Tujina

Na avtobusu v vzglavju sedeža našli žeblje, nogometaši in javnost pretreseni

Dortmund, 13. 04. 2017 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nogometaše in javnost je pretresla novica, da so na avtobusu v vzglavju sedeža našli žeblje. Preiskava napada se medtem nadaljuje. Nemško zvezno tožilstvo je sporočilo, da nimajo dokazov, da je prijeti islamist povezan s torkovim napadom, so pa zanj zahtevali zaporni nalog, ker je osumljen članstva Islamski državi.

Nogometaši Borrusie iz Dortmunda so bili pred srečanjem z Monacom pretreseni nad novimi informacijami v povezavi z eksplozijo na klubskem avtobusu.

Kot poroča nemški novinar Freddie Röckenhaus, so med preiskavo eksplozije na avtobusu na sedežih našli žeblje iz ene od eksplozivnih naprav. Zataknjeni so bili v naslonjalo za glavo, kjer običajno sedi klubski trener. "Ko so prejeli informacije o žebljih, je bila njihovo razpoloženje na najnižji možni točki," je povedal novinar.

Rockenhaus je po poročanju BBC razkril, da mu je to povedal pretreseni kapetan ekipe Marcel Schmeltzer, ki se je z ostalimi nogometaši šele takrat dobro zavedel, kako blizu so bili "popolni katastrofi, v kateri bi lahko številni izgubili življenje."

Prebivalcem Dortmunda napad ni vzel poguma

"Zmagal je športni duh, terorizma se ne bojimo." To so bile na ulicah Dortmunda včeraj pogoste izjave prebivalcev in navijačev, potem ko je bil v torek zvečer s tremi eksplozivnimi napravami, nameščenimi ob cesti, napaden avtobus domačega nogometnega kluba.

A kot poročajo nemški mediji, ima pokončna drža in samozavestna podoba Dortmunda tudi drugo podobo. Nogometno srečanje med kluboma Borussia Dortmund in Monaco je sinoči minilo ob ostrih varnostnih ukrepih, po mestu patruljirajo okrepljene policijske patrulje. Vseeno je na stadionu izbruhnilo nekaj panike, ko dva izhoda zaprli zaradi "sumljive najdbe". Vse se je srečno končalo, a ostaja priokus, da se je "nekaj spremenilo", da je njihov domači, doslej varen svet, postal manj prijazen.

Poleg tega se je sinočnji večer v Dortmundu končal s policijsko akcijo, ki je marsikoga še dodatno prestrašila, čeprav se je izkazalo, da je šlo le za pomanjkanje dobrega okusa in zdrave presoje. Nek raper, ki je v mestu snemal spot, se je skozi mesto peljal z orožjem, ki je bilo videti "kot pravo".  In sprožil paniko. Policisti so prekinili "povsem neprimerno snemanje", kot so označili dogodek, in raperju napisali kazen – zaradi kršitev zakona o orožju in javnem miru.

V mestu so okrepili varovanje.
V mestu so okrepili varovanje. FOTO: AP

Sta osumljenca sploh povezana z napadom?

Medtem se nadaljuje preiskava torkovega dogodka. Tožilstvo je sporočilo, da sta v fokusu preiskave dva domnevna islamista, in sicer naj bi bila osumljena iraški ter nemški državljan, ki naj bi imela povezave z islamisti. Policija je že preiskala njuni stanovanji. Kot so poročali nemški mediji, je policija 25-letnega iraškega državljana že pridržala. Težava pa je, kot poroča Spiegel, da so dokazi zoper osumljenca izjemno šibki, pravzaprav obstaja verjetnost, da se bo izkazalo, da sploh nista povezana z dejanjem, so ocenili na podlagi virov.

Moškega, ki ga je tožilstvo identificiralo kot Abdula Beseta A., so prijeli v sredo v okviru preiskave torkovega napada. Njemu in še enemu osumljencu za napad so preiskali stanovanja. A kot je danes sporočilo tožilstvo, za zdaj nimajo dokazov, da bi bil povezan z napadom.

So pa ugotovili, da je leta 2014 v Iraku postal član IS ter da je poveljeval enoti džihadistov z okoli desetimi borci. "Cilj enote je bilo pripravljanje ugrabitev, umorov in izsiljevanja," je pojasnilo tožilstvo. Marca 2015 je moški prišel v Turčijo, v začetku leta 2016 pa v Nemčijo, kjer je ohranil stike z IS. Tožilstvo je navedlo, da bodo moškega danes privedli pred sodnika, da bodo lahko zanj tudi uradno zahtevali zaporni nalog.

