Tujina

Napadalec naj bi bil študent s severa Egipta: ubiti naj bi hotel še več tujcev

Kairo/Hurghada, 15. 07. 2017 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Egiptovske oblasti in nemško zunanje ministrstvo so potrdili, da sta v napadu na plaži v Hurgadi umrli dve nemški državljanki. Ženski sta živeli in delali v priljubljenem letovišču. Varnostne sile naj bi ugotovile povezavo napadalca s skrajno IS. Ubiti naj bi nameraval še več tujcev, a naj ne bi pričakoval takega upora turistov ter varnostnikov.

V napadu v egiptovskem obmorskem letovišču Hurgada sta v petek umrli dve nemški državljanki, je potrdila egiptovska državna informacijska služba SIS, kasneje pa tudi nemško zunanje ministrstvo. Zaenkrat vse kaže, da sta ženski v mestu živeli in delali, vendar mora to še potrditi nadaljnja preiskava, navajajo nemški mediji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zdaj lahko z žalostjo potrdimo, da sta bili ženski, ki sta bili zabodeni in ubiti v egiptovskem letovišču, nemški državljanki," je danes sporočilo nemško zunanje ministrstvo. Že pred tem je smrt dveh Nemk potrdila egiptovska državna informacijska služba.

Nemško ministrstvo je že pred tem napad obsodilo. "Najostreje obsojamo to strahopetno in nizkotno dejanje, ki se zdi usmerjeno proti dopustnikom, ki so zgolj želeli neobremenjeno in prijetno preživeti čas na morju," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva.

Po podatkih ministrstva za zunanje zadeve je na območju Hurgade trenutno vsaj 250 slovenskih turistov. Nihče ni bil ranjen v napadu.

Identiteta poškodovanih medtem še ni potrjena. Ruska tiskovna agencija Interfax ob sklicevanju na konzulat poroča o eni ranjeni ruski državljanki. Češko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je bila v napadu v nogo ranjena 36-letna češka turistka, ki pa ni v smrtni nevarnosti. Še dve turistki naj bi bili Armenki.

Je bil napadalec terorist ali je šlo za osebni obračun?

Naša novinarka Mateja Knaus, ki se nahaja v Hurgadi, je bila do dveh ponoči na kraju dogodka. Do takrat so namreč tam bili tudi preiskovalci in kriminalisti. Kot je dejala, javnosti ponoči niso sporočili nobenih informacij. Egiptovski mediji pa danes pišejo, da naj bi bil napadalec 28-letni Šejk Abdul Rahman, doma iz province Kafr al Šejk. Napadalec naj bi bil pripadnik skrajne organizacije Abukar Ibghdady. Drugi mediji navajajo, da gre za Egipčana sredi 20 let, ki je živel v Hurgadi in je bil brezposelen, kar naj bi ga tudi pahnilo v to okrutno dejanje, povzema Knausova.

Napadalec naj bi po poročanju medijev Nemki ubil in še dve ženski ranil na plaži hotela Zahabia, nato pa odplaval na sosednjo plažo in napadel še najmanj dve osebi v resortu Sunny Days El Palacio, preden so ga obvladali varnostniki in drugi gostje. Uradno so ga aretirali in ga zaslišujejo.

"Koliko resnice je v tem, najbrž ne bomo vedeli nikoli, ker glede na pretekle izkušnje egiptovske oblasti ne bodo uradno razkrile njegovega imena. Jasno pa je, da ga čaka sojenje po hitrem postopku, torej približno 10 dni, in da ga bodo skoraj zagotovo obsodili na smrt z obešanjem, kar je tukaj stalna praksa za tovrstna dejanja," je še pojasnila naša sodelavka.

Da sta bili ubiti državljanki Nemki, je potrdil tudi nemški častni konzul v Hurgadi Peter-Jürgen Ely, ki je dejal celo, da je Nemki osebno poznal. "Kot je dejal, ni šlo za turistki, temveč sta Nemki že dalj časa bivali v priljubljenem letovišču. Napadalec naj bi jima hladnokrvno prerezal vratova. Znanka naj bi žrtvi tudi že identificirala," pravi Knausova. 

Več teorij o napadu in motivih

Številne nemške turistične agencije naj bi do nadaljnjega že odpovedale vse aranžmaje v Hurghadi.

O tem, kaj se je zares dogajalo, kroži več teorij. "Po poročanju egiptovskega notranjega ministrstva, naj bi napadalec s sosednje javne plaže po morju priplaval do hotelske plaže Sunny Days el Palacio in tam z nožem napadel turistke. Potem naj bi se podal nazaj v vodo in skušal po morju pobegniti na varno, a so ga ujeli," povzema Knausova.

Egiptovski medij Al Masry Al-Youm, ki se sklicuje na izjavo menedžerja hotela Sunny Days el Palacio, pa poroča, naj bi napadalec turistke napadel na javni plaži, nato pa priplaval do hotelske plaže ter poskušal pobegniti, a so ga varnostniki hotela ujeli. 

"Možna sta oba scenarija, saj hoteli tukaj zaradi krize zadnji dve leti na svoje zasebne plaže proti plačilu spuščajo tudi ljudi, ki niso gostje v njihovem hotelu ter poskušajo na tak način preživeti v svojem biznisu," pravi naša sodelavka. 

Še vedno pa ni znan motiv za to kruto dejanje. Če drži, kar pišejo nekateri lokalni mediji, da se je med napadom moški drl, naj se mu Egipčanke in Egipčani umaknejo, saj da so njegov cilj "turisti, ki blatijo njegovo državo in jo peljejo v propad", potem bi lahko šlo za terorizem, pravi Knausova. 

Egiptovski mediji zdaj poročajo, da naj bi varnostne sile ugotovile povezavo napadalca s teroristično skupino Islamska država (IS). Z IS naj bi komuniciral preko spleta, tako naj bi tudi dobil navodila za napad. Napadalec naj bi bil študent s severa Egipta. V Hurghado pa naj bi se pripeljal z redno avtobusno linijo v petek zjutraj in po navodilih IS kupil nož ter se odpravil na morilski pohod. Ubiti naj bi nameraval še več tujcev, a naj ne bi pričakoval takega upora turistov ter varnostnikov. To naj bi ga pognalo v beg. 

Nekateri mediji so pred tem sicer poročali, da je šlo za osebni obračun in da naj bi napadalec žrtvi poznal ter se ju lotil načrtno, preostale ranjene ženske pa naj bi bile samo kolateralna škoda. Nekateri lokalni mediji celo poročajo, da naj bi Nemki od napadalca kupovali drogo ter da naj bi se pri predaji sprli glede plačila. Moški naj bi nato potegnil nož in ju zabodel, nato pa brezglavo napadel vse ženske, ki so mu bile na poti med begom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi mediji navajajo, da je šlo za spor zaradi ljubosumja, ker naj bi ena od Nemk moškega zavrnila. Zadnja teorija pa je, da naj bi Nemki domačinu govorili, kako bi se morali Egipčani obnašati in kaj bi morali spremeniti, da bi bili sprejemljivi za druge kulture. S tem pa naj bi ga povsem znervirale, še povzema lokalne medije Knausova. 

"Pravo resnico bo težko izvedeti, ker si tudi priče, s katerimi sem se pogovarjala, niso enotne glede tega, kaj se je v resnici zgodilo. Egiptovske oblasti pa bodo posredovale informacije, ki jo bodo želele. Tukaj je namreč cenzura še močno prisotna," pravi Mateja Knaus. 

'To je politika, to niso ljudje Egipta'

Varnost v letoviškem kraju so po petkovi tragediji močno poostrili. Vso noč je bilo na ulicah veliko policijskih patrulj, ki so preverjale tako avtomobile, kot pešce. Življenje v mestu sicer danes poteka normalno, razen večje prisotnosti policije, ni čutiti, da bi se kaj spremenilo, pravi Knausova. 

"Veste, mi s tem nimamo nič. To je politika, to niso ljudje Egipta," ji je zjutraj povedal starejši domačin in dodal, da so se že navadili, da jim "tisti zgoraj" ne dovolijo, da bi služili s turizmom in da so se vdali v usodo. 

