Tujina

Dutroux zanikal krivdo

Arlon, Belgija, 03. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Belgijec Marc Dutroux, domnevni pedofil, je zanikal obtožbe zaradi pedofilije in umorov, krivdo pa je poskušal zvaliti na soobtožene.

Obtožnica Dutrouxa bremeni, da je skupaj s še tremi sodelavci v letih 1995 in 1996 ugrabil in zlorabil šest deklet, starih od osem do 19 let, med katerimi so štiri v ujetništvu na grozljiv način tudi umrle.

Marc Dutroux - risba s sodišča (Foto: Reuters)
Marc Dutroux - risba s sodišča (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V svojem pričanju pred sodiščem je Dutroux za vsa dejanja, ki jih je obtožen, okrivil skupino kriminalcev, ki naj bi delovala v mestu Charleroi in ki naj bi jo ščitili tako policija kot politika. Zanikal je tudi vsako vpletenost v ugrabitev in umor osemletnih Julie in Melisse, ugrabljenih leta 1995. Kot je izjavil pred poroto, ju je našel v svoji hiši v kraju Marcinelle, skupaj s svojo bivšo ženo in še dvema moškima.

Poleg Dutrouxa je na zatožni klopi tudi njegova bivša žena Michelle Martin, ki je obtožena sodelovanja pri ugrabitvah, ne pa umorih. 62-letni Michel Nihoul je obtožen ugrabitve ene od deklic, 32-letni narkoman Michel Lelievre pa je obtožen različnih ugrabitev, posilstev in posedovanja mamil.

Soobtoženi - Dutroux si je zakril obraz (Foto: Reuters)
Soobtoženi - Dutroux si je zakril obraz (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Za soobtoženega Nichoula je Dutroux dejal, da je načrtoval in poskušal organizirati mrežo z otroško prostitucijo. "Pred tem sploh nisem vedel, kaj pomeni izraz pedofilija," je dejal Dutroux na sodišču. Na vprašanje, zakaj soobtoženih že prej ni prijavil policiji, je dejal, da je hotel zaščititi svojo družino, medtem ko naj bi svoje izjave v času sedemletnega pripora spreminjal zato, da bi na ta način zaščitil svojo nekdanjo ženo. Slednjo pa je prav na zagovoru obtožil, da je umorila še enega sokrivca, Bernarda Weinsteina. "Moje izjave so bile polne laži, tokrat pa bom povedal vse po resnici," je še zatrdil Dutroux.

Na vprašanje sodišča, zakaj je del kleti v svoji hiši predelal v kletko, v kateri je več mesecev zadrževal dekleta, je Dutroux odgovoril, da jih je želel skriti pred ljudmi, ki bi jih sicer prisilili v prostitucijo.

Med zagovorom je Dutroux sebe želel prikazati kot žrtveno jagnje veliko večje zarote, v katero naj bi bili vključeni različni satanistični kulti, pedofilske mreže in mafijske združbe, ki se ukvarjajo s trgovino z otroci in otroško prostitucijo. Tudi njegovi zagovorniki trdijo, da Dutroux ni deloval sam, o čemer naj bi pričali tudi forenzični sledovi o neznanih osebah v Dutrouxovi kleti ter skrivnostno izginule priče. Medtem tožilstvo trdi, da ni dokazov o obstoju zarote, kljub temu da še vedno preverjajo tudi to možnost.

V procesu proti Dutrouxu, ki se je začel v ponedeljek, bo sicer pričalo vsaj 500 oseb, med njimi tudi dve njegovi žrtvi, ki se jima je uspelo rešiti iz Dutrouxeve kleti, kamor ju je zaprl. Priči bosta nastopili v prvem tednu aprila, skupaj še z tremi dekleti iz Slovaške, ki naj bi jih Dutroux prav tako posilil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja