Tujina

Dve leti po nesreči jih bodo končno pokopali

Bayonne, 16. 06. 2011 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Francijo so pripeljali posmrtne ostanke 104 potnikov letala Air France, ki je pred dvema letoma strmoglavilo v Atlantik. Analiza razbitin pa naj bi skupaj s črnimi skrinjicami dala odgovor na vprašanje: Zakaj?

Ladja, s katero so posmrtne ostanke potnikov in razbitine letala pripeljali v Francijo.
Ladja, s katero so posmrtne ostanke potnikov in razbitine letala pripeljali v Francijo. FOTO: Reuters

V francosko pristaniško mesto Bayonne je priplula ladja z ostanki airbusa družbe Air France, ki je leta 2009 strmoglavilo na poti iz Ria de Janeira v Pariz. Pripeljala je tudi posmrtne ostanke 104 od 228 potnikov, ki so umrli na njegovem krovu. Našli so jih skoraj dve leti po nesreči, potem ko so na dnu oceana – kar 3900 metrov globoko – po dolgotrajnem iskanju vendarle odkrili večji del razbitin nesrečnega letala.

Posmrtne ostanke bodo zdaj prepeljali v mrtvašnico v Parizu, kjer bodo opravili postopke identifikacije žrtev. To bi lahko trajalo tudi več mesecev. Naslednja postaja za letalske razbitine pa je Toulouse. Tam jih bodo pregledali in poskušali pojasniti vzrok skrivnostne nesreče. Odgovore naj bi sicer dali tudi črni skrinjici, ki so jih na morskem dnu našli spomladi.

Med drugim so s pomočjo posnetkov ugotovili, da je letalo padalo kar tri minute in pol. Pogovor, ki je v tem času potekal v pilotski kabini, so že objavili.

Policija je takole zavarovala dostop do pristanišča v Bayonnu.
Policija je takole zavarovala dostop do pristanišča v Bayonnu. FOTO: Reuters

Spomnimo. Nesreča se je zgodila 1. junija 2009, ko je letalo na poti iz Brazilije v Francijo prečkalo ekvator. Potem ko je izginilo z radarjev, dolgo časa niso vedeli, kaj se je zgodilo, kraj nesreče pa so nato lahko določili le približno. Razbitine so zato iskali na območju, velikem za polovico Slovenije, uporabljali pa so posebej opremljene podmornice, ki zdržijo pritisk v velikih globinah. Sprva so našli le nekaj manjših delov letala, vztrajnost pa je bila poplačana letos, ko so z dna potegnili velik del razbitin in z njimi tudi obe črni skrinjici.

Nesreča je zahtevala 228 žrtev. 50 trupel so našli kmalu po nesreči, 104 pa so jih odkrili skupaj z razbitinami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
16. 06. 2011 13.32
rexi09
16. 06. 2011 13.32
Ta pravi so na enmu otoku, kjer morjo klikat en gumb na vsake 108 minut, to je ponaredek pravega letala