Tujina

FOTO in VIDEO: Direktorji policij na balkanski poti za preglednost azilnega postopka

Calais/Atene/Skopje, 01. 03. 2016 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.M./STA/U.Z.
Komentarji
498

Direktorji policij in načelniki uprav obmejnih policij iz Srbije, Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Slovenije, Nizozemske in Madžarske so na operativnem sestanku v Beogradu dosegli načelen dogovor o sprejemu migrantov in tranzitni poti ter o zagotavljanju spoštovanja in preglednosti azilnega postopka v vseh državah na balkanski migrantski poti.

Več videovsebin
  • Spopadi v Calaisu
    01:39
    Spopadi v Calaisu
  • Iz 24UR: V Grčiji čaka vse več prebežnikov
    03:11
    Iz 24UR: V Grčiji čaka vse več prebežnikov

Število migrantov na grško-makedonski meji, ki želijo nadaljevati pot proti severu Evrope, nenehno narašča. Na mejnem prehodu pri grškem kraju Idomeni naj bi čakalo že skoraj 9.000 migrantov.

Tisti migranti, ki niso dobili prostora v migrantskem centru pri Idomeniju, so si postavili šotore na okoliških poljih. Zaradi dežja je voda ponoči poplavila številne manjše šotore. Okoli 250 migrantov je noč kljub mrazu in dežju preživelo na prostem. Poleg šotorov primanjkuje tudi hrane in ustrezne medicinske pomoči. Za zdaj še ni znano, koliko migrantov bo lahko danes sploh prečkalo mejo z Makedonijo, včeraj je to uspelo le 210 Sircem in Iračanom.

Kot je sporočila agencija ZN za begunce (UNHCR), so se grške oblasti odzvale z vojaško postavitvijo dveh kampov blizu Idomenija s skupno predvideno zmogljivostjo za 12.500 ljudi, v fazi postavitve pa je še tretji center. UNHCR skupaj s partnerji nadaljuje s podporo in dopolnjevanjem grških ukrepov. Tako so zagotovili šotore in stanovanjske enote za begunce, ostale nujne potrebščine ter dodatne človeške vire in specialiste, vključno z osebjem s področja zaščite beguncev in tehničnim osebjem, so sporočili.

Peš proti Makedoniji
Peš proti Makedoniji FOTO: AP

Poposki brani ukrepe policije

Potem ko je več sto beguncev in migrantov v ponedeljek skušalo prebiti ograjo na grško-makedonski meji, makedonska policija pa je v odgovor uporabila solzivec in šok granate, zaradi česar so se bili migranti nato prisiljeni umakniti nazaj, je makedonski zunanji minister Nikola Poposki branil ukrepe policije. Za britanski BBC je dejal, da so bili policisti soočeni z množico okoli 400 mladih moških, ki so skušali na silo vstopiti na makedonsko ozemlje.

V drugem intervjuju za nemški časnik Handelsblatt pa je Poposki opozoril, da je treba biti previden, da trenutna situacija ne bi vodila v spore med sosedami. "Slovenija nezakonite migrante vrača Hrvaški, Hrvaška Srbiji in Srbija Makedoniji," je dejal. Kot je opozoril, se boji, da bi lahko spori med državami postali realnost, še posebej pri višjem številu beguncev in migrantov. "Če se obenem pritisk krepi še z juga balkanske poti, potem bi lahko na Balkanu nastala resna konfliktna situacija. Takšni situaciji se je treba izogniti."

"Evropska komisija je zelo zaskrbljena nad podobami, ki smo jih včeraj videli na grško-makedonski meji," je povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Te scene po njegovih besedah niso pravi način soočanja s krizo.

Zaradi vse bolj napetih razmer je sicer makedonska vlada na mejo z Grčijo danes napotila dodatnih 700 policistov in vojakov.

Grčija EU zaprosila za finančno pomoč za 100.000 beguncev

Grške oblasti svarijo pred katastrofo, saj da se bo pri njih, če se meje ne bodo znova bolj odprle, nakopičilo 70.000, če ne kar 100.000 ali celo več migrantov.

"Grčija je danes Evropski komisiji predložila načrt za nujno pomoč za sprejem okoli 100.000 beguncev," je povedala tiskovna predstavnica grške vlade Olga Gerovasili. V okviru načrta Grčija potrebuje 480 milijonov evrov, je pojasnila in spomnila, da je že sedaj v državi 23.000 beguncev, medtem ko Makedonija dnevno v državo dovoli le "več desetim".

Poudarila je, da Grčija ne more vzdržati pritiska beguncev in da gre za začasne ukrepe, potrebna pa je trajna rešitev za njihovo premestitev. "Grčija je dala jasno vedeti, da bo uporabila vsa diplomatska sredstva za iskanje najboljše možne rešitve za begunski val," je dodala.

Tudi UNHCR je danes znova opozoril, da je Evropa na robu humanitarne katastrofe, ki jo je povzročila sama, ter pozval k nujnemu ukrepanju, da se jo prepreči - med drugim k boljšemu načrtovanju ukrepov za nepredvidljive situacije v Grčiji, s poudarkom na številu nastanitvenih zmogljivosti in ostalih vrst podpore, h krepitvi zmogljivosti za registracijo in procesiranje prosilcev za azil v državah članicah EU, k hitrejšemu izvajanju lani dogovorjene relokacije beguncev v EU ter k povečanju možnih legalnih poti za begunce.

