Tujina

FOTO: Pahor v Dubrovniku opozoril na vzporednice med Ukrajino in Zahodnim Balkanom

Dubrovnik/Zagreb, 15. 07. 2014 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Voditelji držav, ki so nastale na območju nekdanje SFRJ, ter Albanije, so se zbrali v Dubrovniku. Pahor je opozoril na preštevilne in slabe paralele med situacijo v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu. Merklova pa ni želela odgovoriti na vprašanje, kako komentira obtožbe SDS in Janše glede volitev.

Pahor je potrdil, da sta se z Merklovo na štiri oči pogovarjala o parlamentarnih volitvah v Sloveniji. A Merklova ni želela odgovoriti na novinarsko vprašanje, kako komentira obtožbe SDS in njenega predsednika Janeza Janše. Čestitala je Jean-Claudu Junckerju ob potrditvi za novega predsednika Evropske komisije.

Vse države jugovzhodne Evrope bodo nekega dne polnopravne članice Evropske unije, je dejala nemška kanclerka Angela Merkel v Dubrovniku po vrhunskem srečanju v okviru procesa Brdo. Neformalnega srečanja so se udeležili voditelji držav, ki so nastale na območju nekdanje Jugoslavije, ter Albanije.

Posebna gostja regionalnega srečanja Merklova je dejala, da imajo vse države Zahodnega Balkana perspektivo članstva v EU, če bodo izpolnile pogoje za članstvo. Da ne gre za prazne besede, pa pričata primera Slovenije in Hrvaške, je dejala.

Kot je poudarila, je bil cilj današnjega srečanja pogovor o skupnih regionalnih projektih, ki jih bo lahko podprla EU. Predvsem gre za področji prometne infrastrukture in energetike. Izpostavila je, da je v naslednjem proračunskem obdobju EU projektom namenjenih slabih 112 milijard evrov ter da pričakuje pobude iz samih držav regije, ki jih bo EU potem podprla.

O uresničenju projektov naj bi se pogovarjali 28. avgusta, ko bo srečanje predsednikov vlad ter zunanjih in gospodarskih ministrov iz jugovzhodne Evrope, je napovedala Merklova, ki bo tudi gostiteljica.

Solidarnost med državami

Ob gostiteljih srečanja, predsednikih Hrvaške in Slovenije, Josipoviću in Pahorju, so bili za isto mizo v Kneževih dvorih predsedniki Albanije, Črne gore, Makedonije in Srbije, Bujar Nishani, Filip Vujanović, Gjorge Ivanov in Tomislav Nikolić, predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kot tudi člani predsedstva BiH Bakir Izetbegović, Željko Komšić in Nebojša Radmanović.

V Dubrovniku je ugotovila, da med udeleženci srečanja iz regije obstaja želja in pogum za premostitev obstoječih gospodarskih in političnih problemov. Posebej je omenila solidarnost med državami v času majskih poplav v BiH, Srbiji in na Hrvaškem, ko so si medsebojno pomagale ne glede na nacionalnost.

Danes so se pogovarjali tudi krizi v Ukrajini in Merklova je opozorila, da proces približevanja EU pomeni tudi, da je treba sprejeti skupno stališče glede zunanje in varnostne politike.

Merklova je po prihodu na srečanje v starem mestnem jedru Dubrovnika prisrčno pozdravila tudi številne Dubrovničane in turiste. Po konferenci je tudi dejala, da jo je staro srednjeveško hrvaško mesto prevzelo. Ocenila je tudi, da so odnosi med Nemčijo in Hrvaško zelo dobri.

Josipović: Brez sprave ni gospodarskega niti političnega napredka

Vsi voditelji držav regije so se prvič v tej obliki srečali 25. julija lani na Brdu pri Kranju, kjer je bil posebni gost francoski predsednik Francois Hollande. Gre za nov zagon procesa Brdo, ki je zamrl po srečanju predsednikov vlad držav regije marca 2010 na Brdu pri Kranju. Pahor in Josipović sta se za obuditev procesa Brdo dogovorila lani, preden je Hrvaška vstopila v EU.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović se je posebej zahvalil Merklovi, ker je podprla današnje srečanje, kot tudi slovenskemu kolegu Borutu Pahorju zaradi sodelovanja pri organizaciji današnjega dogodka. V izjavi po koncu srečanja je poudaril, da bosta Hrvaška in Slovenija "močna tiskovna predstavnika evropske poti držav regije".

Josipović je izpostavil, da so na srečanju pozdravili pozitivne procese, kot je napredek v pogajanjih med Beogradom in Prištino. "Brez sprave ni gospodarskega niti političnega napredka," je dejal hrvaški predsednik.

Potrdil je, da so se danes pogovarjali o ključnih projektih, kot sta jadransko-jonska avtocesta ter železnica München-Carigrad, ki bi povezovala tudi Ljubljano, Zagreb in Beograd. Udeleženci so podprli tudi predlog, da se v prihodnjem letu skliče vrh EU-Zahodni Balkan.

Angela Merkel v Dubrovniku
Angela Merkel v Dubrovniku FOTO: Twitter/Borut Pahor

Pahor: Čas se vrti hitreje, kot EU uspe reagirati nanj

Pahor pa je povedal, da je "izrecno opozoril na preštevilne in slabe paralele med situacijo v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu". "Najprej v Ukrajini ni imela EU dovolj zgodaj dovolj velikega konsenza, kaj storiti z njo dokončno glede statusa. Prav tako mislim, da nima konsenza glede dokončnega statusa celotnega Zahodnega Balkana, čeprav se zdi, da je načeloma naklonjena temu, da enkrat postane del EU," je izjavil.

Pahor je dejal, da je od evropskega komisarja za energetiko, Nemca Güntherja Oettingerja, dobil politično zagotovilo, da je plinovod Južni tok sprejemljiv za Evropsko komisiji.

Kot je dodal, se čas hitreje vrti, kot EU uspe reagirati nanj. "Če bi se Zahodnem Balkanu zgodilo, da bi socialni nemiri, ki nimajo nič skupnega z nacionalnimi identitetami, recimo v BiH, prišli v situacijo, ko bi se pravzaprav transformirali v nacionalne konflikte, potem mislim, da je malo verjetno, da matične države ne bi intervenirale v zaščito svojih manjšin v BiH," je dejal. "In tretja vzporednica je, da je gotovo evropska perspektiva tista, ki najbolj trajno zavaruje ta del Evrope pred tem, da bi se zaradi odsotnosti vizije vrnili v bistvu v čas starih predsodkov," je še posvaril.

Pahor je ocenil, da so srečanja voditeljev v okviru procesa Brdo "unikatna", ker v tej regiji ni podobne oblike pogovorov med državami, ki se medsebojno ne priznavajo, nimajo urejenih meja, sprava med njimi pa je šele na začetku. "Pa vendarle njihovi voditelji sedijo za isto mizo in to tudi zaradi pobude Slovenije," je izjavil.

