Tujina

Duma o odnosih z Natom

Moskva, 31. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, je sprejel posebno resolucijo o odnosih Rusije z Natom po širitvi.

Duma se zavzema za nove enote na mejah s članicami zveze Nato
Duma se zavzema za nove enote na mejah s članicami zveze Nato FOTO: POP TV

Kot piše v dokumentu, širitev zavezništva ne bo prispevala k utrditvi stabilnosti in varnosti v Evropi. Nadaljnje napredovanje struktur zveze Nato proti ruski meji je v nasprotju z novimi odnosi med Rusijo in zavezništvom, ki so se oblikovali v zadnjih letih.

Namestitev enot na mejah s članicami Nata

Duma je pozvala ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj skliče nujno zasedanje ruskega sveta za nacionalno varnost, na katerem naj bi preučili možnost namestitve dodatnih sil na območjih ob meji s članicami zveze Nato in utrditev ruske obrambe. Vojaška doktrina zveze Nato je še naprej ofenzivna, zavezništvo samo pa si še naprej prizadeva biti globalno navzoče v vseh delih sveta, z uporabo sile skuša vplivati na tamkajšnje razmere in pri tem obiti Združene narode, meni ruska duma.

Brez podpisa CFE vlada v Evropi 'siva cona'

Vojaško-političnih razmer v Evropi ni mogoče imeti za stabilne, dokler se vse evropske države, brez izjeme, ne pridružijo dopolnjeni pogodbi o omejitvi konvencionalnega orožja v Evropi (CFE). Kot še piše v izjavi, ki jo je danes sprejela duma, nekatere nove članice zveze Nato, med njimi Litva, Latvija in Estonija, niso podpisnice CFE. Tako je v Evropi nastala "siva cona", kjer mednarodne pravne omejitve glede namestitve tujih enot ne veljajo.

Pogodba o omejitvi konvencionalnega orožja v Evropi, ki sta jo leta 1990 prvotno sklenila zveza Nato in Varšavski pakt, določa zgornjo mejo konvencionalnih sil v Evropi. Leta 1999 pa so na vrhu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi v Carigradu pogodbo dopolnili. Slovenija je že takrat izrazila pripravljenost, da se pridruži podpisnicam dokumenta. Ta je sicer odprt za pristop tudi evropskim državam, ki niso bile članice Nata ali Varšavskega pakta, vendar bo to mogoče šele potem, ko bo dopolnjena CFE ratificirana v vseh 30 državah podpisnicah, to pa se še ni zgodilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3