Tujina

Nevarna bakterija bo zahtevala nova življenja

Berlin, 30. 05. 2011 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
91

Nevarna bakterija Ehec je v Nemčiji doslej zahtevala 14 smrtnih žrtev, od tega 12 žensk. Novi smrtni žrtvi sta starejši Nemki. Po zbranih podatkih in opravljenih analizah v Sloveniji ni spornih kumar.

Bakterija Ehec je doslej zahtevala že 12 smrtnih žrtev.
Bakterija Ehec je doslej zahtevala že 12 smrtnih žrtev. FOTO: Reuters

Iz Nemčije danes poročajo o dveh novih žrtvah nevarne bakterije Ehec, ki se prenaša z okuženo zelenjavo. V mestu Paderborn na zahodu države je umrla 91-letna ženska, na območju Parchima na severovzhodu pa 87-letna ženska.

Na kriznem sestanku o izbruhu, za katerega naj bi bile odgovorne okužene kumare iz Španije, pa so se danes sestali ministrica za potrošnike Ilse Aigner, minister za zdravje Daniel Bahr ter predstavniki deželnih in lokalnih oblasti.

Po srečanju je predsednik Inštituta Robert Koch Reinhard Burger povedal, da se bo širjenje bakterije Ehec po ocenah strokovnjakov še okrepilo in zahtevalo nova življenja. "Tudi nadaljnjih smrtnih žrtev ne gre izključiti, ampak so prej verjetne," je dejal in zatrdil, da omilitve tega nevarnega vala še ni na vidiku.

Tudi minister Bahr je po srečanju ocenil, da "je na žalost še naprej treba računati z naraščanjem števila primerov", saj je vir infekcij očitno še vedno aktiven.

Pošiljke "sumljivih" kumar so sicer zasledili tudi v Avstriji, Češki, Danski, Franciji, Madžarski in Luksemburgu, vse več držav pa se odloča za prepoved uvoza zelenjave iz Španije.
Pošiljke "sumljivih" kumar so sicer zasledili tudi v Avstriji, Češki, Danski, Franciji, Madžarski in Luksemburgu, vse več držav pa se odloča za prepoved uvoza zelenjave iz Španije. FOTO: Reuters

Po podatkih, ki jih je danes navedel Burger, so v Nemčiji doslej zabeležili 353 primerov hujših komplikacij hemolitičnega uremičnega sindroma (HUS), ki ga povzroča bakterija Ehec, od tega 60 odstotkov na severu Nemčije, čeprav primere beležijo že v praktično vseh zveznih deželah. Z okoli 70 odstotki še vedno prevladujejo ženske.

O primerih hemolitičnega uremičnega sindroma, ki ga povzroča bakterija Ehec, poročajo tudi iz več drugih evropskih držav – Avstrije, Velike, Britanije, Danske, Nizozemske in Švedske, vendar gre večinoma za ljudi, ki so pripotovali iz Nemčije. O treh primerih poročajo tudi iz ZDA.

Rusija je tako danes prepovedala uvoz vse zelenjave iz Španije pa tudi iz Nemčije, pri čemer je opozorila, da bi lahko ukrep razširila na celotno Evropsko unijo. Belgija se je medtem odločila za prepoved uvoza španskih kumar.

Španske oblasti pa so napovedale, da bodo zahtevale odgovor EU za škodo, ki jo je povzročila panika zaradi domnevno okužene zelenjave iz te države. "Ugled Španije je oškodovan, španski proizvajalci so oškodovani in španska vlada ni pripravljena sprejeti tega," je dejala ministrica za kmetijstvo Rosa Aguilar. Napovedala je še, da bo Španija sprožila tudi postopke pred Svetovno trgovinsko organizacijo.

Inšpektorat: Kumare spornih španskih proizvajalcev v Slovenijo niso bile dostavljene

Danes so na ZZV Maribor analizirali šest odvzetih vzorcev zelenjave. V nobenem niso zasledili bakterije Escherichia Coli.
Danes so na ZZV Maribor analizirali šest odvzetih vzorcev zelenjave. V nobenem niso zasledili bakterije Escherichia Coli. FOTO: Reuters

Na Inšpektoratu RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano RS (IRSKGH) nadaljujejo aktivnosti na področju izvajanja preventivnih ukrepov zaščite potrošnikov ter varovanja javnega zdravja v povezavi s pojavom kumar, kontaminiranih z enterohemoragično bakterijo Escherichio coli (E.coli).

Na podlagi informacij, prejetih preko hitrega sistema obveščanja za živila in krmo, so na IRSKGH danes zbrali podatke o vseh nosilcih živilske dejavnosti, vpletenih v distribucijo spornih in potencialno spornih kumar.

