Tujina

Edina vlada v Evropi, kjer sta enakopravno zastopana oba spola

Pariz, 16. 05. 2012 20.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Franciji je postavljen ministrski kabinet. Vlada bo imela 34 ministrskih položajev. Od tega jih bodo 17 prevzele ženske, s čimer bo imela nova francoska vlada kot edina vlada v Evropi enakopravno zastopanost obeh spolov.

Francoski predsednik Francois Hollande je predstavil novo vlado, ki jo bo vodil Jean-Marc Ayrault. Zunanje ministrstvo bo prevzel nekdanji premier Laurent Fabius, finance bo vodil Pierre Moscovici, ministrstvo za delo Michael Sapin, Arnaud Montebourga pa bo prevzel resor za reindustrializacijo.

Dan po prevzemu položaja in imenovanju novega predsednika francoske vlade je tako postavljen tudi ministrski kabinet. Prvič pa naj bi nova vlada zasedala že v četrtek, ko se bo sestala ob 15. uri.

Fabius, ki bo zamenjal sedanjega zunanjega ministra Alaina Juppeja, velja za izkušenega politika, saj je bil že premier. Moscovici je bil vodja Hollandove volilne kampanje, za tesnega zaupnika novoizvoljenega predsednika pa velja tudi Sapin.

Notranji minister bo postal Manuel Valls, Jean-Yves Le Drian bo obrambni minister. Dosedanja voditeljica Zelenih Cecile Duflont pa bo postala ministrica za stanovanjsko problematiko.

Vlada bo imela skupno 34 ministrskih položajev. Od tega jih bodo 17 prevzele ženske, s čimer bo imela nova francoska vlada kot edina vlada v Evropi enakopravno zastopanost obeh spolov.

Hollande je položaj prevzel v torek.
Hollande je položaj prevzel v torek. FOTO: Reuters

Zmernost z izkušnjami in mladostjo

Po prvih ocenah imena kažejo, da bo nova francoska vlada zmerna in da bo šlo za kombinacijo izkušenj z mladostjo, s katero bodo poskušali zagnati francosko gospodarstvo za izhod iz krize.

Gre za mešanico starih in novih obrazov. Čeprav bodo ministrske položaje večinoma prevzeli ljudje iz vrst stranke socialistov, bodo v ključnih resorjih pred "ideologi" tisti, ki veljajo za zmerne.

Po prvih analizah je presenetljivo, da med člani nove francoske vlade ni predsednice socialistov, županje Lilla Martine Aubry, sicer "arhitektke" francoskega 35-urnega delovnega tedna. Aubryjeva je pred Hollandeovo objavo imen presenetljivo napovedala, da ne bo članica vlade, ker ni bila imenovana za predsednico vlade.

"Francois Hollande je sprejel politično odločitev, ko me ni imenoval v Matignon (rezidenco premiera)," je dejala. "Dogovorila sva se, da v tej sestavi moja prisotnost ne bi imela smisla," je povedala in zavrnila, da bi bila "druga violina". Hkrati je Aubryjeva, ki je Hollandea v kampanji za predsedniški položaj v stranki kritizirala kot "mehkega", zatrdila, da bo še naprej ostala na čelu stranke.

Prvo zasedanje nove vlade bo vodil kar Hollande. Ena od prvih nalog nove francoske vlade pa bo določitev plač ministrov. Hollande je napovedal, da bo sredi varčevalnih ukrepov v območju evra znižal svojo in plače ministrov za 30 odstotkov. Če bo napoved uresničil, bo to največji rez v plače najvišjih funkcionarjev med članicami območja evra doslej.

