Tujina

Ostali brez elektrike, vode, gretja ...

Dubrovnik, 16. 12. 2009 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Naši južni sosedi imajo zaradi snega in močne burje hude težave. Dalmacija je odrezana od države, župan Dubrovnika pa je sporočil, da ga razmere spominjajo na leto 1991.

Sneg na Hrvaškem
Sneg na Hrvaškem FOTO: dnevnik.hr

Hrvati so se včeraj zbudili v zasneženo in mrzlo jutro. Čez dan so se razmere poslabšale, zvečer pa so hrvaški mediji že poročali, da je Dalmacija odrezana od države, saj so jo prizadeli močna burja in sneženje. Sinoči okoli 20. ure so Dubrovčani in okoliški prebivalci ostali še brez elektrike, saj je zagorela transformatorska postaja Komolac. Vzrok požara ni znan, prebivalci pa so še vedno brez elektrike, čeprav so odgovorni obljubljali, da bodo težave odpravljene že zjutraj. Hrvaška spletna stran Index.hr poroča, da je zelo verjetno, da bodo prebivalci brez elektrike še cel današnji dan.

Prebivalci so zdaj ostali še brez vode, prav tako ne delajo telefoni, poroča hrvaški spletni portal Net.hr.

Župan Dubrovnika Andro Vlahušič je o nastalih razmerah obvestil hrvaško predsednico vlade Jadranko Kosor in direktorja Elektro Hrvaške Lea Begovića. Novinarjem je povedal, da ga razmere v mestu spominjajo na leto 1991. Župan upa, da bodo odgovorni hitro ukrepali, saj je veliko ljudi ostalo brez ogrevanja, temperature pa so močno pod ničlo. Hrvaška nacionalna televizija je objavila neuradne podatke, ki so skrb vzbujajoči. Prebivalci naj bi ostali brez elektrike kar nekaj dni. Ekipe na terenu sicer poskušajo usposobiti staro razdelilno postajo.

Ob Jadranu naj bi se razmere počasi umirile, v notranjosti države pa je začelo močno snežiti. Mediji poročajo, da so na cestah skoraj izredne razmere. Voznike prosijo, naj se brez ustrezne zimske opreme ne odpravljajo na ceste.

Neprevozne ceste

Dubrovniško območje pa ni ostalo le brez električne energije. Sneg in orkanska burja sta onemogočila tudi promet. Dalmacija je tako odrezana od države: pristojne službe so že včeraj pozvale prebivalce, naj se ne odpravljajo na pot, saj so ceste neprevozne, trajektne prevoze pa so za nedoločen čas odpovedali, saj je morje močno razburkano in nevarno. Mediji poročajo o številnih prometnih nesrečah.

Podobne težave imajo tudi v drugih delih države. Avtocesta Zagreb–Reka je tako odprta le za osebna vozila z zimsko opremo, hitrost pa je omejena na 40 km/h, sporoča spletni portal dnevnik.hr.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spizdygonzales
16. 12. 2009 14.36
VIVA LA SLOVENIJA!!! še dobr da je pri nas najhujša nadloga malo sapice.....
Brabus
16. 12. 2009 12.17
Sej bo kmal poletje
Roxy79
16. 12. 2009 11.31
zdej bodo imel Hrvatje še smučišča v Dubrovniku. Drugo leto bo tam dol SP Dubrovnik za ženske in moške (Slalom,veleslalom)
82dulek
16. 12. 2009 09.44
kaj jim bo sneg če majo pa morje;)
jez_jezen
16. 12. 2009 09.41
In koliko centimetrov ga je zapadlo,da so odrezano od države? Mogoče eno 2-3 cm? Dobro,da hrvati nimajo takih zim,kot je na primer Švica. Pol leta bi bili brez elektrike pa še česa...
82dulek
16. 12. 2009 09.41
kajnanaredim: kaj če maš panelektričen kamin;)
kajnanaredim
16. 12. 2009 09.35
Groza, brez elektrike... Edino kar dela brez elektrike je kamin...
think_twice
16. 12. 2009 09.27
Global warming je kriv!