Iz povratnih informacij, ki jih je zbral inšpektorat, je razvidno, da kumare spornih španskih proizvajalcev v Slovenijo niso bile dostavljene, prav tako tudi ne potencialno problematične nizozemske kumare. Obenem so potekali tudi inšpekcijski pregledi pri večjih veletrgovcih z zelenjavo, z namenom preverjanja prisotnosti spornih pošiljk ter naključnega vzorčenja živil španskega porekla, kot tudi nekaj vzorcev nizozemskega porekla.

Zavod za zdravstveno varstvo Maribor je danes podal tudi že preliminarne rezultate analiz 10 vzorcev, ki so jih pretekli konec tedna prejeli v analizo. V vzorcih sveže zelenjave niso potrdili prisotnosti E.coli.

Evropska komisija je medtem sporočila, da do srede pričakuje rezultate preiskave kmetijskih pridelkov iz Almerie in Malage, ki so jo španske oblasti začele v petek.

Kako se ubraniti pred okužbo z nevarno bakterijo, pa preverite na spletni strani Vizita.si.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentiranje prepovedano
31. 05. 2011 09.34
Rešitev je v naši kulturi in tradiciji: samooskrbnem gospodinjstvu.
Carantanian
31. 05. 2011 08.58
Spet mal folk strašit al kako . . . JA itak to je standard - - - Naši novinarji se zgledujejo po Ameriških Nakladačih
Krampicarterena
31. 05. 2011 08.55
Kukizaver {Kako bakterija pride na zelenjavo? Kapljični prenos. Na španskem posestvu je en okuženi delavec kihal in kihal in kihal in si ni dal roke pred usta.... jasno.} Mislim, da sem eno razlago videl pri dr. Ozu, ki razlaga, da recimo krava okužena z to bakterijo jo podela v obliki gnoja in ta gnojšnica steče v podtalnice ali pa jo kar sami kmeti zlivajo včasih po vsem kar je mogoče in namakalni sistemi, ki so povezani z temi potalnicami ali potoki potem škropijo po pridelku in tako naj bi bakterija, ki je bolj ko ne mesni ali mlečni problem se znajte na zelenjavi. Po tej študiji jim je bilo jasno kako so se okužili vegani, kateri ne jejo mesa ali mlečnih izdelkov. Vedno sem bil mnenja, da če bo šel človeštvo k vragu bo za to kriva bakterija je pa hecno, da bo zraven živilska in zdravstvena industrija še dobro zaslužila, saj kmalu bo spet tak halo glede vse preventive in samo še čakam Dr. Mravljeta z neko inekcijo prosti(STRUPA) in naj se gremo cepit. Nikol, če me že mora naj me bakterija kot pa kemija iz inekcije itaka je pa lastnik in ene in druge isti živilsko zdravstvena organizacija tako hočejo narediti selekcijo saj je ljudi za njih očitno že malo preveč. Lp ostanite zdravi in kumare bodo očitno samo še za vaginalne ali analne zadeve ne pa za oralne :)
pacce
31. 05. 2011 08.52
alloallo ti nimaš pojma - gnojnico že od pamtiveka uporabljajo za gnojenje, sej ti lih tako nekontrolirano mečeš svojo gnojnico v odtok in svinjaš vodo ter gozdu ko imate piknik ipd
ro2067
31. 05. 2011 08.49
No, glede na to, da jih je že toliko umrlo, ni priporočljivo celotno stvar jemati zlahka. Kako se je zelenjava okužila je vprašanje na katerega ne bomo mi, navadni laiki, mogli odgovoriti, kako se zaščititi, to je prioriteta. So okužene res samo kumare? Je vprašljiva samo zelenjava iz Španije? Ali bi mogoče naša vrla vlada naredila kak embargo na omenjeno zelenjavo, da zaščiti svoje državljane, zaradi katerih sploh živi...? Ne! Ne more... Ker to je pa evropa in tu ni več uvoza, nadzor je manjši ker ni več carinskega nadzora in lahko med EU državami potuje marsikaj... Malo se zamislimo....
123lolita123
31. 05. 2011 08.38
Chemtrails? Komu kaj znano? Pač je blo treba nekoga/nekaj okrivit.
pacce
31. 05. 2011 08.22
aaa EVO so že 'našli' nekaj novega za strašit folk in polnit svoje blagajne, če ni ptičja je svinjska gripa če ni gripa je pa .....karkoli že LOL