Hollande bi sicer še vedno prejemal 13.500 evrov, ministri pa 9800 evrov, je poročal dnevnik Liberation. To je v primerjavi s plačami nemških ministrov za četrtino manj. Nemška kanclerka Angela Merkel na primer bo po današnjem 5,7-odstotnem zvišanju plač zaslužila 18.104 evre.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
17. 05. 2012 14.50
+0
Meni je sploh diskriminatorno da se govori o ženskem in moškem delu politikov. Pomembna je sposobnost ne pa spol. In če je ženska sposobna..... To da koliko je žensk in koliko je moških v parlamentu,... Se mi zdi pa sploh butasto vprašanje
rew333
18. 05. 2012 15.49
Se čist strinjam, da je pomembna sposobnost in ne spol. Pa misliš, da ker se tako malo žensk prebije v politični vrh, to pomeni, da so ženske pač manj sposobne? Dvomim. So neki mehanizmi, ki ženski bolj otežujejo prodor v politični vrh. In samo v tem je fora. Saj za tiste ženske, ki se kljub temu uspejo prebiti, ne moreš reči, da so v politični špici kakorkoli diskreditirane. TU, KO SI ENKRAT V POLITIČNEM VRHU, GRE RES SAMO ŠE ZA TO, KOLIKO JE POSAMEZNIK (POSAMEZNICA) SPOSOBEN (SPOSOBNA). TU SE IGRA POVSEM FAIR PLAY. Zakaj pa tukaj tako malo žensk, pa je drugo vprašanje...
Shisui
17. 05. 2012 11.41
+0
Desnicarji tezko tole prebavljajo, saj jim njihova najdrazja literatura veli, da je moski jaci od zenske. Phaha, keri primitivci.
steiermarkanna
17. 05. 2012 13.04
+1
primitivni rdečuhi in omejeni spački komunajzarskega sistem , poskušate na vsakem koraku dokazovati svojo "naprednost", pa če ne gre drugače, "izumite" tudi novi spol - istospolnost! No tukaj pa tudi tvoja teorija ne drži, ker če (tako kot ste z vsiljenim zakonom "naprednim" vsiljevali ljudem, da poleg ženskega, moškega spola obstaja tudi neki "novi" - srednji - istospolniki! Kje pa po vaši "socialistični " miselnosti opaziš, da imajo francozi v vladi tudi te ? Poleg tega, pa bi ob tvojem razglašanju levicarske "enakosti" med spoloma bila malo bolj pazljiva, in nebi omenjala tega, ker te bo pa potem nekdo vprašal, kakšno vlogo so imele ženske v partizanski komunistični združbi, ko so jih uporabljali za zadovoljevanuje "potreb partizanov" in po jovankinih izjavah, ženske poimenovali kar "štrozak"! Verjetno pa pripadaš ignorantski skupnosti in niti neveš kaj to pomeni!
Shisui
17. 05. 2012 11.38
-2
Bravo levica!
steiermarkanna
17. 05. 2012 10.55
-2
Nekorektno navajanje kumrovških novinarjev, da je vlada "enakopravna" in enako zastopana s strani obeh spolov! Ali nam niso lansko leto vsilili zakona, ki ga je pozneje pametno ljudstvo zavrnilo, kjer so nam "predstavili" tudi istospolnike! V Francoski vladi pa teh ni zaslediti! Torej, nevem kako je lahko po vaše enakopravno zastopana? Še pred kratkim ste otroke v šoli "poučevali", da si otrok določi spol sam, ter da naj dobro premisli, kaj hoče biti!
jure920
17. 05. 2012 10.28
eton_vs_harrow
17. 05. 2012 08.56
+3
Bedarije, ki smo jih gledali po slovenskih televizijah ob zadnjih volitvah - kje pa pise da more biti razmerje v parlamentu, ali v kabinetu predsednika, ali kjerkoli drugje 50:50???? Od kdaj je to pogoj da so zenske enakopravne??? Volit bi morali glede na to ali ta oseba zastopa nase interese....v kolikor volimo zensko, samo zaradi tega ker je pac zenska in si zelimo da bi bilo vec zensk v parlamentu, avtomatsko diskriminiramo drugo skupino in obratno. Taksno razmislanje ki ga sirijo novinarji in pa kaksni feministicni klubi je na isti ravni, kot to da bi PS morala vladati, ker so dobili 27%, oz. po njihovem mnenju so bili izbrani po bozji volji, ne glede na to, da niso uspeli sestaviti vlade.....
irhaela
17. 05. 2012 07.43
+2
Saj ni čudno, da nam Merklova žuga z zniževanjem plače in odpuščanjem zaposlenih v JU, sama pa si zvišala plačo na čez krepkih 18.000 eur! Tej ženski je lahko reči ob takšni plači in plačah svojih rojakov, da moramo ostale države varčevati! Ker to kar se dogaja v Evropi, odkar smo v EU, se mi zdi da je EU Nemčija, oziroma EU poveljuje Nemčija. Prvo svetovno vojno je izgubila Nemčija, drugo svetovno vojno tudi izgubila, a v tretje gre rado in to na prefinjen način v obliki EU! Nemčiji nikoli ne zmanjka apetita!
steiermarkanna