Peš po grški avtocesti proti Makedoniji: ali sploh vedo, kaj jih tam čaka?
Peš po grški avtocesti proti Makedoniji: ali sploh vedo, kaj jih tam čaka? FOTO: AP

V Srbiji mirno

V Srbiji so medtem razmere "mirne in pod nadzorom", je zatrdil srbski minister Aleksandar Vulin. V Srbijo je v noči na danes prišlo 190 migrantov, v severnomakedonskem kraju Tabanovce ob meji s Srbijo pa se nahaja okoli 600 migrantov, ki ne morejo nadaljevati poti. Približno toliko migrantov, ki jih je Hrvaška vrnila Srbiji, se nahaja v srbskem Preševu. V Šidu na meji s Hrvaško je okoli 1000 migrantov.

V skladu z dogovorom direktorjev policij držav na balkanski poti Makedonija, Srbija in Hrvaška čez svoje ozemlje spuščajo le še do 580 migrantov na dan.

Direktorji policij na balkanski poti za preglednost azilnega postopka

Direktorji policij in načelniki uprav obmejnih policij iz Srbije, Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Slovenije, Nizozemske in Madžarske so sicer danes na operativnem sestanku v Beogradu dosegli načelen dogovor o sprejemu migrantov in tranzitni poti ter o zagotavljanju spoštovanja in preglednosti azilnega postopka v vseh državah na balkanski migrantski poti.

V. d. direktorja srbske policije Vladimir Rebić je po sestanku, ki se ga je udeležil tudi generalni direktor slovenske policije Marjan Fank, novinarjem dejal, da je njihova naloga, da "migrantom omogočimo nemoteno gibanje, ko imajo pravico do tega, da pa hkrati preprečimo zlorabo mehanizma mednarodne zaščite". Po njegovih besedah so se predstavniki policij dogovorili tudi za okrepitev sodelovanja tako pri izmenjavi informacij, kot tudi pri profiliranju prebežnikov.

Hrvaška vlada bo kmalu začela spreminjati zakon o nadzoru državne meje, piše Jutarnji list. S spremembami naj bi vojakom omogočili, da bodo v primeru dodatnih zapletov med begunsko krizo lahko pomagali policistom pri nadzoru meje. Kot pojasnjuje časnik, bi spremembe zakona omogočile, da vojake lahko pošljejo na mejo, če policija ne bo mogla več samostojno nadzirati meje. Notranji minister Orepić je potrdil, da bodo verjetno spremenili zakon v tej smeri, čeprav, kot je dejal, ima policija dovolj moči za nadzor meje. "To so storili Slovenci in Srbi, tako da bomo tudi mi na nek način okrepili te potenciale, a le da bi bili pripravljeni, če bo to potrebno," je dejal.

Povedal je, da na sestanku niso govorili o kvotah za sprejem beguncev, da pa se predstavniki vseh policij na balkanski migrantski poti zavedajo, da je mogoče povečati sprejem beguncev in da države lahko prenesejo večji pretok beguncev. Izpostavil je, da je šlo za operativen sestanek, namen katerega je bila analiza uresničevanja dogovora s sestanka direktorjev policij na balkanski migrantski poti 18. februarja v Zagrebu, da bi ugotovili morebitne probleme pri njegovem uresničevanju.

Merklova in Orešković o begunski krizi

Hrvaški premier Tihomir Orešković se je v Berlinu sešel z nemško kanclerko Angelo Merkel. Ta je znova poudarila pomen celostne rešitve begunske krize na ravni EU v sodelovanju z ostalimi državami, ki jih je prizadel begunski val. Izpostavila je Turčijo in bila znova kritična do enostranskih odločitev držav članic pri reševanju begunske krize.

Merklova vztraja pri vnovični vzpostaviti schengenskih pravil, kar pomeni, da mora tudi Grčija zavarovati svojo mejo. Izrazila je obžalovanje, ker med izbruhom begunske krize EU ni bolj sodelovala z zvezo Nato. Zaveda se tudi nevarnosti, da se bodo zaradi ukrepov na grško-makedonski meji morda odprle nove begunske poti čez Balkan. Kot je dodala, Nemčija podpira sklepe februarskega vrha EU in bo vztrajala, da noben begunec ne bo imel pravice izbirati države, kamor bo šel. Obenem bodo previdni, da nobena država ne bo pod prevelikim pritiskom beguncev.

Orešković pa je ponovil, da je rešitev begunske krize treba iskati na grško-turški meji ter da se tudi Zagreb zavzema za rešitev na ravni EU. Poudaril je, da Hrvaška v begunski krizi dobro sodeluje s sosedami, in napovedal, da bodo na pomoč hrvaškim policistom, ki nadzorujejo državno mejo, poslali tudi vojake, če bo potrebno.

Čakajo na vstop v Makedonijo
Čakajo na vstop v Makedonijo FOTO: AP

V "Džungli" izredne razmere

V francoski "Džungli" je bila nemirna noč. Včeraj so namreč pristojne službe začele z buldožerji uničevati južni del tabora v Calaisu, kjer so svoje zatočišče našli migranti in begunci, ki si želijo vstopa v Veliko Britanijo, a so obtičali na francoskem ozemlju. Delavci z buldožerji so včeraj uničili približno 100 barak, zvečer je zagorelo še okoli 12 barak. Skupine z buldožerji so se na lokacijo vrnile tudi danes.

