Tujina

Samostan, v katerem zdravijo gej duhovnike? 'Zdraviti je treba homofobijo, ne pa homoseksualnosti'

Rim, 06. 10. 2015 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Italiji naj bi bil samostan, v katerega "na zdravljenje" pošiljajo duhovnike, pri katerih zaznajo "neprimerna spolna nagnjenja", prav tako tiste duhovnike, ki imajo težave z odvisnostjo. Predstojnik je dejal, da v samostanu pomagajo duhovnikom, da postanejo bolj zdravi.

Nekateri italijanski mediji poročajo, da naj bi Vatikan svoje gej duhovnike pošiljal na "zdravljenje" v samostan Venturini v mestu Trento, ki leži severno od Verone. Tam naj bi "zdravili" tudi pedofile in duhovnike, ki so razvili kakšne odvisnosti. Samostan je leta 1928 ustanovil Mario Venturini.

Duhovnike, ki pokažejo "neprimerna spolna nagnjenja", pošljejo v omenjeni samostan na "trening, osebno refleksijo in razsvetljenje".

Razkritje je prišlo v času, ko v Vatikanu poteka sinoda o družini, razpravljali pa naj bi tudi o homoseksualnih odnosih. Sinoda bo potekala do 25. oktobra, tik pred njenim začetkom pa je Cerkev pretreslo priznanje uglednega vatikanskega teologa, da je homoseksualec. 43-letni poljski duhovnik Krzysztof Charamsa je povedal, da ima partnerja in da je pripravljen nositi posledice svojega dejanja. Poljaka so že razrešili s položaja v kongregaciji za nauk vere, katere član je bil od leta 2003.

Kritiki ob tem opozarjajo, da gre za absurd. Charamsa so s položajev razrešili le nekaj ur po njegovem priznanju, po drugi strani pa Cerkev aktivno ščiti in skriva pedofile v svojih vrstah, opozarjajo.

Nekdanji duhovnik Mario Bonfante je novinarjem razložil, da so ga nadrejeni, ko so odkrili, da je gej, pošiljali v samostan Venturini, ker bi tam, po njihovem prepričanju, znova našel pravo pot. Ko je Bonfante njihovo zahtevo zavrnil, so ga vrgli iz svojih vrst.

72-letni Gianluigi Pasto, ki je predstojnik samostana Venturini, je novinarjem odgovoril, da je vse, kar lahko razkrije na to temo, to, da v samostanu pomagajo duhovnikom, da postanejo bolj zdravi. Vatikan zadeve ni želel komentirati. 

Pasto je sicer za italijansko La Repubblico zanikal, da je njihov samostan specializiran za zdravljenje homoseksualnih duhovnikov in pedofilov iz duhovniških vrst. Ni pa zanikal, da so duhovniki, ki so jim očitali omenjene prakse, prihajali v Venturini. Poudaril je, da so njihova vrata odprta za vse, da pa trenutno gej duhovnikov in pedofilskih duhovnikov pri njih ni. Potrdil pa je, da je nekaj duhovnikov, ki so prišli v samostan, imelo težave z odvisnostjo od alkohola in drog. Na kakšen način naj bi te duhovnike zdravili, pa ni želel odgovoriti.

Sicer pa je na spletni strani samostana zapisano, da nudijo različne terapije, tako za duhovnike kot druge vernike. Ponujajo jim sproščujoče in odprto okolje, v katerem se lahko spopadejo s svojimi težavami.

'Gre za popolnoma napačen pristop'

V Vatikanu.
V Vatikanu. FOTO: Reuters

Borci za pravice gejev in lezbijk so nad tem pristopom ogorčeni, saj menijo, da gre za popolnoma napačen pristop do vprašanja verujočih homoseksualcev. Poudarjajo, da biti gej ali lezbijka ni bolezen, ki jo je treba zdraviti. "Kar je treba zdraviti, je homofobija in ne homoseksualnost," so poudarili v ameriški katoliški skupini homoseksualcev.

Kaj pravi papež?

Papež Frančišek je na sinodi zbranim dejal, da Cerkev ni muzej, temveč prostor napredka.

Madžarski kardinal Peter Erdö je dejal, da je treba z moškimi in ženskami s homoseksualnimi nagnjenji ravnati z občutkom in spoštovanjem.

78-letni papež je zagovarjal poroko in heteroseksualne pare ter hkrati vztrajal, da mora "Cerkev imeti odprta vrata, da lahko pozdravi tiste, ki trkajo nanje".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1