17. 05. 2012 11.02
+1
irhaela , pri tebi so vidne hude - nepopravljive posledice komunističnega nasilja, ko še vedno vidiš v nemčiji, ki je med drugim zaradi svoje pokončne in poštene drže in ne "nadmudrivanja" tudi za vzgled vsem ostalim državam v EU! Poleg tega, ti in tvoji rodžaci , ki med drugim še vedno uživate v svojem slepem sovražtvu proti vsem, kar je demokratičnega in naprednega in nekomunističnega (fašističnega) , bi svetovala, da se ne smešiš s svojimi de bilnimi izjavami!
vetlan
17. 05. 2012 11.37
-1
steiermarkanna, ti pa vidiš v njih gospodarja, ker slovenceljni niso zdravi, če niso hlapci
vetlan
17. 05. 2012 11.38
-2
seveda to velja za nemško politiko, nikakor pa ni za nemški narod
steiermarkanna
17. 05. 2012 12.57
+1
vetlan, svojo slaboumne nekulturne izraze lahko obdržiš zase in svojo neslovensko raso, torej odpeljite - odnesite si svoje "slovenceljske" izraze in njihove "izumitelje" na balkan med balkance, ki se vam sedaj frclja, ko vidite da vaša "politika nadmudrivanja" in nespoštovanja slovenske kulture in vsega kar je evropskega (posebaj nemškega in njihove kulture, katere smo hvala Bogu bili deležni tudi mi Slovenci, predvsem Štajerci, ki smo del nje) ne "pali več" (poglej grke), ker enostavno, civilizirana Evropa nebo dovoljevala nadaljnjega zasužnjevanja rdečuhov in drugih lenuhov. Vam, ki še vedno vidite Nemčijo, kot našo sovražnico in ne jugovino in komunizem, ki nam je polega revščine povzročil ogromno gorja in vam v glave vcepil, da sta lenoba , nespoštovanje zakonov, ter "snadži se" edina pravilna pot!
rew333
18. 05. 2012 15.54
joj, steiermarkanna... Odpusti jim, oče, saj ne vedo, kaj delajo!!!!
jpavli19
17. 05. 2012 07.02
-1
Zaradi mene je lahko kompletna ženska vlada,samo da obvlada stvari....počasi se bom začel spraševati, če moški nismo diskriminirani?Pa sem že 22 let nazaj bil na porodniški...ker drugače ni šlo...mislim da sva takrat oba z mojo bila diskriminirana...od države.
Alojz Železnik 1
17. 05. 2012 05.02
+4
Kaj ne bi rajši izbirali NAJBOLJŠE?
mednarodni
17. 05. 2012 00.04
+9
A novinarji razlikujejo kej med besedama Enakopravno pa Enakovredno? Ker tole v naslovu glede enakopravnosti zveni kot da drugje po Evropi ženske nimajo enak krog pravic kot moški, torej kot da v vseh ostalih državah so predpisi tako drugačni da je po zakonu določeno da more bit moških več kot ženskih? Zdaj če se pa pogovarjamo o Enakovrednosti, pa bi zadevo lažje razumel. Torej po količini poslancev, je količina moških in ženskih enako vredna na obeh straneh. Sicer pa še moj skromen komentar. Popolnoma blesavo se mi zdi vso to stokanje o tem, kako prikrajšane so ženske. Naj kdo vrže na papir kokim moškim so sodišča dodelil skrbništvo nad otroki, pa da vidimo če je res kaj enakopravnosti med spoloma. Za ženske je značilno da znajo samo jamrati kje vse so one prikrajšane ker so ženske, to da so pa marsikje priviligirane je pa povsem OK? Če v parlamentih ni enakovrednosti med spoloma, so si za to krive same. Se mi zdi da je dostopnost "biti poslanec" dana vsakomur. Če jo izkoristi, potem prav. Če ne, pa ne. Nehajte pa že jamrati kaka nedemokracija je če je moških več. Nihče ženskam ne prepoveduje da ne smejo v politiko (govorim o Evropi kot je tudi ta članek o evropi)
123_Zoke_vec_ni
16. 05. 2012 23.21
+14
Aha, pomemben je spol, ne sposobnosti...Blagor državi.
Shisui
17. 05. 2012 11.39
+0
Pri nas imas skorajda same moske, pa so nas v 20 letih zapufali za 22000%.
suckers
16. 05. 2012 22.45
-2
vsa cast ! Kapo dol. Kako je pa kaj pri nas ?!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
16. 05. 2012 22.02
+3
EDINA VLADA NA SVETU JE LE MATI ZEMLJA VSE OSTALO SO LAZI IZMISLJENIH VODITELJEV IN VER.LEP POZDRAV
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
16. 05. 2012 22.05
-1
Prkolca
16. 05. 2012 22.14
+6
popravek: Našli so Majevski koledar za naslednjih 5000let... Torej zemlja spreminja zgodovino leta 7012
shupak
16. 05. 2012 22.36
-3
Veš da ga niso. To je samo propaganda, ker nihče ne ve kaj bo po 21 decembru, ampak nekaj se bo zgodilo...
123_Zoke_vec_ni
16. 05. 2012 23.22
+2
shupak
16. 05. 2012 20.51
+1
He he he... Kaj praviš na to Angelca?