Tujina

FOTO in VIDEO: Egiptovski premier pohvalil policijo, obljubil volitve

Kairo, 14. 08. 2013 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Egiptovski začasni premier Hazem al Beblavi je po krvavem dnevu v državi pohvalil policijo za njeno "samozadržanost". Zatrdil je, da oblasti ostajajo zavezane časovnemu načrtu, ki predvideva izvedbo volitev leta 2014, ter izgradnji "demokratične, civilne države".

Egiptovsko predsedstvo je za vso državo razglasilo izredne razmere z začetkom ob 16. uri po našem času. Izredne razmere naj bi trajale mesec dni. Za ta korak naj bi se odločilo zaradi "tveganj, ki jih namerna prevratniška dejanja predstavljajo za red in varnost v državi". Začasni predsednik Adli Mansur je "vojsko v sodelovanju s policijo pooblastil, naj sprejme vse potrebne ukrepe za zagotovitev varnosti in reda ter za zaščito javne in zasebne lastnine in življenj državljanov".

V številnih mestih, med drugim v Kairu, Aleksandriji in Suezu, so uvedli tudi policijsko uro, ki naj bi trajala od 19. ure do 6. ure, in sicer mesec dni, vendar je egiptovska nacionalna televizija sporočila, da se je policijska ura samo za danes premaknila na 21. uro.  ''Kdor koli bo kršil ta pravila, bo kaznovan z zaporom,'' so sporočile oblasti. Kot poroča AFP, je med pokrajinami, v katerih je uvedena policijska ura, tudi Južni Sinaj, kjer je priljubljeno letovišče Šarm el Šejk. Policijske ure pa vsaj za zdaj ne bo v pokrajini Rdeče morje, kjer je drugo pomembno egiptovsko letovišče Hurgada.

Vojska začela 'ofenzivo'

Mohamed El Baradej je zaradi političnega nasilja odstopil s položaja podpredsednika. Kot je še sporočil v odstopnem pismu, so obstajale mirne poti za končanje politične krize. ''Zame je postalo težko nositi odgovornost za posledice, s katerimi se ne strinjam in katerih posledic se bojim. Ne morem nositi odgovornosti za eno kapljo krvi,'' je sporočil.

Danes je egiptovska policija v Kairu namreč začela nasilno prazniti dva trga, na katerih so se pred tedni utaborili privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, kar je povzročilo vojno stanje v državi. Ne le v prestolnici, tudi v drugih mestih divja prava vojna med vojsko in policisti ter protestniki. Nasilje se ne umirja, število žrtev pa narašča.

Številke o umrlih se sicer nenehno spreminjajo. Reporter Al Džazire, ki se javlja s trga Raba Al Adavija, je v začasno postavljeni bolnišnici preštel 94 trupel. Kot pravi, primanjkuje prostora za trupla. "Na trgu vlada vojno stanje. Vsi, ki so tukaj, so tarče ostrostrelcev, vključno z delavci prve pomoči. Videl sem, kako so enega od njih ustrelili v glavo," je dejal. Zdravstveni delavci sicer pozivajo prebivalce k darovanju krvi.

Egiptovsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je v nasilju s protestniki umrlo 43 policistov, več deset je ranjenih. Muslimanska bratovščina medtem poroča o okoli 2200 umrlih protestnikih. Zdravstveno ministrstvo pa poroča o 278 smrtnih žrtvah, med katerimi so tako civilisti kot policisti, po njihovih podatkih pa naj bi bila poškodovana 2001 oseba.

V različnih incidentih po državi so privrženci Mursija napadli več policijskih postaj in vladnih poslopij. V zahodnem predelu Kaira so Mursijevi privrženci pred policijsko postajo ustrelili štiri policiste.

Oklepna policijska vozila pa so zapeljala tudi na dvorišče tehnične fakultete, policisti pa so na demonstrante metali dimne bombe. Protestniki, obkoljeni na tehnični fakulteti, so zaprosili, da jih izpustijo in evakuirajo poškodovane.

Krvavi spopadi tudi v drugih mestih

O spopadih s policisti poročajo tudi iz mest Minja in Asiut, ki sta v osrednjem delu države. V Minji naj bi po poročanju zdravstvenega ministrstva v spopadih umrlo 41 oseb. Iz egiptovske province Fayoum poročajo o najmanj 35 smrtnih žrtvah, v mestu Suez pa naj bi po zadnjih informacijah umrlo pet oseb, medtem ko naj bi v mestu Ismailia umrlo 15 oseb.

