Tujina

Rusija: Incident s kršenjem turškega zračnega prostora se je zgodil zaradi slabega vremena

London/Moskva/Damask, 05. 10. 2015 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nato je obsodil rusko kršenje turškega zračnega prostora in jo pozval, naj takoj preneha napadati sirske upornike in civiliste in se osredotoči na IS. Rusija je sporočila, da je bilo za incident krivo vreme. Zaradi ruskih napadov pa so sirski uporniki pozvali države v regiji, da se uprejo rusko-iranski koaliciji v Siriji.

Rusija in Turčija sta na nasprotnih bregovih glede krize v Siriji. Moskva od minulega tedna tam izvaja letalske napade v podporo sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, medtem ko Ankara vztraja, da je njegov sestop z oblasti edina možna rešitev. Ruske napade je Turčija označila za "nesprejemljive" in za "veliko napako".

Ruske vojaške sile nadaljujejo napade na tarče v Siriji, pri tem pa naj bi brez dovoljenja preletele tudi turški zračni prostor.

Turške oblasti so sporočile, da so v soboto zaznali rusko vojaško letalo, ki je v bližini sirsko-turške meje letelo v turškem zračnem prostoru. Nemudoma so poslali svoje lovce v zrak, da bi prestregli vsiljivca. Rusko letalo se je vrnilo v Sirijo.

Turške oblasti so že pozvale ruskega veleposlanika na zagovor, zaradi incidenta pa so ostro protestirali pri Moskvi in tudi pri zvezi Nato, katere del je Turčija.

Turki so Ruse javno pozvali, naj se tovrstnih dejanj izogibajo. V nasprotnem bodo morali Rusi "prevzeti odgovornost za vse nezaželene incidente, ki bi se utegnili zgodili".

Danes je turška vojska sicer tudi sporočila, da je neidentificirano letalo MIG-29 v nedeljo nadlegovalo dva turška F-16 ob meji s Sirijo. Incident je trajal pet minut in 40 sekund, nacionalnosti miga pa niso mogli ugotoviti, so pojasnili.

Ameriške oblasti so sporočile, da so izredno zaskrbljene zaradi ruske kršitve turškega zračnega prostora. Menijo, da ni šlo za nenačrtovano dejanje.

Turški premier Ahmet Davutoglu je medtem danes pojasnil, da bo Ankara v primeru kršitve turškega zračnega prostora aktivirala pravila za delovanje vojske, ki so jasna, ne glede na to za koga gre. "Tudi če leti ptica, bo prestrežena," je ponazoril.

Kot je še dejal v pogovoru za televizijo Haber-Turk, je Rusija priznala sobotno kršitev in zatrdila, da je šlo za napako. Obenem je Davutoglu zanikal napetosti z Rusijo in zatrdil, da "sirsko vprašanje ni turško-ruska kriza" ter da "naši kanali z Rusijo ostajajo odprti".

Turška reaktivna letala F-16 so v soboto prestregla rusko lovsko letalo, ki je ob meji s Sirijo kršilo turški zračni prostor, ter ga prisilile k vrnitvi.
Turška reaktivna letala F-16 so v soboto prestregla rusko lovsko letalo, ki je ob meji s Sirijo kršilo turški zračni prostor, ter ga prisilile k vrnitvi. FOTO: Reuters

Zaradi ruskega letala nad Turčijo izredno zasedanje Nata

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je sobotno kršitev turškega zračnega prostora s strani ruskega lovskega letala označil kot "nesprejemljivo". Zato je popoldne sklical izredno zasedanje veleposlanikov držav članic zavezništva na to temo.

Zavezniki v Nato obsojajo te vdore in kršitve Natovega zračnega prostora, so sporočili veleposlaniki zavezništva po izrednem zasedanju. Kot opozarjajo, gre za izjemno nevarno in neodgovorno ravnanje. "Dejanja Rusije ne prispevajo k varnosti in stabilnosti v regiji," je dejal generalni sekretar Stoltenberg, ki je sklical zasedanje.

