Tujina

Ebola mori v Ugandi

Kampala, 08. 12. 2007 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ugandi je spet izbruhnila ebola. Doslej je umrlo 23 ljudi, več kot 100 je okuženih.

Vzorci virusa ebole
Vzorci virusa ebole FOTO: Reuters

Na zahodu Ugande so v petek zabeležili še eno smrt zaradi okužbe z virusom ebola, s čimer je število smrtnih žrtev tega virusa naraslo že na 23. Okuženih je trenutno več kot sto ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v petek opozorila na nevarno širjenje smrtonosnega virusa, saj se je število okuženih v zadnjih desetih dneh podvojilo, med okuženimi pa so tudi štirje zdravstveni delavci.

Ebola je v Ugandi izbruhnila septembra in se hitro razširila po zahodu države, zadnje dni pa obstaja vedno več znakov, da je smrtonosni virus že dosegel tudi vzhod Ugande. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so v Ugandi že odprli laboratorij, ki bo pomagal pri "diagnozah in analizi vzorcev", v nekaterih bolnišnicah so vzpostavili posebne oddelke, kjer so ljudje v karanteni, tamkajšnje zdravstveno osebje pa pospešeno seznanjajo z ukrepi, nujnimi za zajezitev širjenja virusa.

Smrtonosni virus je poimenovan po dolini reke Ebola v Demokratični republiki Kongo, kjer se je prvič pojavil leta 1976. Hkrati je prišlo do izbruha tudi v Sudanu. Virus se prenaša z neposrednim kontaktom s krvjo, telesnimi izločki, organi ali drugimi telesnimi tekočinami okužene živali ali človeka. Simptomi okužbe z ebolo so mrzlica, bruhanje, driska, splošno slabo počutje ter bolečine v mišicah in sklepih, v skrajnih primerih pa tudi notranje in zunanje krvavitve. Ebola je največkrat smrtna, odobreno cepivo ali zdravilo pa ni na razpolago.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tadejstein@email.si
08. 12. 2007 23.17
niso zda krive, janša je kriv...!! LOL
fh660@mail386.com
08. 12. 2007 23.13
sigurn ZDA spet kriva :)))))
Ramzess
08. 12. 2007 13.01
Zanimivo je da so apet na udearu prav črnci, kar niti presnetljivo, če vemo, da je bila EBOLA izdelana prav za to raso, tako kot SARS za za rumeno raso, AIDS za ... saj veste katero skupino. AIDS naj bi bil narejen z mešanjem živalskih, človeških in nezemeljskih bioloških vzorcev. Ja, vse te bolezni so umetno izdelane, zakaj mislite, da povezave AIDS -opice (primati niso mogli dokazati, ker ne obstaja. Vloga sodobne ptičje gripe je podobna, oz pri njej za uničenje perutnirarstva pri malih rejcih, da bi lahko velike (ameriške) korporacije prodajale svoje blago (perutninsko meso), no saj je jasno da so "vir" bolezni njihove farma, kjer so nagnetene v nehigienskih pogojih, ne pa vrtni kokošnjaki, kjer gre za prosto rejo. Kdaj pa je imel kakšen kmetič bolne kokoši, nobeden ne, samo v farmah so zbolevale. Če vam to ni znano, potem ste njihove ovce (brez zamere, ampak res je), ki se jim pustijo vodti in kontrolirati. Napačno znanje je nevarnejše od neznanja !!! Znanje varuje - ignoriranje vodi v destrukcijo !