Protesti v Kairu - 2
Protesti v Kairu - 2 FOTO: Reuters

Nasilje pa se širi tudi na druga egiptovska mesta. V Sohagu, mestu z veliko skupnostjo koptskih kristjanov, so tako do tal požgali cerkev. V južnem mestu Minja pa je v spopadih med policijo in Mursijevimi podporniki, ki so napadli policijsko postajo, umrlo osem ljudi. Tudi v Minji naj bi zagorelo več cerkva.

Gre za povračilne ukrepe, saj je koptska cerkev v Egiptu podprla vojsko pri Mursijevi odstavitvi.

V severnem mestu Aleksandrija so ob tem Mursijevi privrženci blokirali glavne ceste. Iz mesta poročajo tudi o spopadih med več sto Mursijevimi podporniki in varnostnimi silami, ki so proti protestnikom uporabile solzivec. Zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je v nemirih umrlo 10 ljudi. Več sto protestnikov se je zbralo tudi pred uradom guvernerja v mestu Asuan na jugu države.

"Gre za največji pokol od vojaškega udara!"

Med žrtvami so tudi novinarji, fotoreporterji in snemalci. Sky News poroča, da je med drugimi zaradi strelov umrl tudi njihov snemalec Mick Deane. Poleg njega naj bi danes umrla še 26-letna novinarka Habiba Ahmed Abd Elaziz.

Egiptovske varnostne sile so sporočile, da so po današnji jutranji akciji že uspele vzpostaviti popoln nadzor nad manjšim od dveh protestniških taborov v Kairu, v katerem so dolgo vztrajali privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Mursija. Po lastnih navedbah imajo nadzor nad trgom Al Nahda in naj bi od tam tudi že umaknile večino šotorov. Za težji oreh pa naj bi se izkazal večji kamp v bližini mošeje Raba al Advija, kjer so varnostne sile naletele na močan upor protestnikov. Policija naj bi aretirala kakšnih 200 protestnikov, več pa so jih policisti mirno pospremili s trga, potem ko so zaprli ulice v okolici taborov.

Al Džazirin novinar poroča, da sta vojska in policija z bodečo žico obdali zasilno bolnišnico na trgu Raba al Advija. Vojska in policija sta nato vdrli v bolnišnico, še prej pa sta vanjo vrgli plinske bombe. Varnostne sile so nato prisilno odpeljale vse zdravnike in poškodovane iz bolnišnice, poroča Al Džazira. Zdravnik, ki je delal v bolnišnici, je dejal: ''Ljudi so nagnali iz bolnišnice, zato so jo na silo zapustili.''

Al Džazira še poroča, da protestniki zapuščajo trg, saj je pod nadzorom varnostnih sil. Mursijeve privržence, ki so bili oboroženi, je policija aretirala.

Oblasti ustavile vlake, da bi preprečile vnovično zbiranje

Egiptovska vlada je podala izjavo, v kateri poziva protestnike, naj se ne upirajo, vodje Muslimanske bratovščine pa poziva, naj prenehajo s spodbujanjem k nasilju. "Vlada vso odgovornost za morebitne žrtve in nasilje prelaga na omenjene voditelje," so zapisali v sporočilu.

Protest Mursijevih podpornikov v Egiptu - 5
Protest Mursijevih podpornikov v Egiptu - 5 FOTO: Reuters

Egiptovske oblasti so medtem ustavile vlake na poti v Kairo in iz njega, s čimer želijo preprečiti vnovično zbiranje razgnanih protestnikov in širjenje njihovih akcij na obrobje mesta. "Vožnje vlakov v Kairo in iz njega v vse smeri so bile do nadaljnjega ustavljene iz varnostnih razlogov in z namenom preprečiti mobilizacijo ljudi," so sporočili.

Ulice v okolici dveh trgov, na katerih so se utaborili protestniki, ki zahtevajo vrnitev Mursija na oblast, so po navedbah stanovalcev zaprte. Policija poskuša protestnike razgnati s solzivcem, medtem ko naj bi večina smrtnih žrtev umrla zaradi strelnih ran.

Mursijevi podporniki so več dni zavračali pozive prehodnih egiptovskih oblasti, naj izpraznijo trga Raba al Adavija na severovzhodu Kaira in Al Nada južno od prestolnice, na katerih so postavili svoje šotore. Vlada je večkrat zagrozila, da ju bo izpraznila sama, saj naj bi bila nasilna in nezakonita.