Uporabnik437802
31. 05. 2011 08.07
To je samo zato ker kmeti nekontrolirano špricajo gnojnico vsepovsod kjer se jim zljubi. To bi morali prepovedati.
Komentiranje prepovedano
31. 05. 2011 08.01
Kako bakterija pride na zelenjavo? Kapljični prenos. Na španskem posestvu je en okuženi delavec kihal in kihal in kihal in si ni dal roke pred usta.... jasno.
York
31. 05. 2011 07.58
Mar ni nenavadno, da zbolevajo in umirajo po drugih državah, samo v Španiji pa ne. Težko verjamem, da si obiralci in skladiščniki cel dan tako vestno umivajo roke, da bakterije ne bi prenesli v svoj prebavni trakt. Bolj si mislim, da so se kumare "oplemenitile" nekje po poti do končnega kupca. Španska zelenjava je čedalje bolj spodrivala nizozemsko in nekaj je bilo treba ukreniti, se vam ne zdi? A, če so bile španske kumare kontaminirane doma, kar močno dvomim, so nizozemci znani po plemenitenju zelenjave z rastlinskimi hormoni. Res, pa znajo to bolje kakor Kitajci, ki so le nekoliko pretiravali in jim je buče kar razneslo. Mislim, da je to kar se dogaja, mala vojna med pridelovalci. Hrana je velik posel in dobički zelo veliki. Kar poglejte kako se je šip tarija razbohodila po Sloveniji in kako na račun sadja in zelenjave počasi lastninijo Slovenijo.
kaja2222
31. 05. 2011 07.56
Vsa zelenjava ni vredna nič. Vsa je gensko spremenjena ( še domača ni več, kar je bila, ker moraš kupit seme gensko spremenjene ), zaradi njenih cvetov umirajo čebele, zaradi plodov bomo pa mi poflikal... Ampak drugačne od te nimamo...
erdogan
31. 05. 2011 07.47
JOJ KEMIJA......DANES SE NE VOJSKUJE VEC Z OROZJEM,AMPAK BIOLOSKO,A NE.......EVO VAM BIO IN EKO........
sprint
31. 05. 2011 07.23
Zanimivo. Mi Slovenci smo res nekaj posebnega. Pri nas nikoli ni nič. Ne španskih kumar, ne norih krav, ne takih in drugačnih olkužb, ki tarejo naše sosede. Tjah sosedje. Očitno so naši inšpektorati, zdravstvo, carinska uprava, veterinarstvo ipd. neverjetni. Vse prestrežejo, vse preprečijo, imajo šesti čut iz katerih držav ne smemo uvažati hrane ipd, očitno že vnaprej vedoč, da je tam nekaj narobe. In to še preden se problem pojavi. Še enkrat neverjetno. Slovenci smo pri tako sposobnih službah varni in imuni na svetovne tegobe. Hm. Ali pa je mogoče druga plat. Da vse skupaj lepo tajijo in nam v brk lažejo. In koliko bolj razmišljam, toliko bolj se mi dozdeva, da bo držala kar zadnja trditev. Ni jim za verjeti.
rastafarjanka
31. 05. 2011 07.17
kaj čš lepšga? Tkoj grem po eno kilo kumarc u mercator (tam je baje ful dobra zelenjava iz španije). Al umrem od dela pri 90ih (ker bo itak še ene par reform vmes) al pa umrem zarad bakterije.... res se je za vprašat kaj je lepše :)
divus
31. 05. 2011 06.40
Sledi Zajčja bakterija , ta bo najhitrejša, če pomislimo na zajčkov en dva tri cup...
Frane Šajn
31. 05. 2011 06.31
NE POVEDAT TEGA EKONOMU GLAVNE HIŠE V SLOVENIJI, ČELO POHVALITE KVALITETO TEH KUMAR!
Frane Šajn
31. 05. 2011 06.12
JA V SLOVENIJI SMO VEDNO PRED NEMCI! KAJ SMO POL ISKALI NA ZAHODU?
Cofar
31. 05. 2011 05.54
evo pa mamo nemško-francoski vlak :) zelenjavo z bakterijami :)
AlternativeFacts
31. 05. 2011 01.11
Kje ste pobrali da je bakterija v plodu?!?Najprej poglejte,kako se uživajo kumare(ne olupijo),potem si preberite post PYER-a (30.05.2011,23:20),pa boste dobili sliko.Enako je za paradižnik ali jajčevce.Najbolje,da si vsak dan spirate črevo,ker po čudežu je ta po vašem vedenju "laboratorijsko vzgojena bakterija" sestavni del črevesne flore.
neki.stajerc
31. 05. 2011 00.41
mickica 30.05.2011, 18:26 13 In kako pride takšna bakterija v zelenjavo, naj mi še nekdo razloži? isto se jaz sprasujem ???