28 držav, ki so članice zveze Nato in so se sestale na izrednem sestanku, je pozvalo Rusijo, da takoj preneha napadati sirsko opozicijo in civiliste in se osredotoči na boj proti IS. Rusija mora pojasniti, zakaj je z bojnimi letali vstopila v turški zračni prostor in obljubiti, da tega več ne bo storila, so opozorili. Kot pravijo, gre za izjemno nevarnost in neodgovorno ravnanje.

Stoltenberg se je sicer pred tem srečal s turškim zunanjim ministrom Feridunom Sinirlioglujem v Bruslju, po srečanju pa je poudaril, da predstavljajo dejanja Rusije "nesprejemljivo kršitev" in "ne prispevajo k varnosti in stabilnosti regije".

"Jasno sem povedal, da Nato ostaja močno zavezan varnosti Turčije," je po pogovorih še poudaril Stoltenberg. Moskvo poziva, naj spoštuje Natov zračni prostor, ne podpihuje napetosti z njim ter naj "svoja prizadevanja uskladi s prizadevanji mednarodne skupnosti" v boju proti džihadistom Islamske države (IS) v Siriji.

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes dejal, da bi incident lahko sprožil resno zaostrovanje. "Zelo smo zaskrbljeni, ker bi prav takšne stvari, na katere se je Turčija odzvala skladno s svojimi pravicami, pripeljale do sestrelitve," je opozoril.

Visoki neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil, da sobotni incident ob meji s Sirijo najverjetneje ni bil napaka, ampak namerno dejanje Rusije. Kot je dodal, incident le še dodatno potrjuje resne pomisleke o tem, kaj počne Rusija.

Kot je še dodal, tečejo o tem "nujni pogovori" s Turki in partnerji v zvezi Nato v Bruslju. Ameriški obrambni minister Ashton Carter je sicer trenutno v Španiji, kjer začenja svoj petdnevni obisk v Evropi, del katerega bo tudi udeležba na četrtkovem ministrskem zasedanju Nata.

Rusija: Krivo je bilo slabo vreme

Rusko obrambno ministrstvo je zvečer sporočilo, da je rusko letalo kršilo turški zračni prostor zaradi slabega vremena. "Incident se je zgodil zaradi neugodnih vremenskih razmer. Nobene potrebe ni po iskanju teorij zarot," so zapisali v sporočilu za javnost.

Sirske uporniške skupine pozivajo k boju proti rusko-iranski koaliciji

41 sirskih uporniških skupin – med drugim tudi sirska osvobodilna vojska in močna islamistična struja Ahrar al Šam – se je podpisalo pod izjavo, s katero pozivajo države v regiji, naj sestavijo koalicijo proti "rusko-iranski koaliciji, ki okupira Sirijo". Uporniki Rusijo obtožujejo okupacije in pobijanja civilistov

Med podpisnicami ni Al Kaidine podružince Fronte al Nusra, ki sicer sodeluje s skupino Ahrar al Šam, ter teroristične skupine IS.

Uporniki sicer niso izrecno zapisali, na katere države se nanaša poziv, a znano je, da so v boju proti Bašarju al Assadu upornikom pomagale predvsem Turčija, Saudska Arabija in Katar.

Britanci znova nad Ruse 

Ruski napadi v Siriji predstavljajo nejvečjo grožnjo za spopad med ruskimi in zahodnimi silami po hladni vojni. Prvič od konca druge svetovne vojne namreč tako ruska kot ameriška vojaška letala preletavajo in napadajo cilje iste države.
Rusija se je v Siriji vpletla v "klasični asimetrični vojaški spopad", pri tem pa uporablja svojo vojaško moč, da podpre režim predsednika Bašarja al Asada, čeprav zatrjuje, da napada skrajneže Islamske države, je dejal britanski zunanji minister Philip Hammond.

Slednji pravi, da ruske oblasti javno govorijo, da v Siriji počnejo eno, v resnici pa v tej državi počnejo nekaj povsem drugega. Ko jih kdo glede tega kritizira, pa vse očitke le zavračajo in počnejo naprej, kar so si pač zamislili. To je označil za klasično propagando.