Policisti so Abdullaha našli spečega v postelji, z otrokom v naročju. Bi se pa naj v fokusu policistov znašel, ker naj bi imel v lasti "sumljiv dežnik", pred dnevi pa je poleg tega prejel še sumljivo sporočilo, v katerem je pisalo "eksploziv je pripravljen".

Še naprej preiskujejo tudi avtentičnost pisma, ki so ga našli ob kraju napada. Za tega domnevajo, da je najbrž povezano z napadom, so pa že zavrnili, da bi bila z napadom povezana pisanja, ki so se pojavila na spletu. Pisci pisma med drugim zahtevajo, da nemška vojska iz Sirije umakne svoja vojaška letala tornado in da se zapre ameriško letalsko oporišče Ramstein.

Sinoči se je na nemški televiziji pojavil varnostni strokovnjak Peter Neumann, ki pravi, da še ni povsem prepričan, da gre za islamski terorizem, pismo pa se mu zdi več kot sumljivo. Po njegovem mu manjka logotip IS in zmotil ga je izraz "kalifat". Po njegovem bi pravi simpatizer kalifata uporabil izraz "kalifa".

Tako je po njegovem mogoče, da se kakšna skupina igra igro odvračanja pozornosti ali pa je storilec enostavno slab učenec IS.

Merklova izrazila zaskrbljenost zaradi varnostnih ukrepov in zakonov nekaterih zveznih držav

Nemška kanclerka Angela Merkel je v pogovoru za časnik medijske hiše Funke izrazila zaskrbljenost zaradi različnih varnostnih ukrepov in zakonov nemških dežel, ki so ponekod po njenem pomanjkljivi.

Dežele je pozvala, naj oblikujejo enakovredno raven varnosti, ki bo pripomogla k boljšemu boju proti terorizmu. Izpostavila je Severno Porenje-Vesfalijo, kjer policija nima dovoljenja za naključne preglede oseb, v nekaterih deželah pa nimajo dovoljenja, da nadzorujejo osebe, ki so morebiti nevarne za javnost.

"Nikoli se ne bomo sprijaznili s terorizmom," je poudarila Merklova. "Vemo, da smo tako kot veliko drugih držav ogroženi in delamo vse v naši moči, da zagotovimo državljanom varnost in svobodo - tudi v ožjem dogovoru med zvezo in deželami," je dodala.

Tako so varnostne oblasti na primer dobile več osebja in drugih sredstev. "In kjer bo potrebno, bomo prilagodili tudi zakone," je še dejala.

Nogometaši so bili nezadovoljni, ker so morali igrati.
Nogometaši so bili nezadovoljni, ker so morali igrati. FOTO: AP

"Lažje bi bilo, če bi vedeli, kdo nas je napadel"

Medtem tudi po tekmi še naprej vre jeza nogometašev Dortmunda, ki so morali dan po napadu, v katerem je bil lažje poškodovan njihov Marc Bartra, znova na zelenico. Kapetan BVB Marcel Schmelzer je za Spiegel povedal, da je zadnje ure namesto z moštvom, preživel z družino. In da je – čeprav so mu odsvetovali – spremljal poročanja o dogodku: "Navsezadnje človek želi vedeti, kaj se je zgodilo. Da lahko predelaš dogodek. Bi pa bilo seveda lažje, če bi vedeli, kdo nas je napadel."

Tekma se je končala z rezultatom 2:3 v korist gostov, vseeno domači menijo, da so v dani situaciji naredili, kar se je dalo. Nuri Sahin je priznal, da je začel na nogomet misliti šele po polčasu: "Vem, da je nogomet pomemben, da veliko zaslužimo in je naše življenje polno privilegijev, a vseeno smo damo ljudje in na svetu je še marsikaj, pomembnejšega od nogometa. Mislim, da smo to sinoči še kako začutili."

Igralci in klub še vedno ne skrivajo jeze nad Uefo, ki jih je prisilila igrati, čeprav včeraj do nogometa zares ni bilo nikomur. Trener Thomas Tuchel pravi, da jih je organizacija obravnavala, "kot bi nekdo v avtobus vrgel pločevinko piva". Da so čutili nemoč in da je seveda zelo lahko "sprejemati odločitve v pisarnah v Švici", realnost pa je drugačna. Branilec Sokratis pa – z nami so ravnali kot z živalmi.

