritiskom protestnikov napovedal preoblikovanje vlade in že povlekel prve poteze v tej smeri. Šaraf naj bi tako v ponedeljek predstavil novo vlado, v soboto pa je imenoval dva nova namestnika premierja. Poleg tega je v soboto odstopil zunanji minister Mohamed al Orabi, zamenjal pa ga je Mohamed Kamel Amr, poroča egiptovska državna televizija. Amr je bil pred tem egiptovski veleposlanik v Saudski Arabiji, delal pa je tudi v Svetovni banki. Premier s tem nadaljuje poteze v okviru preoblikovanja vlade, ki ga je napovedal pod pritiskom protestnikov.

Z napovedanimi spremembami skuša vodja egiptovske prehodne vlade pomiriti protestnike, ki v zadnjih dneh stopnjujejo pritisk zaradi počasnega napredovanja prodemokratičnih sprememb v državi.

Ena od ključnih zahtev protestnikov je tudi odprava sojenj civilistom na vojaških sodiščih.
Ena od ključnih zahtev protestnikov je tudi odprava sojenj civilistom na vojaških sodiščih. FOTO: Reuters

Šaraf je za svoja namestnika imenoval znanega ekonomista Hazema Beblavija in vodjo stranke Vafd Alija al Silmija. Beblavi bo poslej tudi finančni minister.

Zunanji minister al Orabi, ki je bil na položaju manj kot mesec dni, je pojasnil, da se je za odstop odločil, da "bi premierju prihranil nevšečnosti pri pogajanjih o spremembah v vladnem kabinetu". Poleg njega je v pričakovanju sprememb odstopil tudi minister za trgovino in industrijo Samir al Sajad.

Ena od ključnih zahtev protestnikov, ki v več stotinah še vedno vztrajajo na kairskem trgu Tahrir, je tudi odprava sojenj civilistom na vojaških sodiščih, ki so po strmoglavljenju režima dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka vse pogostejša.

Vladajoči vrhovni svet oboroženih sil je pozno v soboto delno ugodil zahtevam protestnikov. Na svoji Facebook strani je sporočil, da bodo vojaške sodne procese proti civilistom omejili na posilstva, napade na policijo in oboroženo nasilje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.