Hammond je namreč dejal, da so se z Rusi kar nekajkrat skušali pogovoriti, a da ves čas prejemajo isti odgovor: "Napadamo cilje Islamske države." Kar pa po njegovem mnenju ne drži.

"Skušaš se pogovoriti z Rusi, oni pa ves čas le ponavljajo svoje stališče – ki je mimogrede tudi iransko stališče – in je že prav neverjetno," je poudarjal britanski zunanji minister.

Ruski predsednik Putin
Ruski predsednik Putin FOTO: Reuters

Kaj želijo Britanci od Rusov?

Hammond je pojasnil, da želijo od Rusov zagotovilo, da Asad ne bo več imel nikakršne vloge v sirski prihodnosti. Brez tega jim ne bo uspelo vseh različnih skupin, ki so v Siriji v konfliktu, posesti za isto mizo, kjer bi se začela mirovna pogajanja, nato pa še razprava o prihodnosti te države.

Zavrnil je predlog Rusije in Irana, da bi se v Siriji odvile volitve, saj meni, da je država še "milijone milj daleč od tega, da bi bila sposobna izpeljati svobodne in poštene volitve". "V državi, v kateri je umrlo že 250.000 ljudi, 12 milijonov pa je razseljenih, od tega polovica zunaj sirskih meja, – kako lahko v tem primeru govoriš o svobodnih in poštenih volitvah," je bil oster in kritičen Britanec.

Kaj torej predlaga?

Hammond pravi, da je ključ za končanje trpljenja sirskega ljudstva v tem, da vzpostavijo kontrolirano tranzicijo v mir. Tudi če to pomeni, da Asad začasno prevzame oblast. Če bodo tako zagotovili mir, potem se Hammond s tem strinja. A le pod pogojem, da Asad obljubi, da ne bo kandidiral na volitvah in da bo nato predal oblast novoizvoljeni politični opciji.

Hammond sicer pravi, da Rusije ne morejo ignorirati pri vprašanju Sirije, a da morajo ruske oblasti upoštevati pravila. Kritično je dejal, da neka država ne more vsakič, če ji kaj ni po volji, razmetati svoje igrače in uporabiti vojaške sile.

Rusija: Podpiramo sirsko vojsko v boju zoper skrajneže

Danes se je oglasil tudi Kremelj. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je poudaril, da je cilj njihovih operacij v Siriji nudenje podpore sirski vojski (zvesta Asadu), ki se bori zoper teroriste in druge skrajneže.

Sledila je še izjava ruskega zunajnega ministra Sergeja Lavrova, ki je dejal, da so v povezavi z akcijami, ki jih izvajajo v Siriji, v kontaktu z ameriškimi kolegi. Prav tako so odprti za dialog z uporniško sirsko vojsko (uporniki, ki se borijo zoper vladavino Asada, IS in drugim radikalnim vojaškim skupinam).

Bodo Rusi posredovali tudi v Iraku?

Je pa Lavrov dejal, da Irak ni zaprosil Rusije, naj izvede napade na tarče IS v Iraku.

A vodja iraške paravojaške organizacije Ljudska mobilizacija je danes izjavil, da se je Irak obrnil na Rusijo, ker se koalicija pod vodstvom ZDA ne bori resno proti teroristični skupini Islamska država.

"Do danes nismo videli resnih prizadevanj za boj proti IS," je dejal Hadi al Ameri. "Nekateri poskušajo brzdati IS, ne pa tudi uničiti in preprečiti borcem vrnitev v Evropo, od koder so prišli," je dodal.

Ameri je poslanec gibanja Badr, šiitske stranke, ki ima podporo Irana in tudi močno oboroženo krilo. "Zaradi pomanjkanja resnosti na strani mednarodne koalicije smo morali ubrati drugo smer. Rusija se zelo resno loteva boja proti IS," je dejal.

Rusija je minuli teden začela izvajati zračne napade v Siriji. Medtem ko Moskva zatrjuje, da napada cilje IS, Washington in njegovi zavezniki pravijo, da Rusija ne ločuje med IS in drugimi skupinami v Siriji, ter očitajo Kremlju, da samo ščiti sirskega predsednika Bašarja al Asada in njegov režim.

