Tujina

Dve leti žalosti in iskanja

Praia da Luz, 03. 05. 2009 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minevata dve leti, odkar je iz portugalskega letovišča izginila britanska deklica. Policija je v času preiskave preverila številne osumljence in izjave ljudi, ki naj bi Maddie videli na različnih koncih sveta, vendar deklice do danes ni našla.

Danes mineva natanko dve leti, odkar je iz portugalskega letovišča Praia da Luz izginila takrat štiriletna britanska deklica Madeleine McCann. Kot je znano, je deklica izginila iz stanovanja, kjer je skupaj z dvojčkoma spala, medtem ko sta njena starša Kate in Gerry McCann s prijatelji večerjala v bližnji restavraciji. Izginotje štiriletnice je močno odmevalo v svetu, obupana starša, ki so ju portugalski preiskovalci nekaj časa obravnavali tudi kot glavna osumljenca, pa je sprejel tudi sam papež Benedikt XVI.

Glavna osumljenca portugalske policije sta bila dolgo čas njena starša.
Glavna osumljenca portugalske policije sta bila dolgo čas njena starša. FOTO: Reuters

Se pa starša izginule Maddie nista smilila prav vsem, saj se je med preiskavo pojavilo več različnih ugibanj, da sta za izginotje oziroma smrt deklice kriva prav sama. Nekateri mediji so celo poročali, da sta Kate in Gerry svingerja, ki sta svojim otrokom, da bi se lahko zabavala z drugimi pari, dajala velike količine tablet, kar naj bi bilo za Maddie tistega dne usodno. Portugalska policija je tožilstvu predala tudi dokaze proti zakoncema McCann, saj naj bi v avtomobilu, ki sta ga zakonca najela pet tednov po izginotju hčerke, našli kri, analiza DNK pa je pokazala, da kri pripada Maddie. Portugalski detektiv pa je šel še dlje, saj je dejal, da je dekličin oče zakopal svojo mrtvo hčer na plaži, potem pa poklical policijo in prijavil njeno izginotje.

Skica ugrabitelja
Skica ugrabitelja FOTO: Reuters

Čeprav sta na Portugalskem veljala za glavna osumljenca, pa je bila britanska policija in socialna služba mnenja, da je Maddie ugrabil neznanec. Portugalska policija je namreč na podlagi izjav dveh prič v javnost posredovala fotografijo moškega, ki naj bi ugrabil Maddie. Telefonska linija je bila po objavi fotografije nenehno zasedena, nobena informacija pa ni prinesla konkretnega rezultata.

Deklica v Sarajevu je spominjala na Maddie.
Deklica v Sarajevu je spominjala na Maddie. FOTO: dnevnik.hr

Policija se je v primeru pogrešane deklice oprijela vsake bilke, detektivi so tako preiskovali tudi sled, ali je ugrabitev res povezana z vzhodnoevropsko trgovino z otroki ali pa je bila Maddie morda žrtev pedofilov, vendar tudi te teorije niso obrodile sadov. Pojavili so se tudi številni, ki so trdili, da so pogrešano Maddie videli praktično na vseh koncih sveta. Dvakrat naj bi jo opazili na Nizozemskem, pa v severnem Maroku, v Čilu, na Tenerifu, v Bruslju, Medžugorju in Sarajevu, pa na Majorki in v Argentini, vendar se je vedno izkazalo, da Maddie ni bilo tam.

Spalnica, iz katere je izginila štiriletna deklica.
Spalnica, iz katere je izginila štiriletna deklica. FOTO:
Maddie, stara šest let
Maddie, stara šest let FOTO:

So pa izredno odmeven primer spremljali tudi številni škandali oziroma napake policije. Tako naj bi policija ignorirala zahtevo moškega, ki je za Maddie zahteval odkupnino tisoč funtov, prav tako pa naj bi bila policija zelo neučinkovita pri samem iskanju deklice. Ko je na eni izmed črpalk v Amsterdamu prodajalka srečala deklico, ki ji je povedala, da je Maddie in da so jo odpeljali s počitnic, policijsko iskanje ni obrodilo sadov, kljub temu da so imeli na razpolago tudi nadzorne kamere, na katerih je jasno videti neznano žensko in svetlolaso deklico Maddiejinih let, ki bi lahko bila prav ona. Prav tako pa naj bi bila portugalska policija preveč zatopljena v dokazovanje, da sta za izginotje deklice kriva njena starša, da drugih osumljencev sploh ni iskala. Zelo sumljiv naj bi bil namreč moški, ki se je potikal v bližini apartmaja, ko je Maddie izginila, vendar policija te možnosti sploh ni preverila.