Varnostne sile so sporočile, da so policisti aretirali politika Muslimanske bratovščine El Ariana in El Beltragija. Med aretiranimi naj bi bil tudi muslimanski pridigar Hegazi. Medtem pa so Mursijevi podporniki pozvali vse Egipčane k vsedržavnim protestom proti vojski.

Privrženci odstavljenega egiptovskega vodje že več kot mesec dni s protesti zahtevajo, da vojska vrne oblast Mursiju, ki ga imajo zaprtega na neznani lokaciji. Poudarjajo, da je vojska 3. julija s tem, ko je odstavila demokratično izvoljenega predsednika, izvedla državni udar.

Premier obljubil volitve

Egiptovski začasni premier Hazem al Beblavi je po krvavem dnevu v državi pohvalil policijo za njeno "samozadržanost". "Varnostne sile smo prosili, naj delujejo s samonadzorom in to priložnost bi želel izkoristiti, da se zahvalim policiji za njeno izjemno zadržanost," je v nagovoru sodržavljanom na državni televiziji dejal premier in obljubil, da bodo danes razglašene izredne razmere odpravljene, kakor hitro bo to mogoče.

Spopadi v Egiptu - 9
Spopadi v Egiptu - 9 FOTO: Reuters

Obenem je vztrajal, da druge možnosti kot razbiti protestniška tabora, ki so jih na dveh kairskih trgih v minulih tednih vzpostavili privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, oblasti niso imele. "Država je morala ukrepati, da zagotovi varnost in duševni mir državljanov (...) V tem stanju kaosa ni bil možen noben gospodarski napredek."

Odločitev za razbitje protestniških taborov po njegovih besedah ni bila lahka in so jo sprejeli šele po vseh poskusih mediacije med sprtimi stranmi. Al Beblavi je tudi zatrdil, da oblasti ostajajo zavezane časovnemu načrtu, ki predvideva izvedbo volitev leta 2014, ter izgradnji "demokratične, civilne države".

'Objektivne novice je v Egiptu težko najti'

