Tujina

Dve leti po izginotju letala so preiskovalci optimistični: letalo bomo našli v roku štirih mesecev

Sydney, 08. 03. 2016 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Dve leti po tem, ko je malezijsko letalo izginilo z obličja zemlje med potjo iz Kuala Lumpur v Peking, iskanje še vedno traja. Do zdaj so našli le en predmet, ki bi lahko pripadal pogrešanemu letalu, dva še preverjajo. Če iskanje letala kmalu ne bo obrodilo sadov, bodo julija z njim prenehali.

Danes minevata natanko dve leti od izginotja malezijskega letala MH370, ki je z 239 ljudmi na krovu letelo iz Kuala Lumpur v Peking. Avstralski oceanograf, ki je sodeloval pri iskanju letala 447 družbe Air France leta 2011, Rob McCallum, je pozval avstralski odbor za prometno varnost (ATSB), ki koordinira iskanje izginulega letala, naj objavi izsledke raziskave, da jih bodo lahko preučili še drugi.

Januarja je komisar ATSB Martin Dolan namreč sporočil, da ekipe ponovno pregledujejo območje, da se prepričajo, da niso spregledali izginulega letala, za katerega domnevajo, da leži na dnu Indijskega oceana. Dolan je povedal, da zaradi težavnega terena Indijskega oceana niso vedno dobili ''lepe fotografije morskega dna''.

Grafika MH370
Grafika MH370 FOTO: POP TV

''Še enkrat pregledujemo zato, ker je območje, kjer nismo bili prepričani, da letala ni, dovolj veliko, da bi tam dejansko letalo lahko bilo,'' je pojasnil. Dolan je prejšnji mesec prav tako povedal, da bodo avstralske oblasti verjetno ponovno preverile teorijo, da je bil polet MH370 načrtno strmoglavljen, če letala ne bodo našli do julija, ko naj bi iskanje končali.

Zdaj oblasti namreč verjamejo, da je letalo upravljal avtopilot, medtem ko sta bila pilota v času nesreče ali mrtva ali onesposobljena. Letalu je nato najverjetneje zmanjkalo goriva in je strmoglavilo v južni del Indijskega oceana, kjer trenutno poteka iskalna akcija. A glede na to, da niso našli nobenih razbitin, bodo oblasti mogoče morale razmisliti tudi o tem, da je letalo nekdo upravljal.

Malezijsko letalo
Malezijsko letalo FOTO: Reuters

Več milijonov evrov vredno iskanje Boeinga 777-200 namreč še ni dalo konkretnih sledi o tem, kaj bi se z letalom lahko zgodilo. Do zdaj so namreč našli le en fizični dokaz, ki naj bi pripadal pogrešanemu letalu. Gre za krilce letala, ki ga je naplavilo na obalo francoskega otoka Reunion v Indijskem oceanu julija lani. Oseba, ki je našla omenjeni delec, je prejšnji teden našla še en del razbitine, ki pa ga morajo šele analizirati, vendar bi lahko pripadal pogrešanemu letalu. Kot je povedal moški, je med tekom po obali našel predmet velikosti 40 krat 20 centimetrov, ki je imel moder znak spredaj, znotraj pa je sive barve.

Za omenjeno odkritje je javnost izvedela le tri dni potem, ko je ameriški amaterski preiskovalec v Mozambiku, okoli 2.100 kilometrov zahodno od otoka Reunion, našel domnevni del pogrešanega letala. Predmet so že poslali v Avstralijo na analize. Malezijski prometni minister Liow Tiong Lai pa je povedal, da prve informacije nakazujejo na to, da bi najdeni del lahko pripadal Boeingu 777.

Sicer pa naj bi Avstralija iskanje pogrešanega letala z visoko tehnološkimi napravami, ki fotografirajo morsko dno, v Indijskemu oceanu končala do julija. Avstralske, malezijske in kitajske oblasti načrtujejo konec iskanja, če ne bodo našli novih informacij. Je pa Dolan prepričan, da bodo letalo našli v roku štirih mesecev, čeprav je iskanje v zaključni fazi.

''Pokrili smo skoraj tri četrtine območja iskanja in ker nismo našli letala, to poveča možnost, da je na območju, ki ga še nismo pregledali,'' je povedal Dolan, ki se zaveda, da se v tej pozni fazi njegova zagotovila zdijo kot slepi optimizem.

Okoliščine iskanja letala so namreč zapletene. Območje iskanja je šest dni jadranja oddaljeno od najbližje obale in prej ni bilo poslikano. Globina vode je do 6000 metrov in obsega podvodne gore in razpoke. Kljub vsemu je Dolan optimističen. ''Še vedno moramo preiskati nekatera območja, vključno z nekaterimi mesti, kjer je veliko možnosti, da najdemo letalo, in letalo je zelo verjetno tam. Ta območja bomo pregledali zelo temeljito in verjamem, da bomo naslednjič govorili o tem, kako so našli letalo,'' je še dejal.