Dejstvo je, da Egipt pesti veliko težav. Po strmoglavljenju ruskega letala je število turistov močno upadlo, kar je zelo prizadelo gospodarstvo v tej državi, ki si še vedno ni opomogla niti od t.i. arabske pomladi. "Veliko ljudi je ostalo brez dela in, ker nimajo ustrezne izobrazbe, država pa ne dela na tem, da bi ponudila nova delovna mesta, dobesedno životarijo iz dneva v dan. Še posebej po tem, ko so začele cene osnovnih živil rasti v nebo. Kilogram govejega mesa se je recimo s 70 egiptovskih funtov v letu dni podražil na 150 egiptovskih funtov (en evro je 20 funtov), prav tako sladkor z 10 na 20 funtov ali več," pojasnjuje Knausova.

Hurgada je po mnenju novinarke Mateje Knaus, ki že sedem let živi razpeta med Slovenijo in Egiptom, še vedno varna.
Hurgada je po mnenju novinarke Mateje Knaus, ki že sedem let živi razpeta med Slovenijo in Egiptom, še vedno varna. FOTO: AP

"Sama bi rekla, da turisti tukaj niso v nevarnosti. Vsaj ne v večji, kot kjer koli drugje na svetu. Povsem varni namreč nismo nikjer več, zato je pomembno, da hodimo po svetu z odprtimi očmi in se ne izpostavljamo konfliktom. V končni fazi ljudje pridejo sem na dopust, zato naj uživajo in se ne zapletajo v osebne, poslovne ali kakšne druge konflikte," svetuje Knausova, ki že sedem let živi na relaciji Slovenija – Egipt. Pravi pa, da v vseh teh sedmih letih še nikoli ni bilo toliko policije na ulicah, ki pogosto ustavljajo in pregledujejo avtomobile na cesti.

Poostrili so tudi nadzor nad prebivalci v blokih. "Ravno pred dnevi so prišli policisti v moje stanovanje in pregledali vso dokumentacijo, tako da se res trudijo ohranjati Hurgado varno. A takšnih dogodkov, kot se je zgodil včeraj, ni mogoče predvideti in preprečiti – ne v Egiptu, ne v Londonu, Bruslju ali Parizu," še dodaja. 