Irak je minuli teden sporočil, da bodo v Bagdadu vzpostavili center za tesnejše obveščevalno sodelovanje z Rusijo, Sirijo in Iranom v boju proti IS. Vlada v Bagdadu je nato sporočila, da bo morda razmislila o tem, da bi dovolila Rusiji napade na IS tudi v Iraku.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1019)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
06. 10. 2015 23.05
+1
Kaj pa poleti v Sirskem zračnem prostoru? EDINO Rusi imajo dovoljenje sirije!! ........Verjetno se ne šteje ameriški, turški, izraelski ti so naši lahko letrajo kjer hočejo
Prekrito
06. 10. 2015 21.56
+2
6 Ruskih letal tipa Multirole Sukhoi-30SM so prestregli 4 Izraelska letala tipa Mcdonnell Douglas F-15 v Sirijskem prostoru. F15 letala katera so bila v standardni formaciji za napad so letela v Laktakijo, regijo kjer ima Ruska vojska svojo letalsko bazo. F15 letala so bila prestrežena v smeri v smeri proti Cipru iz smeri Ruske vojaške Baze Hmimim. Incident se je zgodil ponoči iz 1. na 2. Oktober. Presenečeni z situacijo in nepripravljeni na borbo so Izraelski piloti obrnili svoja letala in odleteli proti jugu Libanon saj so verjeli da bodo vsa 4 letala F15 sestreljena zaradi nedovoljenega vstopa v Sirijski zračni prostor.
Uporabnik113189
06. 10. 2015 13.17
+4
Kakšen halo zaradi enega preleta v napačno smer. Kaj pa droni v Somaliji in Jemnu? Čigavi so? To ni kršenje zračnega prosotra? Kaj pa je potem, mogoče preplavljanje? Tam so cel ljubi dan po celotnem nebu države, svoje tarče lovije kot ribe v sodu, kolateralnih žrtve nešteto, študente pa učijo računalniške igrice v živo nekje na varnem v naslonjaču izza zaslona. Ko bo lepega dne prišel k njim kakšen maščevalec delat samomor s celim obročem okrog pasu bo pa terorist? Bo tukaj OZN kaj ukrenil? Ni prva tema?
EnverHoxha
06. 10. 2015 12.58
+5
kako zahodni novinarski lobi mrzljično išče prijazne teroriste hahahaha
Tjasa Zavrsnik
06. 10. 2015 12.55
+3
vidmi da so novinarji 24 podporniki terorizma k tko lepo pišejo za njih,pač nalimo si čistega vina.
EnverHoxha
06. 10. 2015 13.01
+2
sm tole nekateri že odkrito podpirajo terorizem!
veliki svizec
06. 10. 2015 12.33
+11
Nevem zakaj nas novinari skos fujtrate da uporniki so dobri ljudje...napišite po pravici da med uporniki je bore malo Siricev večinima so plačanci,tak da če katiri dela dobro delo je to Rus.Šopaj Vladimir.
EnverHoxha
06. 10. 2015 13.02
+6
nevem kako ne vidijo da je ljudjem popolnoma jasno kdo je terorist in kdo ne.
ficfiric 1
06. 10. 2015 12.30
+7
Za tisto bolnico so baje tud krivi afganistanci in ne amerikanci...tako vsaj pravijo amerosi...da so sam vrgli bombo kamor so jim afganistanci ukazali...hahaha...ja ker so verjetno amerosi tako poslusni kajne...nikoli nic krivi ti kavboji...ce pa ze noben drug ni narocu pol je pa prislo do napake na najmodernejsi thnologiji ki jo premorejo....hahaha...
deathbite
06. 10. 2015 12.30
+8
Zaheban, če Rusi letajo čez Turčijo. Kaj bi šele bilo, če bi bombardirali bolnišnico, kjer delajo predvsem zahodni zdravniki -prostovoljci?!
GURT1
06. 10. 2015 12.12
+5
