Tujina

Ebola v DR Kongu lahko pride do večjih mest

Kinšasa, 13. 09. 2012 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ebola je izbruhnila tudi v DR Kongu. Zaradi okužbe se zdravi 31 ljudi, sumijo pa, da je primerov okužb še precej več. Če oblasti ne bodo ustrezno ukrepale, bi se lahko virus razširil v mesta, a potrebujejo najmanj dva milijona dolarjev.

Zdravniki, ki obravnavajo primere okužb z ebolo v DR Kongu.
Zdravniki, ki obravnavajo primere okužb z ebolo v DR Kongu. FOTO: Reuters

V DR Kongu se je število okužb z virusom smrtonosne ebole v zadnjem tednu podvojilo, če virusa ne bodo nemudoma ustavili, pa obstaja grožnja, da se bo razširil na večja mesta, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Trenutno so oblasti potrdile, da se zaradi okužbe zdravi 31 ljudi, med njimi tudi pet zdravstvenih delavcev. "Epidemija ni pod nadzorom. Ravno nasprotno, položaj je zelo resen," je povedal Eugene Kabambi, predstavnik WHO v Kongu.

Dodal je, da se bo virus razširil na druga območja, ogrozil pa bo tudi večja mesta, če pristojni ne bodo storili ničesar. Pri tem je dejal, da bi za uspešen boj z virusom nemudoma potrebovali dva milijona dolarjev.

Virus je do zdaj izbruhnil v mestih Isiro in Viadana v severovzhodni provinci Orientale. V sosednji Ugandi je pretekli mesec zaradi virusa umrlo okoli 16 ljudi, vendar pa WHO meni, da izbruha virusa nista povezana.

Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije bi lahko bilo trenutno v DR Kongu z ebolo okuženih 65 ljudi, na opazovanju pa je 108 ljudi. Kabambi je dejal, da je bil primer v Kinšasi negativen.

Kinšasa ima kar devet milijonov prebivalcev, hkrati pa ima zelo slab zdravstveni sistem. Infrastrukturo so popolnoma ohromili dolgoletna korupcija, nasilje in nevladje. Lani je bila država na dnu lestvice držav po razvitosti, ki so jo objavili Združeni narodi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kg1
14. 09. 2012 22.13
od kje se je pa vzel zdaj ta virus? mislim...imajo tam kakšen lab in vsako tolk cajta ko rabijo testnega zajčka ugrabijo enega domorodca in ga testirajo...izgleda da so nekaj zašuštrali, da je virus ušel...
Prekmurje Slovenija
14. 09. 2012 00.29
+1
Pred dvema mesecama so ravno povedali da so ustavili raziskave za ebolo?! Izgleda da nekdo hoče da se nadaljuje pa jevirus prinesel tja kamor spada da bo dobil denar za nove razidskave
ni_mi_vse_eno
13. 09. 2012 20.27
+6
Ne bi sečudil, če bi izvedel, da je bil načrtno plasiran v Afriko. Lahko se pozanimate, kaj se je zgodilo z virusom H1N1 imenovan španska gripa, ki je leta 1918 morila po celem svetu. (Vir: exhumation 1918 virus).