Večina ljudi, ki živi v "Džungli", je z Bližnjega vzhoda, Afganistana in Afrike. Koliko jih živi v kampu, ni popolnoma jasno: francoske oblasti pravijo, da je tam približno 3.700 ljudi, organizacija Help Refugees pa pravi, da 5497. Zabeležili so 205 žensk in kar 651 otrok, od tega jih je kar 423 brez spremstva odraslega člana družine.

Lokalne oblasti vztrajajo, da v Calaisu ne sme živeti več kot 2000 migrantov in beguncev, rušenje južnega dela "Džungle" pa bi prizadelo od 800 do 1000 ljudi, Help Refugees navaja številko 3.455.

Francoske oblasti poudarjajo, da ne bodo rušile šol in svetišč, ki so jih ljudje postavili v "Džungli", želijo pa počistiti južni del naselja. Aktivnosti so opisali z besedama "humanitarna operacija", aktivisti pa pravijo, da to ne bo držalo. Oblasti ob tem pravijo, da so razmere v južnem delu naselja skrb vzbujajoče.

Oblasti so namreč tem ljudem ponudile namestitev v zabojnikih, ki so postavljeni v severnem delu, a številni se ne želijo preseliti zaradi pomanjkanja skupnih prostorov in omejitev gibanja. Bojijo se tudi, da jih bodo prisilili, da ostanejo v Franciji. Številni namreč želijo k svojim družinskim članom ali prijateljem na Otok. Nekateri pa vidijo Veliko Britanijo kot boljšo priložnost za življenje in tam nimajo nikogar. Francoske oblasti so ljudem ponudile tudi možnost, da zaprosijo za azil ali pa da jih namestijo v uradne namestitvene centre znotraj Francije.

Potem ko je v ponedeljek pomoč obljubil že Maroko, sta sodelovanje pri vračanju migrantov iz Nemčije napovedali tudi Tunizija in Alžirija. Gre za tiste prišleke, ki jim bo Nemčija zavrnila prošnjo za bivanje. V nasprotju z Marokom in Alžirijo se je Tunizija strinjala, da lahko vračanje poteka tudi s čarterskimi leti in ne le z rednimi letalskimi povezavami. V primeru Tunizije lahko naenkrat vrnejo največ 25 ljudi, v primeru Alžirije 30, Maroko pa zgornje meje ni določil.

Pokušali so se pretihotapiti na tovornjake

Ponoči so se nadaljevali tudi spopadi med migranti in člani britanske aktivistične skupine No Borders na eni strani ter policisti na drugi. Ti so uporabili solzivec in vodni top, saj so migranti in aktivisti metali kamenje na delavce, ki bi morali rušiti barake.

Britanski BBC poroča, da so se številni migranti skušali ponoči znova pretihotapiti na tovornjake, ki bi jih prepeljali na Otok. Policisti so jim to preprečili s solzivcem in pretepanjem. Na avtocesti je vladal kaos, saj so ljudje oboroženi s palicami tekli med vozili.

Francoski policisti so sporočili, da so v nemirih prijeli najmanj štiri ljudi, med njimi so tudi britanski aktivisti, ki pomagajo migrantom in beguncem v "Džungli".

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (498)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