Užaloščeni svojci bodo v spomin na svoje drage v pekinškem templju prižgali dišeče svečke.

Svojci verjamejo, da so njihovi družinski člani še živi

Medtem ko preiskovalci še vedno iščejo letalo v oceanu, pa številni svojci potnikov na letalu, zavračajo možnost, da je letalo strmoglavilo v ocean. Med njimi je tudi Gao Xianying, ki še vedno čaka na informacije o svoji hčerki, zetu in vnukinji. 62-letnica namreč še vedno verjame, da se bodo člani njene družine nekoč vrnili. ''Moja hčerka še vedno živi. Potniki MH370 so še vedno živi. Samo čakam, da se moji otroci vrnejo domov,'' je povedala.

Jezni svojci potnikov izginulega letala MH370 - 8
Jezni svojci potnikov izginulega letala MH370 - 8 FOTO: Reuters

Z možem sta takoj po nesreči odletela iz domačega kraja v 900 kilometrov oddaljen Peking, kjer sta se nastanila v hotelu s štirimi zvezdicami, kjer so se zbirali svojci žrtev. Ko so jih po dveh mesecih v hotelu prosili naj odidejo, sta si v predmestju Pekinga najela majhno stanovanje, kjer živita že dve leti, vse od nesreče. ''Verjamem, da sem jim bližje, če živim tukaj,'' je povedala Gao, ki še vedno pošilja peticije vladi in letalski družbi in zahteva odgovore.

Včeraj je Gao s še nekaj drugimi svojci žrtev odšla na sodišče v zahodnem Pekingu in vložila tožbo proti malezijski letalski družbi. Odvetnik, ki zastopa svojce, Zhang Qihuai, je povedal, da svojci zahtevajo odškodnino v višini več kot milijon evrov na žrtev. ''Večina ni hotela tožbe in je želela čakati, vendar obstaja časovni okvir, zato niso imeli druge možnosti – izgubiti pravico do tožbe, bi bilo zelo boleče,'' je povedal.

Svojci potnikov
Svojci potnikov FOTO: Reuters

Tudi Lin Xiaolan, ki je na letalu imela 27-letnega sina, o njem še vedno govori v sedanjiku. ''Zelo je prijazen, hecen, dobrosrčen,'' je povedala in dodala, da je prepričana, da so resnico o nesreči zamolčali. ''Ne verjamem, da je letalo strmoglavilo v ocean. Danes je tehnologija tako napredovala. Na letalu je bilo toliko telefonov, tablic, računalnikov in tudi Boeing 777 je zelo dobro letalo. Zakaj torej ne najdemo njegove lokacije?'' se sprašuje. Njen mož pa dodaja, da ni nobenega dokaza, ki bi nakazoval, da je letalo strmoglavilo in so ljudje umrli. ''Če ni dokazov, ne bomo izgubili upanja.''

Gao pa za izginotje letala krivi ''politične igrice'' in je prepričana, da vse potnike, ki so bili na krovu skrivajo. ''Verjamem, da gre za zaroto. Gre za politiko. Načrtno jih skrivajo za določen dobiček,'' je povedala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24Kurceu
01. 08. 2016 11.18
no, 4 meseci so mimo. kje je letalo?
Ramzess
08. 03. 2016 16.28
+1
V tem času ga bodo 'našli' samo če samo to scenirajo z enakim letalom.
extradeluxe
08. 03. 2016 10.13
+2
resnica je samo ena. Teorij zarote pa ogromno.
aaaaaa122121
08. 03. 2016 16.17
zarote so tut resnicne, se jih je ze kr nekaj izkazalo da so bile resnicne:)
Sputnik
08. 03. 2016 09.16
+7
v 4 mesecih ga bodo našli v 24ih ga pa niso. zanimivo. naj mi kdo pove kako ti avion izgine pri vseh oddajnikih in sprejemnikih ki jih ima
extradeluxe
08. 03. 2016 10.13
-1
za tvoje lažje razumevanje: zakaj tvoja navigacija pri vseh satelitih ne dela, kljub temu, da je ugasnjena in 2 kilometra pod morsko gladino?
Slovenc07
08. 03. 2016 10.15
+11
Enako kot v NLB, ko izginejo miliarde pri vseh kamerah, bazah transakcij, pogodb in nihče nič ne ve ali da bi karkoli videl.
aaaaaa122121
08. 03. 2016 17.02
na national geo je bila dokumentara oddajo o izginotju tega letala, in dejstvo je da je letalo letelo se 7 ur po tem ko naj bi izginilo iz radarjev.
its.just.me.xD
08. 03. 2016 09.13
+1
"Letalo bomo našli v roku štirih mesecev." Ja.. Zapičenega v neko evropsko stavbo... Po možnosti še s kakšnim biološkim orožjem...
joze drugi
08. 03. 2016 08.57
-1
Ne verjamem, da ga bodo kdaj našli, je preveliko področje za prečesavanje, teren pa zelo zahteven.
CtrlDelete
08. 03. 2016 08.06
-2
Recimo, da je temu tako...mogoče so še živi....