Tujina

Napada povzročila paniko

Alžir, 11. 12. 2007 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severnoafriško krilo mednarodne teroristične organizacije Al Kaida je prevzelo odgovornost za napada v Alžiru.

V alžirski prestolnici sta dopoldne odjeknili dve eksploziji, ki sta terjali najmanj 67 smrtnih žrtev, je sporočilo alžirsko ministrstvo za zdravje. Alžirske oblasti pa so sporočile, da je umrlo najmanj 26 oseb in največ 67, ranjenih pa naj bi bilo 177 oseb. Sporočili so še, da sta eksplodirala avtomobila bombi.

Severnoafriško krilo mednarodne teroristične mreže Al Kaida, organizaciji Al Kaida v Islamski Severni Afriki, je na neki islamistični spletni strani prevzela odgovornost za napada v alžirski prestolnici.

Kot so zapisali, sta napada izvedla njihova "mučenika", ki sta vozila avtomobila z 800 kilogrami eksploziva v napadu na sedeže "skrivališč mednarodnih nevernikov" ter ustavno in vrhovno sodišče. Napada so označili kot "še eno uspešno zmago v bran ranjenega naroda islama".

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče
Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče FOTO: Reuters

Prvo je odjeknilo pred poslopjem ustavnega sodišča. Pol ure zatem je v bližini policijske postaje in poslopja, kjer se nahajajo pisarne Združenih narodov, odjeknila še ena eksplozija. Nekateri mediji poročajo, da so med žrtvami tudi otroci, vendar se uradna poročila o žrtvah še vedno zelo razlikujejo.

Evropska unija in Bela hiša sta medtem že obsodili napada v Alžiriji.

Združeni narodi so potrdili, da so med žrtvami tudi štirje njihovi sodelavci. 14 sodelavcev Združenih narodov naj bi bilo pogrešanih.

Napada sta med ljudmi povzročila veliko paniko. "Bil sem v bližini in slišal silovito eksplozijo. Dovolj imam te napetosti,“ je za tiskovno agencijo Reuters povedal alžirski študent Mohamed. Prebivalci so še povedali, da je so v mestu težave s telefonskimi linijami, saj so zasedene ali pa sploh ne dobijo signala, tako da je panika še večja.

Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo 67 ljudi
Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo 67 ljudi FOTO: Reuters

Alžirija počasi okreva po več kot desetletju nasilja, ki se je začelo leta 1992 in trajalo do 2002, ko je državo pretresala krvava državljanska vojna med islamskimi uporniki in vlado. V tem času je umrlo več kot 100.000 ljudi. Čeprav je vladi v večji meri uspelo ukrotiti upornike, so se posamezne skupine povezale s teroristično mrežo Al Kaida in še danes nadaljujejo s posameznimi akcijami.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ujamni
13. 12. 2007 21.14
Vsi samo pametujete pa sloh ne poznate razmer v Alziru.
malipandit@email.si
12. 12. 2007 09.31
ojoj kaj sem nepismen
malipandit@email.si
12. 12. 2007 09.30
"PA kakšna al kaida... Kdo še verjame temu sranju? To so ziher ZDA naredile, pa me lahko koklja brcne, če ni res. Povsod hočejo ustvariti paniko. ZDA fašisti!" Cim je ob tem se medijska pokritost na najvisji ravni smo lahko sigurni da je to delo CIE. Ce res kje udarijo pravi teroristi potem se novicka pojavi le nekje na malo in ne 3 dni kot glavna novica. Z taknimi napadi nam mislijo z novimi ukrasti svoboscine in evrsti nov svetovni red, z eno vlado enim zakonom in enoumjem.
grizzly
11. 12. 2007 22.09
Pa še za informacijo. Alžirija letno proizvede približno 70 milijonov ton nafte (podatek iz leta 2002). Znano je, da se ZDA vpletajo v tiste države, ki so bogate z nafto. Ostale zanimive države za ZDA: Iran: 170 milijonov ton nafte letno Venezuela: 125 milijonov ton nafte letno Nigerija 100 milijonov ton Irak: 100 milijonov ton Kuvajt: 90 milijonov ton Libija in Alžirija: 70 milijonov ton Oman: 45 milijonov ton. To so države, kjer lahko predvidevamo, da se bodo v prihdonosti dogajale čudne stvari (atentati, vojne, teroristični napadi).
grizzly
11. 12. 2007 22.02
PA kakšna al kaida... Kdo še verjame temu sranju? To so ziher ZDA naredile, pa me lahko koklja brcne, če ni res. Povsod hočejo ustvariti paniko. ZDA fašisti!
eastpa123@gmail.com
11. 12. 2007 17.48
Poznavalci razmer pravijo, da je bilo dejanje le inscinirano, da zgleda kot delo organizacije Al kajda.
Zatarra
11. 12. 2007 15.37
Hmmm, zanimivo ...