big_foot
02. 03. 2016 15.57
+3
Poleg nekaterih stvari ki so bile v stari Jugi super se mi po novem - ironično ampak resnično toži po JNA graničarjih. Tega se takrat ne bi dogajalo niti pod razno.
+1
Neumnost. Jaz sem bil graničar takrat. Čez je lahko prišel kdorkoli kadarkoli. Mi nebi streljali na take če bi šli preko meje neoboroženi. Drugo pa je bila Madžarska. Tam se preko prit ni dalo. Minska polja na 50m širokem pasu, opazovalnice, snajperji, vojaki na konjih, V Jugo nihče ni silil zaradi izredno slabega slovesa. Kaj naj bi kdo počel v Jugi? Iz Juge se je samo odhajalo. Prihajal ni nihče. Edino obdobje Juge da bi se res streljalo je bilo za časa InformBiroa in dokler Tito ni odprl meja. Pa še takrat je bilo na 10 do 30km pasu, samo po dva graničarja v patrulji na največ nekaj ur. In nekaj bunkerjev. Avstrijci in Italijani v Jugo nebi bežali, ostali pa so streljali na svoje. Če so hoteli uit iz države. Migrant takrat ni mogel do Juge ker bi že prej naletel na take ki bi streljali nanje. Mi gotovo nebi streljali na skupine golorokih ljudi. Tudi ukaz je bil tak da ga poizkušaj ustavit in če ne posluša in seže po orožju, potem streljaj. Navodil kaj storit če gre skupina golorokih ki se nočejo ustavit, sploh bilo ni. Morda bi streljal kak prenapetež, večina pa gotovo ne - saj pravila niso bila jasna.
Titan_
01. 03. 2016 21.55
+15
Dragi Slovenci, vsi prisebni - kar predstavlja velika večina, v srcih dobro veste, kaj je prav in kaj ne. Vem, da si ne boste pustili oprati možganov, kljub do sedaj najbolj masivnem napadu na javno mnenje, nasilnemu formiranju lažne slike realnosti, nezaslišani pristranskosti, zavajanju in prikrivanju dejstev s strani "pro vladnih" medijev. ZAVEDATI SE MORATE, DA SE TA NOROST NE BO USTAVILA SAMA OD SEBE ampak bomo morali masovno prispevati k prenehanju škodljivega početja paraztske smovšečne "elite"! Zakaj tako menim, ker je to jasno kot beli dan. Tisti, ki še tega niste spoznali, vam sporočam, da tu sploh ne gre za begunce ali migrante. Tem parazitom tako za vas, kot tudi zanje, visi dol. To je zgolj še eno izmed sredstev za dosego njihovega cija – ugonobitev vsake svobode in razčlovečenje posameznika. Samo poglejte kako po istem nasilnem vzorcu izvajajo uničujočo zakonodajo in predlagajo nove in nove represije. Samo v zadnjem letu: poskus vsiljenja družinskega zakonika brez javne razprave, ravnokar se sprejema še bolj represivna gradbena in okoljska zakonodaja, nenormalna finančna represija z drakonskimi kazni za vsak minimalni prekršek, sprejemanje zakonodaje o »sovražnem goovoru« in še marsikaj bi se našlo. Vse po isiti primitivni metodi – z izživljanjem nad drugače mislečimi, ki nas je by the way, velika večina. Vsak tak zakon pomeni korak bližje k izgubi vsega, kar nas dela ljudi! Ne pustite se čustveno manipulirati, da ste slabi ljudje, ker zagovarjate družinske in družbene vrednote in ker imate radi Slovenijo in ker si želite osebno varnost, ki je niste pripravljeni kompromitirati! Če ne boste sami zase poskrbeli, ne bo nihče. ZDAJ JE ČAS ZA SPREJEM ODLOČITEV, KI BODO IMELE POSLEDICE V VAŠI PRIHODNOSTI IN PRIHODNOSTI VAŠIH OTROK! Nihče, ki je minimalno razgledan ne more biti tako naiven, da ne bi mogel razumeti, kaj se dogaja v Nemčiji, Avstriji, Švedskem, Norveškem in drugje po evropi v zadnjem letu in da to dogajanje paraziti želijo uvesti še v Slovenijo. Zavedno ali ne, mi se bomo s posledicami morali soočiti. To se že dogaja. Tudi v Ljubljani in tega »režimski meidiji« niti omenijo ne: NOV NAPAD V LJUBLJANI: PIJANI AFGANISTANCI VDRLI V SOBO IN GA MUČILI ali Avstrijci potrdili: V Slovenijo vračamo migrante, ki so nevarni ali imajo nalezljivo bolezen. Vprašajte se zakaj vam režimski mediji, vključno z vlado, prikrivajo pomembna dejstva in vam servirajo zgodbice o (dejansko 20 -30 let starih) »ranljivih otrocih«, vprašajte se kako si lahko s takšno lahkoto, neka politična opcija dovoli, da v trenutku potepta celotni pravni red naše države in vanjo spusti na STOTISOČE oseb, BREZ kakšnihkoli DOKUMENTOV!!!!!!! A SE ZAVEDATE, KAJ TO POMENI? TO PREPROSTO POMENI, DA JE CELOTNA ZAKONODAJA IN NJENO IZVAJANJE ENA NAVADNA FARSA, KI JO »ELITA« UPRIZARJA PO SVOJEM RAZPOLOŽENJU! Parazitom je za to malo mar! Če ste kadarkoli v dvomih o svojih prepričanjih in če kdaj podvomite ali je tako zlagana manipulacija z javnim mnenjemi in zlaganim prikazovanjem izkrivljene realnosti, res mogoča, se vprašajte KAJ JE DO SEDAJ TA LAŽNO SOLIDARNA PARAZITSKA »ELITA« STORILA ZA TO DA BI ZMANJŠALA TEGOBE PREKO 300.000 SLOVENCEV, KI ŽIVIJO POD PRAGOM REVŠČINE. KDAJ STE JIH NAZADNJE SLIŠALI, DA BI IZUSTILI ENO SAMO BESEDO O TEM PROBLEMU? KDAJ SO SE NAZADNJE TAKO ZELO ZAVZELI ZA TE PRIKRAJŠANE LJUDI? Iz stricev iz ozadja skušajo delati parodijo in tiste, ki na to pokažejo, smešijo s paranoiki idr. Pa si poglejte dragi Slovenci, koga boste videli, na raznih »vstajah« in npr. na nedeljskem protestu ultra levičarjev? Kakšno sporočilo je to za vas? Dobro se začnite zavedati, da psihopati ne bodo nikoli nehali, dokler bodo imeli možnost uničevati družbo, sami od sebe vsekakor ne in za njimi ne bo OSTALO NIČ! Zakaj je to tako? Ker pri tej obliki zajedalstva gre za patološko simbiozo, kjer zajedalec na koncu uniči svojega gostitelja in seveda posledično še sebe, če mu gostitelj tega pravočasno ne prepreči. Zavedati se moramo, da paraziti
Titan_
01. 03. 2016 21.56
+6
Dragi Slovenci, vsi prisebni - kar predstavlja velika večina, v srcih dobro veste, kaj je prav in kaj ne. Vem, da si ne boste pustili oprati možganov, kljub do sedaj najbolj masivnem napadu na javno mnenje, nasilnemu formiranju lažne slike realnosti, nezaslišani pristranskosti, zavajanju in prikrivanju dejstev s strani "pro vladnih" medijev. ZAVEDATI SE MORATE, DA SE TA NOROST NE BO USTAVILA SAMA OD SEBE ampak bomo morali masovno prispevati k prenehanju škodljivega početja paraztske smovšečne "elite"! Zakaj tako menim, ker je to jasno kot beli dan. Tisti, ki še tega niste spoznali, vam sporočam, da tu sploh ne gre za begunce ali migrante. Tem parazitom tako za vas, kot tudi zanje, visi dol. To je zgolj še eno izmed sredstev za dosego njihovega cija – ugonobitev vsake svobode in razčlovečenje posameznika. Samo poglejte kako po istem nasilnem vzorcu izvajajo uničujočo zakonodajo in predlagajo nove in nove represije. Samo v zadnjem letu: poskus vsiljenja družinskega zakonika brez javne razprave, ravnokar se sprejema še bolj represivna gradbena in okoljska zakonodaja, nenormalna finančna represija z drakonskimi kazni za vsak minimalni prekršek, sprejemanje zakonodaje o »sovražnem goovoru« in še marsikaj bi se našlo. Vse po isiti primitivni metodi – z izživljanjem nad drugače mislečimi, ki nas je by the way, velika večina. Vsak tak zakon pomeni korak bližje k izgubi vsega, kar nas dela ljudi! Ne pustite se čustveno manipulirati, da ste slabi ljudje, ker zagovarjate družinske in družbene vrednote in ker imate radi Slovenijo in ker si želite osebno varnost, ki je niste pripravljeni kompromitirati! Če ne boste sami zase poskrbeli, ne bo nihče. ZDAJ JE ČAS ZA SPREJEM ODLOČITEV, KI BODO IMELE POSLEDICE V VAŠI PRIHODNOSTI IN PRIHODNOSTI VAŠIH OTROK! Nihče, ki je minimalno razgledan ne more biti tako naiven, da ne bi mogel razumeti, kaj se dogaja v Nemčiji, Avstriji, Švedskem, Norveškem in drugje po evropi v zadnjem letu in da to dogajanje paraziti želijo uvesti še v Slovenijo. Zavedno ali ne, mi se bomo s posledicami morali soočiti. To se že dogaja. Tudi v Ljubljani in tega »režimski meidiji« niti omenijo ne: NOV NAPAD V LJUBLJANI: PIJANI AFGANISTANCI VDRLI V SOBO IN GA MUČILI ali Avstrijci potrdili: V Slovenijo vračamo migrante, ki so nevarni ali imajo nalezljivo bolezen. Vprašajte se zakaj vam režimski mediji, vključno z vlado, prikrivajo pomembna dejstva in vam servirajo zgodbice o (dejansko 20 -30 let starih) »ranljivih otrocih«, vprašajte se kako si lahko s takšno lahkoto, neka politična opcija dovoli, da v trenutku potepta celotni pravni red naše države in vanjo spusti na STOTISOČE oseb, BREZ kakšnihkoli DOKUMENTOV!!!!!!! A SE ZAVEDATE, KAJ TO POMENI? TO PREPROSTO POMENI, DA JE CELOTNA ZAKONODAJA IN NJENO IZVAJANJE ENA NAVADNA FARSA, KI JO »ELITA« UPRIZARJA PO SVOJEM RAZPOLOŽENJU! Parazitom je za to malo mar! Če ste kadarkoli v dvomih o svojih prepričanjih in če kdaj podvomite ali je tako zlagana manipulacija z javnim mnenjemi in zlaganim prikazovanjem izkrivljene realnosti, res mogoča, se vprašajte KAJ JE DO SEDAJ TA LAŽNO SOLIDARNA PARAZITSKA »ELITA« STORILA ZA TO DA BI ZMANJŠALA TEGOBE PREKO 300.000 SLOVENCEV, KI ŽIVIJO POD PRAGOM REVŠČINE. KDAJ STE JIH NAZADNJE SLIŠALI, DA BI IZUSTILI ENO SAMO BESEDO O TEM PROBLEMU? KDAJ SO SE NAZADNJE TAKO ZELO ZAVZELI ZA TE PRIKRAJŠANE LJUDI? Iz stricev iz ozadja skušajo delati parodijo in tiste, ki na to pokažejo, smešijo s paranoiki idr. Pa si poglejte dragi Slovenci, koga boste videli, na raznih »vstajah« in npr. na nedeljskem protestu ultra levičarjev? Kakšno sporočilo je to za vas? Dobro se začnite zavedati, da psihopati ne bodo nikoli nehali, dokler bodo imeli možnost uničevati družbo, sami od sebe vsekakor ne in za njimi ne bo OSTALO NIČ! Zakaj je to tako? Ker pri tej obliki zajedalstva gre za patološko simbiozo, kjer zajedalec na koncu uniči svojega gostitelja in seveda posledično še sebe, če mu gostitelj tega pravočasno ne prepreči. Zavedati se moramo, da paraziti
