Tujina

Dvoličnost EU pri upoštevanju okoljskih standardov

Ljubljana, 09. 12. 2011 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po lastnih načelih bi morala EU podpirati predvsem okoljsko zavedne projekte, v praksi pa se posojila dodeljujejo termoelektrarnam, med drugim tudi za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj

Evropska unija se na papirju bori za čisto okolje ...
Evropska unija se na papirju bori za čisto okolje ... FOTO: Reuters

Medtem ko se Evropska unija po eni strani zavzema za zmanjšanje izpustov emisij ogljikovega dioksida, pa je v lanskem letu namenila pet milijard evrov posojil za projekte, ki vključujejo fosilna goriva. Po ugotovitvah organizacije CEE Bankwatch Network, ki nadzira mednarodne finančne institucije, je Evropska investicijska banka (EIB) od leta 2007 do leta 2010 skoraj za polovico povečala sredstva namenjena za okoljsko "umazane“ projekte, kar po njihovem mnenju kaže na "hipokrizijo“ okoljske politike EU.

Čeprav so pri EIB leta 2007 zavzeli stališče, da bo njihova prioriteta podpirati okolju prijazna projekte, naj bi v praksi favorizirali izgradnjo termo elektrarn. EIB je med drugim po "starih kriterijih“ izdatno finančno podprla tudi gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). EIB bi TEŠ posodila 550 milijonov evrov, pri čemer za 440 milijonov evrov zahteva pokritje s poroštvi države. Posojilna pogodba s TEŠ je sicer začasno "zamrznjena“, vendar naj je v EIB kljub zapletom ne bi nameravali prekiniti.

... v resnici pa podpira umazano industrijo.
... v resnici pa podpira umazano industrijo. FOTO: Reuters

Organizacija CEE Bankwatch Network zato poziva EIB, ki je sicer v zadnjem letu namenila 19 milijard posojil za okolju prijazne projekte, da ustavi posojila termoelektrarnam, saj bi lahko s tem povečala odvisnost določenih evropskih držav od fosilnih goriv. Pri EIB odgovarjajo, da posojila v projekte s fosilnimi gorivi od leta 2005 predstavljajo le 0,3 odstotka in pravijo, da so največji svetovni investitor v okoljsko ozaveščene projekte in obnovljive vire energije.

Na podnebni konferenci v Durbanu pa se medtem iztekajo zadnje minute, ko bi lahko še dosegli dolgoročno zavezujoč dogovor o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Doslej na pogovorih v Durbanu niso dosegli skoraj nikakršnega napredka, saj se predvsem države, ki so največje onesnaževalke ozračja, nasprotujejo potrditvi podaljšanja kjotskega protokola.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kim llsung
09. 12. 2011 20.07
+0
EU je dvojcica amerike