Prebivalci v svoje domove sprejeli navijače Monaca

Odpovedana tekma pa ni povzročila težav le za nogometaše in navijače Dortmunda, ampak tudi za navijače Monaca, ki so v Nemčijo prišli na ogled tekme. Mnogi so se po odpovedi znašli pred dilemo, kje najti prenočišče, da v Nemčiji ostanejo še en dan in se sinoči odpravijo na stadion. Številni so po tekmi povedali, da so si želeli tekmo ogledati tako zaradi nogometa kot zaradi solidarnosti z Dortmundom.

In prav navijači slednjega, pa tudi meščani mesta, niso razočarali. Na Twitterju so z značko #bedforawayfans in #tableforawayfans prišlekom ponudili hrano in prenočišče. Številni, ki so na ta način našli prenočišče, so se na družbenem omrežju nato tudi zahvalili za gostoljubje.

Kot je zapisal navijač Adrien Thomas, je nesrečni dogodek poskrbel za vsaj nekaj dobrega – izboljšal je odnos med navijači obeh klubov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
14. 04. 2017 13.05
+8
edini branik evropske civilizacije,kulture in vere so višegrajske države !
appollyon
14. 04. 2017 11.49
+0
Kriv je fuzbal, ker je halal. Očitno bodo prepovedali nogomet, samo da se ustreže doktorjem in inženirjem, da nebi taki možgani bežali iz Evrope.
Mikrostruktura
14. 04. 2017 08.42
+5
Mogdoče kdo ve če je po zakonu določeno koliko smrtnih žrtev mora biti oziroma koliko eksplozij nad lastnim ljudstvom, da se uradno razglasi vojno stanje???
appollyon
14. 04. 2017 11.50
Vojno stanje se razglasi ko je država napadena ali iz zunaj ali znotraj aka državni udar. Število žrtev in explozij ni pogojeno. Že ena smrtna žrtev je dovolj in ena sama explozija.
IVO1965
13. 04. 2017 22.37
+46
jap tako pač izgleda eden izmed načinov prikazovanja multikulture na muslimanski način. Dokler si bodo eu voditelji zatiskali oči pred resnico bo tudi v bodoče tako.
FCL
13. 04. 2017 21.53
+11
In to ni terorizem????? Ah...
ONniON
13. 04. 2017 21.49
+17
edine države ki so dandanes branik evropski civilizaciji, kulturni, naravni in kulturni dediščini, veri , načinu življenja so višegrajska četverica , vse ostalo je fuččč
pizzamargerita
13. 04. 2017 23.54
+9
appollyon
14. 04. 2017 11.51
+4
To so tudi edine države ki so rekle ne komunizmu. Tam nimajo ljudi ki bi vabili doktorje in inženirje.
visoki
13. 04. 2017 20.28
-3
še bayern je bil v šoku,da im je ronaldo stisnil dva gola
vladaricaumov
13. 04. 2017 20.22
-14
Ja, ce so pa zeblji u igri, so pa zih teroristi.
appollyon
14. 04. 2017 11.53
-1
Čudno tukaj ne vpiješ da so si nemci krivi ker sodelujejo v vojnah na BV-ju, tako kot si to pisal v primeru švedske, ki pa ne sodeluje in nikoli ni sodelovala v nobeni vojni na BV-ju, ni v NATu niti v evropski uniji.
tron3
13. 04. 2017 19.43
+55
Kaj ima teta Gela sploh kaj za govoriti, ona osebno jih povabila, je tako, zato Nemci pamet v roke, pa na grmado z njo.
Nikiiy
13. 04. 2017 19.37
+60
Junkerja, Merklco in Evro poslance takoj obsodit zaradi zločinov proti človeštvu EVROPEJCEM-..
Slovenec121
13. 04. 2017 19.36
+4
DAEMONIUM
13. 04. 2017 19.25
+53
Vsak mrtev nemec gre na duso Merklove, ker prav ona je kriva za islamizacijo Nemcije! druga zgodba so Francija, Anglija kjer se je tja nateplo tega naroda zaradi kolonijalne zgodovine teh drzav, zdaj pa jih koljejo njihovi potomci, ki nikoli ne morejo postati francozi, anglezi (saj to je smesno) ampak zgolj drzavljani teh drzav.
zajfa
13. 04. 2017 19.24
+10