Ameri se ne upajo niti prdnit sedaj EU vazali pa le prazno bevskajo kot čivave. Putin ima zaledje Kitajske, saj se v IS bori zelo veliko Ujgurov, to so muslimani z zahoda Kitajske.
cirenij
06. 10. 2015 12.31
+5
Hvala Bogu, da ima Rusija Putina. Ne samo za Rusijo ampak rešitev za svet.
GURT1
06. 10. 2015 12.08
+5
To, bravo Putin pokaži jim vraga!
cirenij
06. 10. 2015 12.31
+2
kapljač1
06. 10. 2015 11.56
+6
Putin, tudi v Afganistanu, Libiji, Iraku je potrebno popravit, kar so zakuhale sile koalicije. Pa Turke je treba prizemljit.
kapljač1
06. 10. 2015 12.07
+4
Pričakovati je , da se bodo bombandirala ameriška oporišča na turškem ozemlju. Pa mimogrede še kakšno Turško karavlo, ki zna streljat na Kurde. Piševka na vreme ali tehnične napake navigacije, so se zgovarjali že amerikanci, francozi, britanci, saudiarabijci. Zakja tega Rusi ne smeli.
kapljač1
06. 10. 2015 11.53
+5
Čakam , ko bo Mehika , ki meji na ZDA poklicala Ruse naj umirijo politične razmere
kapljač1
06. 10. 2015 11.57
+2
Podobno kot ZDA , čisto po svoje, zadeve urejajo v Ukrajini, ki meji na Rusijo.
ficfiric 1
06. 10. 2015 12.24
+2
enakostzavse
06. 10. 2015 11.22
-2
Sicer pa so ruski že tudi pokazali svojo sposobnost v Afganistanu, po bivših državah UDSSR, kakor tudi v Ukrajini. In to pomeni da so bolj sprejemljivi kot ameri ????
Tjasa Zavrsnik
06. 10. 2015 13.11
+3
kaj ti ni jasno,dejstvo je da so američani podporniki terorizma in nemorejo bit sposobni reševat nobenga problem več.še sebe naj upišejo na tisto njihovo listo držav podpornic terorizma.absurd je da so američan na to listo upisal kubo hahahaha nevem kuk kubancev je med teroristi...amerika ni več verodostojna,se bo treba zbudit tudi v evropi.
enakostzavse
06. 10. 2015 11.07
-8
Aha, slabo vreme je krivo. Logično. V slabem vremenu se ne vidi dimnih signalov poslanih od kremlja svojim pilotom. Ojoj putinček, bodi vsaj malo bolj izviren pri lažeh. Nismo vsi prestrašeni rusofili da bi te slepo poslušali, verjeli in ubogali.
DarkT
06. 10. 2015 11.25
+0
ojoj obamček je pa spet skrita črna nedolžna ovčka
nemojte
06. 10. 2015 11.37
+4
korintos23
06. 10. 2015 10.26
+8
Naj se toti Ameri z Rusi zmenijo in naštimajo par-nepar, to smo mi v Jugi imeli in se je fajn obneslo. V parnih dnevih naj Ameri bombardirajo IS, v neparnih pa Rusi oboje!
DarkT
06. 10. 2015 09.58
+5
Spet tiste glupe ameriške laži, da bi z besedami obrnili svet proti Rusiji. Rusom pa dam prav, da podpirajo Asada. Ameriški cilj je itak uničit vse ruske zaveznike, da bi lahko nekoč rusom tekla voda po grlu. Rekli so 5minut? To se pa glih more dogajat glih NATO članicam a? Ne morajo drugače, pa so se vsega lotli preko medijev. Vržejo tam lažne papirje na BBC pa objavijo novico. Pol pa taki kot 24ur povedo dalje pa je spet Rusija v slabi luči. For mother Russia!
DarkT
06. 10. 2015 10.05
+12
+Ruska bojna letala so uničila 20 Oklepnikov ISIS-a blizu Palmyra. Tega pa ne objavi nobeden :)
ficfiric 1
06. 10. 2015 10.08
+7
Ne na glas govort...bos fasal fbi pa cia pa nsa pa ne vem kaj se na dom ce bos glasen....ker bodo rekl da podpiras terorizem....
korintos23
06. 10. 2015 09.50
+4