Titan_
01. 03. 2016 21.57
+9
Zavedati se moramo, da paraziti črpajo moč edino z ideološko delitvijo ljudi, kot npr. pri nas LEVO – DESNO in to na obeh straneh. Na tak način pridobivajo na moči z ustvarjanjem »zunanjih sovražnikov«, ki na koncu brez izjeme, postanejo tudi njihovi najbolj zvesti privrženci. Če ste opazili, se plošča počasi tudi pri nas obrača proti vse več lastnim »zmernim« podpornikom, kar je zgolj logična posledica psihopatije. Družinski zakonik je bil vsijljen tudi veliki večini levo usmerjenih, nestrinjanje so pokazali na referendumu. Enako je sedaj, ko se vsiljuje islamizacija Evropi in Sloveniji, tudi večina levih tega ne podpira, ker se zaveda, da je takšna miselnost pogubna tudi zanje. STE DO SEDAJ SLUČAJNO ZASLEDILI KAKŠNO RELEVANTNO ANKETO, KI BI MERILA STRINJANJE S SPREJEMOM MIGRANTOV? Niste in je kmalu tudi ne boste, verjemite mi. Vladajoča klika dela kar mimo volje naroda »diverzantski mediji« pa na najnizkotnejši način udrihajo in ponižujejo tiste, ki upajo na glas povedati resnico in to da imajo Slovenijo radi ter da ne želijo kompromitirati svoje varnosti. Zavedati se je treba, da pred psihopati nihče ni varen, še njihovi najbolj zvesti podrepniki ne. Poglejte si malo zgodovino totalitarizma: Stalin, Lenin, Polpot, Hitler, Musolini... vse po istem vzorcu... Tu ni levih ne desnih, naših, vaših ampak samo normalni ljudje in prodane duše. DA SE TA NOROST KONČA, BO OČITNO MORAL VSAK POSAMEZNIK NEKAJ UKRENIT IN DATI PARAZITSKEMU RAZREDU JASEN ZNAK, DA SI TEGA NE BOMO DOVOLILI! Za to ni potrebno nasilja, samo malo zdrave pameti, poštenosti in osebne integritete.
Transformerji
02. 03. 2016 13.37
+2
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
LuckyBastardo
01. 03. 2016 21.13
+10
jest ne vem, ampak kot da so vsi eni luleki. Meja z Turčijo mora bit neprehodna. pika. ne vem kaj tolko pamet iščejo
aaaaaa122121
01. 03. 2016 20.09
+5
ze to kar se dogaja je velik dokaz kako je vse zmanipulirano, vecina sploh ne ve da evropa sama vabi te begunce, torej ko pljuvate po njih niste naredili nicesar, upreti se je potrebno tistim ki jih vabijo, ne beguncem ker se odzovejo na vabilo.
Transformerji
01. 03. 2016 19.48
+35
Nekaj dni nazaj sem prebral članek, da se je do sedaj v turških zavetiščih za sirce rodilo že 150.000 otrok. Naj mi nekdo pove , kdo pameten bi si upal v begunstvu, brez vsega, privoščiti novega člana??? Vendar jim bomo sprejeli odprtih rok - ubogi otroci, njihovi starši jih bodo pridelali še več, naši si pa ne upajo, da ne bodo reveži.....
Tretja Švica
01. 03. 2016 19.55
+13
Tretja Švica
01. 03. 2016 19.56
+15
Transformerji
01. 03. 2016 19.57
+16
Živim v bližini treh romskih taborov - ljudi je vedno več....
aaaaaa122121
01. 03. 2016 20.07
-5
pa ne verjet vsemu kar preberete, ker tako manipulirajo z rajo da se kar kadi.
Transformerji
01. 03. 2016 20.11
+16
Kaj hočeš povedati - da ima pri nas romska družina samo po enega ali dva otroka??? Pridi na obisk in jih preštej, če jih moreš!
Transformerji
01. 03. 2016 20.23
+9
Končno je nekdo povedal resnico, o kateri nihče noče govoriti - nič skupnega nimamo s temi ljudmi - mi imamo otroke zato, ker jih imamo radi in skrbimo za njih tudi po 30. letu.njihove starosti - TO pove vse! Smo prerevna država, da bi imeli delo vsi, če ga pa imajo, pa nimajo strehe nad glavo!
nemski_ovcar
01. 03. 2016 20.26
+11
pa pravijo, da je vojna ze 5let. kakšna odgovornost tega folka je, da v vojni delajo otroke? ? potem pa jamrajo.
nemski_ovcar
01. 03. 2016 20.31
+1
transformer, otroci smo, dokler imamo starše.
Transformerji
01. 03. 2016 20.36
+7
Otroci se morajo osamosvojiti - imeti delo in svojo streho nad glavo, pa svojo družino, otroke - pri Slovencih je pa tega vedno manj, število prebivalstva se pa kar veča.....
Transformerji
01. 03. 2016 20.41
+3
nemski_ovcar
01. 03. 2016 20.41
+3