Nina Mavrič, Slovenka, ki živi v Egiptu, je za 24ur.com povedala, da je zelo težko najti objektivne novice, saj lokalni mediji poročajo le o eni strani ali o drugi. Tudi glede tega, koliko je mrtvih in ranjenih, podatkov ni lahko dobiti, pravi. Po njenem mnenju se Mursijevi privrženci ne bodo dali tako zlahka, saj naj bi se med ramazanom dobro oborožili. Od Hezbolaha naj bi preko Gaze dobili celo orožje, to pa naj bi jim dostavili tudi iz Libije. Govori se celo, da je Muslimanska bratovščina oziroma en njen del, ekstremisti, celo prisilila Mursijeve podpornike v demonstracije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (735)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matjaz Dobaja
16. 08. 2013 16.24
V Hurghadi sem že od 4.4.2013. Od kar so se začeli protesti in ko so odstavli Mursija se tukaj v Hurghadi sploh ne pozna da se kaj dogaja. Če nebi imeli interneta in televizije sploh ne bi vedeli da se kaj dogaja. Turisti in tudi sam se veselo kopamo v čudovitem rdečem morju in se veselo sprehajamo po ulicah. Saj sta Hurghada in Sharm el Shake najbolj varni mesti v Egiptu.
Zloby
17. 08. 2013 12.34
Haha, moraš bit pa slep in gluh da ne bi opazu, da se nekaj dogaja.
Zloby
17. 08. 2013 12.37
Na sheratonu so začeli protestirat že 28.06., takrat sem rabila 2 uri (namesto 10 min) da sem prišla do pisarne, ker so zaprli cesto.
Jaka Planinc
16. 08. 2013 09.16
Po Mubaraku je še SLABŠE. PO SLABEM SO SI USTVARILI ŠE SLABŠE. KDO IMA TU PRAV,KDO BO ZMAGOVALEC???? ŽRTVE BODO VELIKE,KAOS IN REVŠČINA ŠE VEČJA. ZATO NE DELAJTE ULICE IN REVOLUCIJE,KER TO PRINAŠA SAMO SMRT,KAOS,REVŠČINO,BEDO,ANARHIJO IN OGROMNE ŽRTVE NEDOLŽNIH LJUDI. NAŠA VSV NAŠI VSTAJNIKI,SANJAČI NAJ SE ZAMISLIJO KAJ POČNEJO,RAZNI LUBEJI KORŠIČI,IN PODOBNI PTIČI. itd.
gospakatja
15. 08. 2013 13.10
vojska je že od naserja dalje sekularno usmerjena, ljudstvo (predsem na podeželju) pa je poslušno svojim verskim vodjem, tako, da bo rezultat volitev vedno promuslimanski. ko bodo odšli (ali pomrli) stari generali, bo mladina (ki raste zvesta veri) državo spremenila v novi iran. vendar ni to problem.problema sta drugje: - prvi je izrael, oz. odnosi z njim, saj je v zda judaizem kapitalsko močan, - drugi je gospodarski, saj egipt živi od turizma in sueškega prekopa. če bodo nemiri ne bo turizma, če bo zmagal ortodoksni islam, pa tudi ne! zaradi globalnega segrevanja bodo ladje lahko plule v širšem artičnem krogu (kar skrajša pot iz daljnega in srednega vzhoda do evrope!) in suez bo postal obsoleten (tudi koper čaka slična usoda!!!). od česa bo egipt živel??
Googlebot
15. 08. 2013 08.38
+3
ljudje so obupali! To je začetek revolucije! Verjetno bo pri nam podobna zadeva saj živimo v banana republiki brez vizije.
canelo
15. 08. 2013 08.26
+2
Verjamem da američani oborožujejo posamezne skupine in razne upornike po teh bližnjevzhodnih državah samo pobijajo se pa po lastni volji.
mario7
15. 08. 2013 08.05
+6
Verjetno bo kmalu tudi v SLO podobna situacija,ker tako kot je,enostavno ne gre več naprej.
sannja5
15. 08. 2013 08.01
+9
videt je, da je enim čisto vseeno, če jih ubijejo. Torej velja stari rek, da je človeku brez vseh pravic in možnosti za normalno življenje vseeno, če živi ali umre. Ko bo v Sloveniji tako, bodo tudi tu padale glave, zaenkrat imajo ljudje vsaj še za drobtine. Čeprav nam z višanjem cen tudi drobtine že redčijo kot golobom. Osupljivo, kakšne cene hrane so po trgovinah, v Avstriji imajo 3x višje plače, cene pa so večinoma nižje! Ne bo dolgo res, ko se bo tudi našim ljudem utrgalo.
gospakatja
15. 08. 2013 13.15
-1
in potem? kaj bo odhod na ulice spremenil? bogataši se bodo odselili, revni bodo ostali doma- potrošnje ne bo več in izvoza tudi ne, ker bodo lastniki tovarne preselili drugam. od kod bo država jemala denar za socialo?
mastablasta
15. 08. 2013 08.00
+2
ja to je porblme če pri pisanju in sprejemanju ustave izključiš voljo 50% ljudi v državi. ustava bi morala biti takšna da bi jo podrplo vsaj 2/3 ljudi oz.njihovih predstavnikov. še najbolje pa je da se z njo strinjajo bolj kot ne vsi.
borisl1
15. 08. 2013 08.06
+1
pri nas je isto. kar naprej sprejemajo neke zakone za katere se izve komaj čez teden po tem ko so bili sprejeti in itak ne bi preživeli referenduma. le tu in tam je kakšen tak zakon postavljen pod odločitev ljudstva. Le zakaj niso dali ukrepa za dvig ddv na referendum?