Me pa res zanima kak te toti kitajski J-15 dela!
ficfiric 1
06. 10. 2015 10.11
+7
Mene zanima zakaj nato in usa posredujeta v siriji in flancata o nekem krsenju nevem cesa....kaj sirija je v natu? A je sirija v eu? Ali karkoli povezana z zda? Majo dost vec skupnega z rusi pa so rusi tisti ki krsijo vse po spisku...hahahahah....pravljice za penzeniste pred tv ekrani..
enakostzavse
06. 10. 2015 11.09
+0
fič. A Sirija ima dosti več skupnega z rusi kot ameri in ji radi tega pripada čast in privilegij , da so bombardirani samo s strani rusov. Pa kdo vse komentira tukaj ?
ficfiric 1
06. 10. 2015 12.36
Enakost...ti si tud glih iz faksa prletu al kaj? Nevem kaj imajo skupnega sirija in rusija(ce ne druzga biznis)...dost je to da sirija podpira rusijo in obratno....sirija dovoli rusiji posredovanje...torej kaj je tu spornega.?..pa se za kaksen centimeter na zemljevidu je blizje rusiji kot ameriki....torej od kje ameriki pravica komandirati na tej strani sveta kaj bo kdo pocel in kako?? In od kdaj samo rusija bombandira po siriji in amerika sam gleda iz svoje celine kajne? Sej ne se bat...ti bos se vedno lahko uzival z mcdonaldsom in novim iphonom...
alko82
06. 10. 2015 09.44
+8
Evo, se ena dobra novica, da naj bi se v kratkem rusiji pridruzili se kitajski lovci J-15. Deratizacija v polnem teku.
korintos23
06. 10. 2015 09.48
+8
ficfiric 1
06. 10. 2015 09.59
+4
Jasno da so amerosi in posledicno evropa celi glasni...casi se spreminjqjo in ne bodo vec vsi sam nemo gledal in kimal ameriki...
DarkT
06. 10. 2015 11.26
+2
foxterier
06. 10. 2015 09.10
+11
Še vedno je vreme boljši izgovor za to, da je pilot zalutal na Turško stran, kot pa izgovor Američanov pri bombardiranju Kitajske ambasade v Beogradu, češ, da je google street map prav tam nakazoval Srbski nevralgični center ..... Morda pa je hotel preprečiti Turškim avionom, da bi še naprej nekaznovano, negrajano bombardirali edine resne nasportike IS, Kurde .......
sannja5
06. 10. 2015 08.38
+3
enkrat sem brala seveda bolj za šalo, kako je neki časovni popotnik John Titor napovedal, da bo Rusija v letu 2015 napadla ZDA z jedrskim orožjem. Tudi če hvala bogu nič ne bo, so sedanji dogodki nevarno blizu temu. In ker je to bilo rečeno pred leti, je vsaj mistično, čeprav upajmo, da lažno pričevanje popotnika skozi čas.
jzkzfzmz
06. 10. 2015 09.09
+1
Svetovna vojna je zelo blizo. To je dejstvo. In ja izzivajo ameri ter njihovi zavezniki, med katerimi smo žal tudi mi in podpiramo teroriste. zadnji primer Sirija. A imamo se za dobro državo. Samo Rusija in Kitajska in počasi se bo našla še Indija vedo kaj se dogaja in prprečujejo amere do popolnega totaliarizma.
korintos23
06. 10. 2015 09.51
+2
Nič ne bo iz tega ker se nimata niti Putin niti Obama kam skriti!
vsismosužnji
06. 10. 2015 10.19
+3
kori ta pa še zdaleč ni res!!!!obstajajo podzemna mesta z vso infrastrukturo in možnostjo pridelave hrane za obdobje najmanj 15 let!!!takšnih bunkerjev ki so izključno za najvišjo elito je kar nekaj ,na vsaki celini vsaj 2!!
korintos23
06. 10. 2015 10.24
+4
Kaj pa po 15. letih ko je vuni itak vse fuč? Niso oni tak nori, ne ne!