idealno je tako, samo na žalost mnogi mladi nimajo dela, životarijo pa od penzije staršev. ce pa delajo, jih delodajalci do konca izkoriščajo preko študentskega servisa, ker jih redno nocejo zaposliti
vox populi
01. 03. 2016 19.40
+40
Je res tako napačno, grozno hudobno govoriti, da emigrantov nočemo. In to ne mislim samo in IZKLJUČNO na Slovence ampak tudi Avstrijce, Italijane Nemce Švede itd. Država je najprej DOLŽNA zagotoviti blagostanje LASTNEMU NARODU. Narod, k s plačevanjem davkov redi državo. Smo dobesedno VSI siti???!!! Smo vsi zadovoljni. No ko bomo vsi siti in zadovoljni lahko koga sprejmemo. Ne mi govorit, da bo človek delal 8 + nadure???!!! ur na dan za borih 500€, plačeval vse račune in obveznosti nič si privoščil in dobesedno ŽIVOTARIL. *
DržavniSekretar
01. 03. 2016 19.46
+4
DržavniSekretar
01. 03. 2016 19.31
+17
Avstrijci vrnili emigranta z Ebolo, dober, da so prostovoljci lewaki.
Biofanatik
01. 03. 2016 19.21
+7
Cezar se hvali da je zaprtje meje v Makedonij njegovo delo, že delajo temelj kamenjac za spomenik MiruMakedonskemu.
žlikrofi
01. 03. 2016 18.41
-7
ŽIVELI MIGRANTI V OBJMEU SDS IN NSI ČIM VEČ VAS BO MOČNEJŠI SO
fljfo
01. 03. 2016 18.56
+2
fljfo
01. 03. 2016 18.57
-1
Kot se meni zdi tukaj ni desnice in levice...nestrpnost je očitno prisotna na vseh straneh..tu je samo vprašanje inteligence ali neinteligence...
bema1201
01. 03. 2016 18.39
+23
Vse lepo in prav da država poskrbi za begunce, ampak najprej bi morali poskrbeti tudi za svoje državljane, ne pa da jih meče na cesto če ne morejo plačevat stanovanja, odklaplja elektriko, za njih se pa ne najde denarja. Tudi med Slovenci je že veliko ljudi ki nimajo kaj jest pa to državo ne zanima.
TRUMPP
01. 03. 2016 18.51
+16
Slovenci so za to vlado drugorazredna tema ...pa to.
DržavniSekretar
01. 03. 2016 18.05
+1
V DZ zopet koalicija glasuje v škodo Slovencev.
srebrnibreg
01. 03. 2016 18.09
+0
Razloži kaj več o čem, ker vas peščica sektašev niste Slovenci.
DržavniSekretar
01. 03. 2016 18.19
+5
srebrnibreg
01. 03. 2016 18.23
-3
Danes sem celo res bil v Velenju edino musli nisem, ker potem ne bi pisal proti tvojemu koruptivnemu idolu saj bi bila rojaka.
DržavniSekretar
01. 03. 2016 17.59
+16
Incidentom v Ljubljani ni videti konca. Najprej so migranti grozili z nožem varnostniku v Parlament pubu, nato vdrli v sobo in mučili drugega migranta na Karlovški cesti, tokrat pa sta dva migranta kradla v Intersparu na Viču, so nam potrdili na PU Ljubljana.
aaaaaa122121
01. 03. 2016 18.20
-6
ah sej nima veze da so nekateri milijarde. odnesl iz nasih bank, pravi problem so pastete iz interspara, pa tako vam je mar za lacne slovence:):)
Biofanatik
01. 03. 2016 19.18
+7
Se bojo zganil ko bojo merđote iz štacune ven vozil.
macek_garfield
01. 03. 2016 17.54
+17
ha ha ha grcija zaprosila ha ha ha ce bodo grki porabili 1% denarja za begunce potem je to to, ostali eurcki bodo sli saj se ve kam, za place slepim taksistom in ostalim prevarantom ki jih je tam spodaj nekaj 10 tisoc
sonofabitch
01. 03. 2016 17.43
+22
Grčija ima eno največjih vojaških mornaric v Evropi tuki pa jokajo in se delajo nemočne, če bi za res hoteli še ribe pod vodo nebi mogle priplavat do tistih njihovih otokov.
DržavniSekretar
01. 03. 2016 17.49
+5
ITAQ, saj to bizantinci za nalašč delajo, zdaj hočjo pa že vnaprej denar za 100.000 a tam
srebrnibreg
01. 03. 2016 17.40
+18
Grki sami ste si krivi. Zavarujte svoje meje z Turčijo pa bo vse drugače.
antirepresija
01. 03. 2016 17.44
+24
Cipras prihaja iz stranke,ki ima identicno ideologiji kot nasa preljuba ZL. Vemo kako zeli ZL resevati migrantsko krizo. Njihovo mnenje je, da ni nobene varnostne groznje. Njihovi poslanci govorijo, da je potrebno v Slovenijo sprejeti VSAJ 200.000 migrantov. Tako se migrantske krize ne bo dalo resevati, ne s Ciprasom. Zato pa so jim ogradili severno mejo, da pritisnejo na njihovo zablojeno ideologijo in jih prisilijo, da zacnejo koncno razmisljati.
antirepresija
01. 03. 2016 17.52
+15
@srebrni: Te podpiram. Ampak v tisti stranki so se zbrali lenuhi, vecni studenje, fdv zaplankanci ... ,ki niso nikoli v zivljenju nic delali in tudi za migrante ne bodo delali. Taki znajo samo kricati, da mora nekdo DRUGI poskrbeti za te ljudi in seveda tudi za njihove place. To so paraziti. ki v zivljenju niso naredili NICESAR produktivnega, ni jim bilo treba, ker jim je bilo dano. Zato ne znajo ceniti DELA. Zato zmotno mislijo, da denar raste na drevesih. Ne razumejo, da moramo nekateri garati zato, da lahko oni sucejo gofljo v parlamentu. In ne razumejo, da ne bomo zmogli se visjih davkov, zato da bodo oni ta denar razdajali migrantom...
