Tujina

Muslimanska bratovščina naj bi vodila na egiptovskih volitvah

Kairo, 30. 11. 2011 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Volitve v Egiptu naj bi bile kljub nekaterim kršitvam pravične in svobodne, so sporočili iz egiptovske organizacije za razvoj družbe. A nekateri Egipčani so skeptični, volilni odbor naj bi bil namreč isti kot leta 2010.

Preštevanje glasov
Preštevanje glasov FOTO: Reuters
Rezultati prve faze egiptovskih volitev bodo znani jutri, je poročala egiptovska državna televizija. To je dan pozneje, kot je bilo načrtovano. "Imamo manjšo zamudo, ker še nismo prešteli vseh glasov," je povedal član volilne komisije, ki ni želel biti imenovan. "Prav tako nam manjkajo rezultati glasovanja tistih Egipčanov, ki so v Kuvajtu," je še dejal.

V Egiptu se je včeraj končal drugi dan parlamentarnih volitev, ki bodo, vsaj tako upajo Egipčani, prinesle civilno oblast, čeprav se generali, ki so z vojsko prevzeli oblast, potem ko je padel predsednik Hosni Mubarak, še niso umaknili.

V Kairu, Aleksandriji in sedmih drugih provincah je bilo tudi drugi dan volitev veliko volivcev, ki so prišli izbirat člane spodnjega doma parlamenta. Sicer so se volitve odvile brez večjih posebnosti, čeprav so se v luči zadnjih protestov, v katerih je umrlo 42 ljudi, mnogi bali, da bodo nastale težave.

Prva poročila po tem, ko so se včeraj ob 19. uri zaprla volišča, kažejo, da naj bi bilo glasovanje relativno svobodno in pravično. To naj bi bila torej pomembna prelomnica desetletij volitev, na katerih je bil izid odvisen od volje vlade.

"Tokrat je prvič, da na volitvah nismo opazili, da bi vlada želela ponarediti ali vplivati na volilni izid. To pomeni, da kršitve in napake, ki smo jih opazili, niso na ravni masovnega ponarejanje s pomočjo političnih ukazov vlade," je povedal vodja egiptovske organizacije za razvoj družbe Magdy Abdel Hamid, poroča Al Jazeera. Sicer so zaznali nekatere kršitve, a te niso bile dovolj razširjene, da bi imele resen vpliv na rezultate volitev.

Zapečatene volilne skrinjice.
Zapečatene volilne skrinjice. FOTO: Reuters

Kljub tem zagotovitvam pa so se med nekaterimi Egipčani pojavili dvomi o veljavnosti volitev. Bloger Ahmed Aggour je tako zapisal, da ni šel na volitve, ker verjame, da se morajo državljani ukvarjati z bolj kritičnimi vprašanji, kot so volitve.

Za Al Jazeero je povedal, da ljudje niso opazili, da je vrhovni volilni odbor isti, kot je bil na volitvah leta 2010. "Torej to praktično meče dvom na to, ali bodo volitve pravične in svobodne," je še dejal.

47 odstotkov za Muslimansko bratovščino

Muslimanska bratovščina je sporočila, da trenutni rezultati kažejo na njihovo zmago. Vir iz stranke, ki ni želel biti imenovan, je povedal, da je stranka do zdaj dobila okoli 47 odstotkov glasov. Če bodo rezultati potrjeni in se bodo ponovili tudi drugod po državi, bo moč dobila najstarejša in najbolje organizirana islamska skupina v Egiptu. Sicer podatki o rezultatih še niso uradni.

Spopadi na trgu Tahrir

Protestniki pa se še zadržujejo na trgu Tahrir v Kairu. Sicer se je njihovo število v zadnjih dneh nekoliko zmanjšalo, a vseeno so se na posameznih območjih zgodili spopadi. Na krajih sicer ni bilo policije ali vojske, pravijo priče. V množici pa naj bi bili pomešani oboroženi nasilneži in agenti notranjega ministrstva.

Mir, ki je sicer trajal prvi in drugi dan volitev, je bil prekinjen v noči iz torka na sredo, ko so med protesti proti vojaški oblasti izbruhnili spopadi, v katerih je bilo ranjenih skoraj 80 ljudi, poroča Al Arabiya.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

der.janez
30. 11. 2011 16.51
+0
naj vam razlozim, ce bo MB sodelovala z Zahodom bodo volitve postene, ce ne bodo zaznali veliko nepravilnosti in dvomov o legitimnosti volitev
tinetone
30. 11. 2011 11.05
+3
se pojavljajo dvomi? kaj je z vami? a zato protestirajo ker se pojavljajo dvomi?