Tujina

Duhovni vodja Muslimanske bratovščine končal za zapahi

Kairo, 20. 08. 2013 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./G.G./STA
Komentarji
11

Mohamed Badie, vodja Muslimanske bratovščine, je bil aretiran v Kairu, so sporočile egiptovske varnostne sile. Zanj so odredili 15-dnevno pridržanje. Od novega izbruha nasilja je v Egiptu umrlo že okoli 900 ljudi.

Badie je bil aretiran.
Badie je bil aretiran. FOTO: Reuters

Egiptovske varnostne sile so sporočile, da je bil v Kairu aretiran vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Badie. Zanj so odredili 15-dnevno pridržanje, danes pa so ga že zaslišali v zaporu Tora južno od Kaira. Osumljen je vpletenosti v poboj demonstrantov pred predsedniško palačo v Kairu v začetku decembra lani. Zaslišali so ga tudi, ker naj bi vzpodbujal k napadu na položaje republikanske garde, potem ko je vojska julija odstavila predsednika Mohameda Mursija.

Oblasti so od izbruha nasilja, ko so varnostne sile v sredo nasilno odstranile dva tabora podpornikov Mursija s trgov v Kairu, kar je vodilo v nasilne spopade, aretirale že več kot 1000 pripadnikov Muslimanske bratovščine.

Več višjih pripadnikov bratovščine se zato skriva, na begu je bil tudi Badie, ki pa so ga izsledili v nekem stanovanju. Aretiran je bil le nekaj dni po tem, ko je bil med protesti na Ramzesovem trgu ustreljen njegov 38-letni sin Amar. Poznavalci menijo, da bo Badiejeva aretacija še povečala napetosti v močno razdeljeni državi.

Oblasti so iz njegove aretacije naredile precejšen medijski spektakel, posnetki aretacije so bili na televiziji skoraj takoj po dogodku. Analitiki menijo, da gre za strategijo začasne oblasti, ki skuša oslabiti bratovščino v očeh ljudi, preden bi obe strani sedli za pogajalsko mizo.

Kdo bo na čelu bratovščine nasledil Badieja, ni znano, saj naj ne bi bilo jasnega kandidata.

Je El Baradej izdajalec, ker je odstopil?

Medtem so v Kairu objavili novico, da bodo 19. septembra sodili Nobelovemu nagrajencu Mohamedu El Baradeju, ker je odstopil s položaja podpredsednika, potem ko se je začasna vlada podala v nasilno zatrtje protestov Muslimanske bratovščine. Ovadil ga je neki profesor prava na univerzi Helvan, ker naj bi El Baradej z odstopom zagrešil dejanje izdaje.

Podaljšan pripor za Mursija

Oblasti so tudi za 15 dni podaljšale pripor odstavljenemu predsedniku Mursiju. Tokrat zato, ker naj bi preiskovali nove obtožbe zoper njega, ki se nanašajo na nasilje nad protestniki pred predsedniško palačo decembra lani.

Na drugi strani pa je tožilstvo opustilo korupcijski primer proti leta 2011 odstavljenemu predsedniku Hosniju Mubaraku, sodniki pa bodo na podlagi vloge njegovih odvetnikov odločili, ali bodo dovolili njegovo izpustitev iz zapora. Še vedno ga čaka ponovno sojenje zaradi nasilja nad protestniki leta 2011.
Če ga bodo izpustili, bo to mogoče razumeti kot korak nazaj v obdobje pred protesti leta 2011, menijo analitiki.

V Egiptu je trenutno tridnevno žalovanje za 25 policisti, ki so jih na Sinajske polotoku včeraj ubili islamski militanti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HAWX
20. 08. 2013 19.23
+2
Dajte vsem naredit uslugo in ga "usamomorite"
+5
Duhovne institucije ne smejo biti v povezavi z državo.
razocarani
20. 08. 2013 12.52
+4
ja kjer je fanatizem zraven ne more biti nic dobrega .no tudi pri nas je vedno vec fanatikov tako na eni kot drugi strani in med elitniki kot med podporniki .samo sovrastvo sejejo med narod .ko se bo tudi pri nas zgodil egipt pa bo nasankal samo nevtralen posten narod .to je pa nasa demokracija .. za bruhat koliko zlobe je med novodobnimi politiki in njihivimi fanaticnimi privrzenci .IN SE NAS NI NIC IZUCILO ..
Ksenofont
20. 08. 2013 11.25
+14
Pošteno. Duhovni vodja, ki se meša v politiko ni prav nič duhovni ampak je politik. Hujska narod, povrzroča nemire in je avtomatično odgovoren za smrtne žtrve, torej v arest!
razocarani
20. 08. 2013 12.54
+2
saj so nasi vrli liderji se slabsi .to je to in za stanje v nasi dezeli so ravno ti krivi ker ravno tako hujskajo narod ki nasede na njihovo demagogijo...
Ksenofont
20. 08. 2013 14.24
+3
BenQurer24
20. 08. 2013 09.12
-10
To vse se dogaja... ker nočejo uvesti zakona... da se lahko pehri pa lezhike poročajo, pa posvojujejo egptunske revčke.... If u know what i mean?
vonbongo
20. 08. 2013 11.51
+5
BenQurer24
20. 08. 2013 09.06
+4
Če bo vojna, Bodo mursija javno obglavili... pa tega zajca tud.
kwadogaja
20. 08. 2013 08.59
-2
Zdaj pričakujem da jih bodo ZDA in EU poslale orožje in mogoče še bombardirale Egipt, kot to počnejo v Siriji, vse za pravo islamsko demokracijo.
Nejc Novak 1
20. 08. 2013 08.56
-6