Hurgada je sicer pri tujcih zelo priljubljena. Od 80. let prejšnjega stoletja je v nekdanji ribiški vasi zraslo več kot 250 hotelskih kompleksov. Trajno naj bi v mestu in bližnji okolici živelo več tisoč Nemcev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hinkoinvinko
17. 07. 2017 11.21
Folk pa še vedno rine dol... No, saj, kar se Nemčije tiče, so že tam-tam.
semtvojavest
16. 07. 2017 13.19
+2
kot sem rekel takoj po napadu - šlo je za osamljen napad iz osebnih terorističnih razlogov... in napadalec je bil ziher budist
gremonadesno
16. 07. 2017 10.54
+4
24ur buxli , ne dovolijo komentiranja o zgodovinskih dejstev , islam napada krscanstvo ze od 11 stoletja !!
patria
16. 07. 2017 11.56
+0
Pod pretvezo verskih vojn so bili vedno glavni motivi ZASLUŽEK. Tudi danes je tako. Afganistan, Irak, Libija, Sirija...... In, če bi upoštevali nekakšno versko barvo bi lahko ugotavljali, da je ravno obratno, da kristjani napadajo islamske države.
semtvojavest
16. 07. 2017 13.23
+4
patria na kerih drogah si danes?! kristjani napadajo islamske države?!? wtf?!? ker ko napišeš kristjani pomeni da to počnejo v imenu Boga/Jezusa/Marije/Biblije... kar sploh ni res, se vidi da nimaš pojma in razčiščenih osnovnih pojmov. med tem ko tvoji pripadniki religije ljubezni in miru terorizirajo svet v imenu njihovega pravljičnega bitja, kar je v imenu vere. Vidiš razliko?!
patria
16. 07. 2017 17.45
+0
OK -Pa ti meni povej v imenu česa jih napadajo?
patria
16. 07. 2017 17.47
+1
Se ni vse skupaj začelo z znamenitim Bushevim stavkom, da "vstopamo v križarsko vojno?"
Prodanekure
16. 07. 2017 09.07
+17
hahaha kure so dojele da ni bil poslovnež ki se je skregal z 6 tujkami :D hahaha ADMIN a ti je kej neprijetno k si mi zbrisu 15 komentarjev a v vsegh sm povedal da ima napadalec veze z IS.
Prodanekure
16. 07. 2017 10.07
+2
obvezna oprema za take države je vreča za krompir :D
rjk05
16. 07. 2017 08.27
-4
Glede na to, da je zahod uničil kar nekaj muslimanskih držav, Natovske bombe so pobile nešteto ljudi in uničile družine, jih jaz razumem. Edino grozno je, da morajo umirat nedolžni in navadni ljudje. Morali bi se spravit na politike, ampak te so itak tako zavarovani, da ne prideš do njih, saj imajo preveč masla na glavi !!
valjhunsinkajtimara
16. 07. 2017 08.31
+8
valjhunsinkajtimara
16. 07. 2017 08.31
+3
rjk05
16. 07. 2017 08.39
-9
LLLEPI
16. 07. 2017 09.11
+8
Upam da jih bos zagovarjal in razumel ko bos imel noz na vratu zato ker si ziv
canelo
16. 07. 2017 09.36
+11
Od kje vam te nebuloze? Ja res se zahod vmešava v ta bljižnji vzhod zaradi gospodarskih interesov. Ampak dojamte da to na tem območju sploh ni tako težko. Suniti in in Šiiti se koljejo med sabo od Muhamedove smrti dalje. Etnično čisčenje manjšin (Kristjanov, Alavitov, Jazidov...) je skorja bi lahko rekel konstanta. Drugače pa pozbaljaš da so vsa ta območja oni osvojili na silo.
Morana7
16. 07. 2017 09.43
+8
rjk05 poglej si zgodovino človeštva in nehaj opletat o krivicah...skozi celotno zgodovino se borimo in koljemo za dobrine zakaj bi bili v 2017 kaj drugačni? Sicer pa tudi muslimani so v zgodovini zavojevali in pobijali ne vem zakaj to prikladno spuščate, kot da oni niso del človeške rase in so pač edini človeku prijazni ljudje na tem planetu? A ker so klali z meči so boljši kot pa če bi z bombami, kot se to dogaja v modernešem času?
semtvojavest
16. 07. 2017 13.16
+2
rjk05 - toliko in toliko so jih pobili po tvojih besedah, da bi človek mislil da so te dežele prazne in brez življenja... Če pa pogledamo statistične podatke pa vidimo da prebivastvo v teh državah stalno narašča in to navkljub vsem vojnam in "pobojem s strani Zahoda" ter migracijami v osovraženi Zahod... Zdaj pa naj razume kdor mora... rjk05 - malo več preverljivih dejstev in manj mavričnih portalov ti svetujem
korintos23
16. 07. 2017 08.23
-4
Kapitalist ima rad denar, denar ima, nafte pa nima, kako se vse to potem preplete a ne? Vedno bodo k nam prihajali mi pa k njim hodili, vedno bo do tega prihajalo, žalostno pa je, da vsaki dan bolj.
wolfterier
16. 07. 2017 09.52
+2
Nafte je zdaj povsod na pretek,poraba se pa zmanjšuje,torej to ni opravičilo za klanje žensk,a ne.