ivan.z Doba
01. 03. 2016 17.56
-6
antirepresija
01. 03. 2016 18.02
+4
@ivan: Tudi pristinskega doktorja ne maram, da ne bo pomote... bo pa sigurno izkoristil situacijo. Morda pa se pojavijo kaksne nove stranke, ki bodo proti goljufiji stoletja in bodo hkrati v mejah normale ali pa bo obstojece stranke srecala pamet zaradi pritiska javnosti... kaj ves
antirepresija
01. 03. 2016 17.39
+37
Vsaka kriza razkrije krize v nas samih. Ta kriza je vsaj meni razkrila neverjetno nestrpnost tistih, ki se imajo za najbolj strpne. Nestrpni so do sodrzavljanov, ki imajo drugacno mnenje kot oni sami. Za njih smo rasisti ,ksenofobi, naciji, fasisti in ne vem kaj se vse. Ko zmanjka argumentov, je pac najlazje etiketirati. Ni vazno, ce je etiketa zasluzena, vazno je, da naredi cim vec skode in da mnenje tega 'nacija' izgubi sporocilo. Seveda, najlazje je obsojati, veliko tezje se je argumentirano pogovarjati. Nekateri smo pac spregledali to goljufijo stoletja. 70-80% ljudi sploh ne prihaja iz vojnih obmocij ,ampak iz drzav kot so: Iran, Bangladesh ,Pakistan, Maroko, Alzirija, Tunizja in tako dalje. Jaz recimo nimam nic proti temu, ce vi 'humanitarci' zelite financirati celi tretji svet, ampak na VAS racun, ne na NAS. Najlazje je kricati, da naj NEKDO poskrbi za te ljudi. Jaz pac ne mislim placevati SE VISJIH davkov zato, da bo na mojih zuljih zivel nekdo iz tretjega sveta, migrant, ki je unicil svojo drzavo oz. ni storilnic zato ,da bi to preprecil ,zdaj pa pride sem in bomo z njim mesecno imeli vecje stroske kot z mojima starsema, ki imata 400 Evrov penzije. TO je sramota... zato pravim, vi jim pomagajte, nimam nic proti, ampak s SVOJIM denarjem, NE z nasim. In po moznosti ne tukaj ,ampak jim nesite denar v Turcijo ,Libnanon, kjer so ze na VARNEM. Pa bom popolnoma spostoval vaso odlocitev. Ste se pac odlocli, da razdelite vsak mesec polovico svoje place / socialke ali karkoli pac imate, za migrante. Dokler je to VAS denar, spostujem vaso odlocitev in nimam POPOLNOMA nic proti. AMpak se 1x prosim: NE v mojem imenu in NE na nas racun.
aaaaaa122121
01. 03. 2016 17.53
-12
pomagal jim bos v vsakem primeru, od kje pa mislis da pride denar za obnovo porusenih drzav med vojnami, iz zahoda, tudi pride na zahod nazaj, ampak v roke.pescice ljudi, tistega 1% ki je glavni problem, ne pa begunci, pa se za te begunce so odgvorni neki lobiji ki si tako zelijo bv v kaosu, da lahko mirno ropajo bogastva, in to pocnejo ze dolgo, sedaj pa evropa dobiva racun za vso pocetje na bv v zadnjih 100 letih, pravilno bi bilo da se te ljudi napoti v zda, oni so odgovorni za vecino problemov tam doli, jim je pa evropa stala vedno ob strani, tako da ne vem kaj se pritozujete. Sele sedaj vam je mar za.lacne slovence, kje ste bili ko se je praznilo slovenske banke, kar nas je stalo 1000x vec kot nas bodo kdajkoli teh nekaj beguncev.
ivan.z Doba
01. 03. 2016 17.54
-20
Slovenija je dobila sredstva iz EU in donacije. Glede nestrpnosti pa se zazri sam vase. Če se počutiš kot homofob in nestrpnež, to verjetno tudi si. Kdo te goljufa? Begunci ali tisti, ki so krivi za begunsko krizo? Lahko se razpočiš pa bo na koncu tako kot bo rekel nemško-francoski "vlak" pod patronatom velikega brata onstran luže. Frustracije pa le sproščaj. Preveč napetosti vodi v infarkt. Kaj in kdo bo imel koristi od te krize bo pokazal čas. Vedno je zadaj nek 'deal'. Politike, kapitala ali pa obojega. Nemci ničesar ne počnejo brez lastne koristi! Zahod bi že zdavnaj lahko uredil razmere na kriznih območjih. Pa jih ne. Zakaj? Begunci so še najmanj krivi!
Netajkun
01. 03. 2016 17.57
+4
Tudi do tujcev so nestrpni . . ne samo do drugačemislečih domačih . Se spomniš , kako so strašili in hujskali , ko so prihajali tujci z denarjem ( da bi kam vložili ali kaj kupili )
Netajkun
01. 03. 2016 17.59
+7
Tem s culo pa . . . dobrodošli in hvala vam . Adijo pamet . Me pa skrbi , zraven je bil tudi del vladajočih in stara garda !
tedo9GWTSmedo
01. 03. 2016 17.38
+4
Jasno, hočejo dobiti milijon za enega, porabili bi pa 1000 za enega.
pizzamargerita
01. 03. 2016 17.37
+21
NIC NISO UJETI V CALAISU, ker jih ne spustijo v anglijo...!!! Sami so prisli tja, izsiljujejo, komot grejo domov!
Janko Ig
01. 03. 2016 17.36
+4
Grki so dobili že toliko denarja, samo nikoli ga ne porabijo za to za kar ga dobijo.
gangsterist
01. 03. 2016 17.32
+20
zaprite mejo bedaki grški