Kakor koli že, Maddie je že dve leti pogrešana in številni menijo, da je deklica že dolgo časa mrtva, starša pa še vedno upata, da jo bosta našla živo. Deklica bo kmalu stara šest let, starša pa sta javnosti predstavila novo fotografijo računalniško postarane Maddie. Njeni lasje so še vedno ravni, a malce temnejši. Še vedno je zelo opazno desno oko, ki ima posebno znamenje. Njen otroški nosek se spreminja. Tako ličnice kot brada in nos pa so bolj izraziti. Fotografija bo svet obkrožila jutri, starša pa upata, da se bo Maddie kmalu vrnila domov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mami_maja
11. 05. 2009 06.05
Vem, da se bo slišalo grdo, ampak po eni strani boljše, če ni živa. Ker če je, mora otrok dve eti med ljudmi, ki jih sploh ne pozna, grozno trpeti...
Ramzess
03. 05. 2009 23.00
Če je zadeva neuspešna že od začetka, edino uspešno je bilo izginotje otroka, tudi v prihodnje ne bo nič bolj uspešna. Zdi se, da se tudi znotraj policije vodi v to smer, če nič ne naredijo prav, vse gre v slepo. Sicer pa je, kot marsikje drugje, tudi tu jasen problem, preveč pravil in obrazcev in premalo logike pri iskanju otroka oz. preiskovanju primera. Policaji in kriminalisti preprosto sledijo vnaprej spisnim scenarijem (pravilnikom, obrazcem) za preiskave določenih primerov, ne glede na dejstva in logiko, potem seveda razumljivo nastanejo luknje, slepe ulice in neuspeh. Pravi čudež je, da koga potem res najdejo in to še živega. Malo logike in kreativnosti in manj izgovorov pri preiskavi nikoli ni odveč. Nikakor pa v preiskavi oz. iskanju ne potrebujemo takšnih policajev, kot denimo v Italiji kjer so iskali otroka, v cisterno pa niso pogledali, čeprav so ljudje to zahtevali, češ ker niso imeli njenih načrtov, otrok je zato žal umrl, pa še tega tega ne bi našli in resnica lenobe ne bi prišla na dan, če v isto cisterno ne bi kasneje padel nek drug otrok, ki pa so izvlekli živega. Policija je na vprašanje, zakaj niso pogledali v cisterno tudi prvič, izgovarjala, da niso imeli načrtov cisterne, kot da so res tako pomembni. Vse pogosteje dobivamo vtis, da je policajem vse težje zaupati, laže je zadevo opraviti samim, ker nismo obremenjeni z nekimi zakoni, pravili in obrazci, s priučenimi vzorci oz. scenariji za preiskave, iskanja izginulih itd., zato lahko damo več ali vso svobodo logiki in kreativnemu razmišljanju ter dejstvom, namesto domnevam. Hrušk in jabolk pač ne moremo iskati na enak način, to je menda logično. Maddy, kakršnakoli je njena usoda, njena življenjska pot, zagotovo ni naključna. Odgovornost njenih staršev pa tudi vemo kakšna je.
illuminati
03. 05. 2009 22.41
..tale starša sta meni še najbolj sumljiva,.....
punk-rock
03. 05. 2009 22.31
razumem starša da je njigov otrok, da jo imata rada in da jo želijo na vsak način nazaj ampak zato morejo ljudem pouhniti možgane? razumem da bi preko njih jo izsledili..samo to je že absurd najbrž so grdo bom rekla deklico ubili =(
DsirB
03. 05. 2009 20.00
ja, ljudje. ni se izgubila igrača. izgubil se je otrok. kaj če bi bil to tvoj otrok? a bi tud reku ah, pozabite na njo, saj je že doug cajta nazaj to blo. sam tok .. eni sploh nimate pameti.
_vatrena_
03. 05. 2009 16.28
DOSADNI STE ŽE
jezek_pupa_papa
03. 05. 2009 16.24
jaka3jaka kok so lahko eni tok nori da ugrabljajo otroke .... Organi so vsak dan bolj vredni na črnem trgu ...
poetess
03. 05. 2009 15.23
nekateri komentirate nepremišljeno in nesramno...puberteta je res HUDA STVAR!
jaka
03. 05. 2009 12.08
kok so lahko eni tok nori da ugrabljajo otroke
jaka
03. 05. 2009 12.07
Neresen primer.
Uporabnik215111
03. 05. 2009 12.00
Upam da je model z nickom ježek, ena in ista oseba, kajti toliko bolnih ljudi je za Slovenijo preveč. Drugače pa upam, da najdejo otroka!
faks
03. 05. 2009 11.32
Udovch, se strinjam s tabo, folk je znorel. Pa zi_va, tvoj komentar je mimo. Tu se kaže kako bolano en folk razmišlja…
Udovch
03. 05. 2009 11.26
jezek_pupa_papa03.05.2009, 10:19-13 Maddie plava na dnu hrvaškega morja .... kaj je s tabo model? si znorel ali kaj'
zi_va
03. 05. 2009 11.06
še en način kako postati slaven!"
faks
03. 05. 2009 11.04
Sej ne rabite brat če vam ne paše. Pa ne rabite pisat glupih komentarjev. Mediji pač poročajo o tem kar se prodaja in dokler boste vi, ki vam gre takšno pisanje tako na živce to brali, bodo še naprej pisali o tem. Jo, ka ste čudni.
marko30
03. 05. 2009 11.04
nesposobni POP-TV jevi novinarji, prvaki v prepisovanju nepomembnih novic in pisanju o hrvaški! Vaši bedasti članki, ob problemih v Sloveniji, katere vztrajno zamegljujete, ne zanimajo nikogar!!!
katyka123
03. 05. 2009 10.46
Rok Pirc 1
03. 05. 2009 10.39
ojoj! Pa dajte že nehat s to Madie.. itak je več ni med nami... Že Fritzl se čist ponavlja, kaj šele ta Meggie al kaj je že..
jezek_pupa_papa
03. 05. 2009 10.19
Maddie plava na dnu hrvaškega morja ....
Iztok-Torres
03. 05. 2009 10.09
kok so lahko eni tok nori da ugrabljajo otroke