gospakatja
15. 08. 2013 13.22
-1
politike ne more krojiti ulica!! le kam bi prišli, če bi jo?? vsi bi volili proti davkom, istočasno pa bi zahtevali boj proti kriminalu, učinkovito in brezplačno zdravstvo, kvalitetno in, seveda, brezplačno šolstvo, gladke ceste, poceni stanovanja, poceni elektriko, smetišča nekje drugje, zgodnje upokojitve z visokimi penzijami, moderne, udobne, in seveda brezplačne, vrtce, domove za starejše, z visokimi standardi in nizkimi cenami,... le kje, za vraga, pa bi država dobila denar??
slavito
15. 08. 2013 19.27
borisl1
15. 08. 2013 07.56
+3
žalostno, koliko ljudi mora umreti zaradi takšne države ki ne ceni nikogar drugega kot svoje vlade... Po drugi strani pa mislim da bi naša ga. Korupcija z nami naredila enako če bi, ali ko bo prišlo tako daleč.
klepecp
15. 08. 2013 07.50
+4
Ko gledam tale Egipt me samo preseneca kako se ti dve strani sovrazita... v resnici je pa v ozadju tretja sila, ki samo podtika majhne bombice sedaj eni in drugic drugi, ko si enkrat znotraj prvih dveh strani tega niti ne vidis. Strasljivo je, da se na tako enostaven nacin lahko sesuje kogarkoli na svetu...
slavito
15. 08. 2013 19.27
canelo
15. 08. 2013 06.25
+8
Hm moram rečt da mi je komično kako ste par tednov nazaj vsi na tem portalu podpirali proteste proti Mursiju zdaj pa kar naenkrat proteste v njegovo podporo. Ne vem al nimate pojma zakaj se sploh gre al ste pa kot mali otroci podpirate protestesamo zaro ker se pač protestira proti nečemu v vsakem primeru vas je pa veliko hipokratov tukaj gor.
Bruhalnica24
15. 08. 2013 05.09
-1
Obljubil je volitve.......... A niso podobno govorili naši rdeči prevratniki, od volitev pa niti sluha več.....
AntiGovP
15. 08. 2013 00.36
+4
Ne glede na vero, imam spoštovanje do njih, da si upajo žrtvovati za svoje pravice, svobodo ne pa ko povsod drugod ko se samo cel dan pritožujete pa noben nič ne nardi... tam se vsaj nekaj premika
AntiGovP
15. 08. 2013 00.34
+10
Govorite, da ste svobodni in, da celo več kot drugod po svetu... v bistvu pa se zanašate na ustavo in izjavo o vaših pravicah, ampak kakšnih pravicah? Rojeni ste v dolgovih svojih staršev brez upanja and vaša edina pravice je delati za korporacije dokler ne poplačate vse, razen, da se to nemore zgodit saj vse kar potrebujete vam oni priskrbijo, hrano, vodo in bivališče. In vse to nas samo pošilja v globlje dolgove, v brezno suženjstva!
slavito
15. 08. 2013 19.29
in kaksna je to pravica ,da se ze rrodiš nickriv zadolzen?pfej anti na tvoj post
Mamas&Papas
15. 08. 2013 00.29
-3
Zaradi pomanjkanja turistov Hrvaška resno razmišlja, da bi vlagala v halal turizem.
Mamas&Papas
15. 08. 2013 00.36
-2
Sem bil pa danes v Rogaški Slatini - tam so že startali z halal turizmom - prevladujejo gostje iz Azerbajđana.
veliki svizec
15. 08. 2013 07.12
+4
Če bi res bil v Rogaški bi videl da prevladujejo Ruski turisti.
slavito
15. 08. 2013 18.42
:) iz prve roke ,rusi prevladujejo vsekakor zatem izraelci,nemci italjani itd
slavito
15. 08. 2013 18.43
AntiGovP
15. 08. 2013 00.28
+1
Islamski fanatiki? Bolj, da ki ljudje kateri se upajo in borijo, žrtvujejo za svoje pravice, in vedo kaj pomeni svoboda, dokler ste doma in samo govorite kako slaba je država ste lahko samo tiho...
KwerbeLeve
14. 08. 2013 23.54
-5
Bog blagoslovi Izrael in vse žide!!!
KwerbeLeve
14. 08. 2013 23.55
-6
KwerbeLeve
14. 08. 2013 23.55
-3
KwerbeLeve
14. 08. 2013 23.56
-3
KwerbeLeve
14. 08. 2013 23.56
-3
KwerbeLeve
15. 08. 2013 00.01
+5
V 60 letih so nardil Manhatan iz puščave!!!
Duhec3
15. 08. 2013 00.04
+2
Hahahaha +++++++++++ Ej, ne štekajo kdo predstavlja grožnjo.
JosipBrozDrugi
14. 08. 2013 23.42
+1
odlični komentarji ...
bema1201
14. 08. 2013 23.04
+5
Kučan in Stanovnik še vedno delita Slovence na rdeče in črne, namesto da bi jih delila na lopove in poštene in delata zgago in prepir že desetletja IN PODŽIGATA SOVRAŠTVO IN DELITA NAROD.Držita se rekla skregaj pa vladaj, samo to je lahko zelo nevarno početje.Tudi za Jugoslavijo smo mislili da to ni mogoče pa smo potem videli klavnico, kakršne ne pomni Evropa od 1945 leta.
CtrlDelete
14. 08. 2013 23.28
+0
qwertzuio9
15. 08. 2013 07.39
cucjetina
14. 08. 2013 22.50
-1
egipt je bil lep varen dokler meri niso vrgli ogenj zavadi pa vladaj 100%