patria
16. 07. 2017 17.49
Če je tako, zakaj po tem takem okupacija Afganistana, Iraka, Libije, SIrije???
FCL
16. 07. 2017 06.41
+27
In spet se je pokazalo na koncu da gre za terorizem proti nemuslimanom...koliko časa bomo še tiho??????
korintos23
16. 07. 2017 08.20
+4
Potem pa spet cvilež in postavljanje spomenikov sprave? Dajmo jim mir in se naj lepo med sabo redčijo! Samo ne, EU jih rabi, to je denar, to je fajn zaslužek.
pizzamargerita
16. 07. 2017 06.20
+18
dejte ga se mal bolj opravicvat no.... aja bogi brezposeln...ja pol pa cist normalno da zenske stiha ane.... kaj pa naj dela mal se pa mora zabavat
Slava Rodu
15. 07. 2017 22.05
+3
Kdo sploh je v resnici poganski bog lune?
BildiTheEmperor
15. 07. 2017 22.11
+1
P0K3RC4T912
15. 07. 2017 22.55
+0
SEJBOBOL
15. 07. 2017 21.46
+4
Zapuščali hotel .... Itak sej so imeli smeno .....
monarhist
15. 07. 2017 21.45
+34
ko bo končal študij pa pride v slovenistan delat magisterij
Aijn Prenn
15. 07. 2017 21.44
+41
Napade državljanke države, ki je sprejela kakšen mio+ njegovih sonarodnjakov, ki so bežali pred vojno... Zblojen um!
Morana7
16. 07. 2017 09.53
+2
Zakaj mi ne napadamo nemcev se sprašujem? Mi jih cenimo kot dobre goste...a je z nami nekaj narobe a smo pozabili na 2 svetovno vojno?
Frane Šajn
15. 07. 2017 21.26
+19
Le od kje temu dobremu človeku tako sovraštvo do tako prijaznih tujcev, le kje se je nekaj zaskočilo v tem kolesju!?
pizzamargerita
16. 07. 2017 06.21
+0
Kollerik
15. 07. 2017 21.12
-5
....egipčanski Breivik pač.....
srebrnibreg
15. 07. 2017 22.11
+4
...kot, da ga hočeš opravičiti oziroma povedati, da evropejci nismo zaradi enega bolkjši od tiistih nekaj milijonov takšnih.
P0K3RC4T912
15. 07. 2017 22.56
+1
Kollerik
16. 07. 2017 09.51
-1
mkug5g
15. 07. 2017 21.06
+38
študent "medicine"?
Absolutist 1
15. 07. 2017 20.56
+9
Neverjetno,tudi Slovenija je tarča,posebno še sedaj ,ko so nas zapustili za mesec in pol vsi organi od katerih smo odvisni.Kdo nas bo sedaj branil.
srebrnibreg
15. 07. 2017 20.59
+8
Frane Šajn
15. 07. 2017 21.29
+10
Hvala bogu , da jih ni ne sodstva ne njegovih gospodarjev upam , da se do novega leta ne vrnejo pol pa naj gredo takoj na zimski oddih. Kako lepo in mirno bomo živeli. Ja ljubi moji brez teh bi pa bila Slovenija prava idila bivanja.
Pancamo
15. 07. 2017 20.50
+31
To mi ne deluje kot osebni obračun, kot ste včeraj napisali :)
Nightyfly
15. 07. 2017 20.04
+13
Veliko bolj nevarno je hoditi po Londonu kot biti zdaj v Egiptu . Poglejmo samo koliko napadov s kislino je bilo v enem letu ? Napad s kislino ti unici zivljenje .
sakatumi
15. 07. 2017 21.57
+16
patria
16. 07. 2017 11.58
+0
Nekako najbolj nevarno je biti sedaj v Siriji.
Nightyfly
15. 07. 2017 19.58
+4
CyberWorm90 15.07.2017 17:20:31 -5 4 9 odkar je cmero na ablasti hoče šwica bit druga zlowenija : )))) delawci iz šwice francije nemčije anglije itd : ))) masowno derejo w slowenijo pa hočjo zaposlitew pa to : ))))******************cyber , Svica ima tocno 700 let vec kot Slovenija .Imej malo potrpljenja .
sid33
15. 07. 2017 18.44
+2
A ste na 24 k.ur tudi dosegli spravo?
korintos23
15. 07. 2017 18.49
-11
Zadnjič so bili pri onem vašem spomeniku, nisi bil tam?
Nightyfly
15. 07. 2017 19.55
+26
kori , videl sem sliko predsednika P ob verjetno njegovem spomeniku sprave v Ljubljani . Milion pa nekaj drobiza vrzenih v smeti . Pa kaj res misli , da bosta dva pilastra spravila tako hudo sprte ljudi skupaj ? Joj ,joj , joj .Tega svet se ni videl . Dokler ne bo mocne volje med ljudmi in pogojev za mirno sozitje lahko zgradite milion spomenikov ,ne bo nic pomagalo . To je spet en a politicna gesta .To je moje mnenje ,jasno . Se vedno dopuscam moznost in bi seveda rad videl ,da se to zgodi tudi brez betona ali kamna , pa vendar . Dokler narod ne bo jasno povedal vsem ,ki razdvajajo narod ,da niso vec dopbrodosli , bo taka praksa se naprej . Zal .
Frane Šajn
15. 07. 2017 21.35
+0
Tu se je spravil le Barbika in njegova klika na desni. Zame je to le dva kosa neokusnega betona postavljenega pokonci. Sprava !? kaj je že to in s kom ? nikoli in nikdar hvala ne z izdajo pa že ne! Dokler svet stoji bomo na nasprotnih bregovih. In prav je tako.