Kvazi levi se bodo morali sprijazniti, da je ameriškemu vojaškemu kompleksu prva stvar, da se orožje prodaja, da je vsaj ena vojna v teku, kjerkoli že, najbolje v islamskemu svetu in delnice rastejo, denar kroži. Kroži tudi, ko se odvija migrantska kriza. Zdaj pa, če je stranski učinek tega, da se "navadni ljudje" prebujajo in imajo dovolj novačenja novih, svežih, mladih, zvestih volilcev (iz islamskega sveta, ker doma jim itak verjame vsak dan manj ljudi, služb ni, otrok ni, stanovanj ni...), kar je "bila" njihova agenda, pač tako je. Ameriko briga za vaše stolčke, in vsaj nekaj dobrega od tega. Te žrtve ne bodo zaman. Se bomo vsaj znebili dvoličnih, kvazi humanitarcev in multikulti (samo ko njih ni zraven) navdušencev s kravatami, mercedesi in plačami nad 2000eur ... Tokrat boste padli. In to zelo trdo. Narodi Evrope bodo še malo počakali, po še nekaj takih napadih, pa bo konec, tako na volitvah, kot tudi na cesti.
DuhSaSjekirom
13. 04. 2017 19.08
+49
V kakih cajtih živimo....džihadisti ki so poveljevali borcem IS se v Nemčiji prosto sprehajajo, ptem ga primejo in zahtevajo zaporni nalog? Tael Evropa je ćisto zblaznela. Za takšnega je samod eportacija in sicer se ga naloči v C130 in na višini 7 k odpre rampa in skipa na njegovo državo IS. Deportacija uspešno izvedena. DO kdaj si bo politika še zatiskala oči in obdržala nesmiselne zakona brez efekta. Za teroriste je samo ena kazen deportacija.
Maxx365
13. 04. 2017 19.25
+31
za teroriste je smrtna kazen, ki bi jo bilo potrebno nujno ponovno uvesti v Evropi. Deportacija ni rešitev, ker bodo podgane slej kot prej prilezle nazaj
DAEMONIUM
13. 04. 2017 19.26
+6
vse to je cena levicarske vladavine tako v EU in toliko bolj se pri nas!
visoki
13. 04. 2017 20.24
-5
IVO1965
13. 04. 2017 22.47
+1
podpiram deportacij ki jo predlaga Duh sa sjekirom
pizzamargerita
13. 04. 2017 16.46
+44
in zdaj so...jezni na POLICIJO zaradi poostrene vafnosti?!?!? Ne morem verjet kaki bed.aki so ti nemci. A ne bi razloga raje iskali tam kjer res je... v masovnem uvozu musli migrantov?!?!? merkli se zahvalte!!!
RedDevil20
13. 04. 2017 16.26
+76
Če bi Merklova res hotela dobro svojemu narodu,bi že danes izselila vse muslimane iz Nemčije nazaj odkoder spadajo. Amen. Izdajalka.
bodi
13. 04. 2017 20.30
-5
hehe kdo bi jim pa pol pospravljal in postregel kebab
DAEMONIUM
13. 04. 2017 15.29
+55
tu se kao nekaj ukvarjamo s Hrvati ki nam konc koncev nic nocejo, le veliko lepse nas sprejmejo na hrvaskem kot mogoce mi njih pri nas, po drugi strani pa Romi maltretirajo Slovence po Dolenskem (ravnokar na tv3 poteka debata na to temo, da bruhas kaj se dogaja pri nas) uzropirajo zemljisca slovencem, nihce ne dela, grozijo slovencem in dobivajo 2x vecjo podporo kot Slovenci.....PA DOSTI JE TEGA EBANJA V GLAVO S STRANI DRZAVE!!!
Heretik1
13. 04. 2017 14.31
-32
Najverjetneje gre v tem primeru za lažni napad nacističnih skrajnežev!
DAEMONIUM
13. 04. 2017 14.55
+28
nacisticnih?? To bi sevada fevifasisti radi videli, vendar je policija prijela dva kameloj3baca, ne bi se desnicarji spravili na nogometno reprezentanco saj vedo da ce bi jih odkrili bi se za vekomaj zamerili vsem Nemcem. Pa tudi proti svojim ne bi sli, saj imajo v Nemciji vec kot dovolj materiala!
spletni_nepridiprav
13. 04. 2017 14.02
+38
kako sem si oddahnil da ni šlo za terorizem ampak samo za posamezničen samotarski volk dveh DOMNEVNIH islamistov radikalnih simpatizerjev skrajnega islama ki sta kot migranta skozi slovenijo v begunskem valu prišla v nemčijo s skrajnimi prepričanji.. še dobro da ni bil terorizem in da je EU varna pred terorizmom zdaj
Zentrum
13. 04. 2017 13.40
+16
Kako že gre tisto? "We are all equal" oz. vsi smo enaki. Mhm.