Kot je še izpostavil, je treba probleme v regiji rešiti prej, preden pride do konca pogajanj posameznih držav za polnopravni status v EU, ker v nasprotnem postanejo majhni problemi veliki in nerešljivi. "Spomnite se problemov med Slovenijo in Hrvaško glede določitve meje, kako so postali skoraj incidenti, in to opozorilo naj velja za celo regijo," je povedal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rocky16
16. 07. 2014 21.21
Mi pa v smeh !!!!
nevski
16. 07. 2014 20.20
+2
V Braziliji je bil danes pomemben dogodek za ves Svet, saj so voditelji držav skupine BRICS podpisali pomembne dokumente o ustanovitvi investicijske banke BRICS s sedežem v Šanghaju in dogovor o skupnih rezervah, kjer bojo nacionalne valute držav BRICS. BRICS je ustanovil svojo konkurenco IMF in Svetovni banki, ter omajal monopol Dolarja kot svetovne rezervne valute. V Ukrajini so novoruske enote na južni fronti (pas med Novoruskim teritorijem in Rusko mejo) povsem razbile obkoljene ukrajinske enote. Nekatere Ukrajinske enote bežijo proti Mariopolu, iz kotla pa nekateri vojaki v civilnih oblekah bežijo v Rusijo.
OdGurtaSosed
16. 07. 2014 19.11
+2
.... podobnost ? Tudi tukaj bodo neonacisti rušili demokratično izvoljene oblasti ?
Klimova
16. 07. 2014 14.56
+1
Admin ti si pa res ena brihtna bučka. Česa se bojiš?
santamaura
16. 07. 2014 11.28
+2
Neuradno: Po koncu protokola je Borut povabil Angelco v vrtiček, kjer so snemali Igro prestolov in jo prosil. če mu lahko zrihta, da bi se Klose podpisal na njegovo zastavo slavnih. V zameno ji je ponudil podpisan pak od Kopija. Iz posla ni bilo nič, saj je Angela izkušen politik in ve, da je zaradi tega paka že Borut 10 ur nadrsal. Iz obupa ji je nato ponudil tisto krtačo, s katero je Zahoviču kopačke čistil pa zopet ni bil uspešen. Pogajanja se bodo nadaljevala jutri. Vse je zelo skrivnostno. Menda je Andrea Massi ponoči prejel skrivnosten klic iz urada predsednika države Nekaj o tem koliko stanejo frišne spodnje hlačke od Tine Maze - samo ne smejo biti model tangice - Oh ta diplomacija. Na koncu bi pa itak Erjavc povedal, da vse to ni res
acim
16. 07. 2014 14.10
+2
Prijatelj,javna je skrivnost da Angelca išče skrbnika za Slovenijo,pa ga ne more najdet.
santamaura
16. 07. 2014 10.34
+11
Kot Obama je tudi Pahor je Merklovi zagotovil, da ji ne prisluškuje, saj ne razume nemško - Angelca mu je verjela
santamaura
16. 07. 2014 10.28
+7
Menda je hotel celo najeti ansambel Dubrovački trubaduri vendar ni bilo nič, ker niso hoteli namesto Sladkia moja Marijana zapeti Maine cukerishe Angela
strel?ek
16. 07. 2014 10.00
+6
Nova avtobusna linija: GROSUPLJE -DOB Po potrebi se ustavi tudi pred ljubljansko sodno palačo. Člani stranke SDS imajo vožnjo zastonj.
JE-BI-GA
16. 07. 2014 20.31
+3
hotchilipoper
16. 07. 2014 08.10
+11
Menda bodo spet združili nekdanje balkanske države,pahor bo pa kralj
kure bedne
16. 07. 2014 11.49
+4
Kralj je tako že. Samo česa? Nastopačev in......
gongash
15. 07. 2014 23.45
+8
bo domače ga je tudi ona odpikala, le kdo bi se oklepal kriminalca...hmmmm
Razumnež
16. 07. 2014 07.58
-5
Ja nevem če.... Če bi dejansko verjela v to, da je JJ pravično obtožen bi to dejala in pohvalila naše sodstvo itd... Tako pa je raje molčala, kot pa povedala resnico in se zamerila slovenceljem
vertex
16. 07. 2014 09.34
+6
če bi verjela da je po krivici obtožen, bi se zavzela zanj,dobro ga pozna
cekinar
15. 07. 2014 22.59
+7
Romana Jan?ar
15. 07. 2014 21.12
-3
Verjetno se ji je Pahor zlagal,zakaj Janše ni pomilostil.
puspan
15. 07. 2014 20.58
+18
Pahor je pa res faca. Saj drugace se mozakar zelo lepo obnasa, le ust ne bi smel nikoli odpreti, ker s prvo besedo vse pokvari.
hotchilipoper
16. 07. 2014 08.08
+5
helvecijaner
15. 07. 2014 18.42
-13
Ko Merklova ne komentira pove mnogo mnogo. A bo komentirala ,ko bo EU sodišče sodbo razveljavilo to bodite sigurni.
ROMELS
15. 07. 2014 18.23
-2
Ko so bili ta levi v opoziciji so jo kritizirali, sedaj pa se ji prilizujejo.
ROMELS
16. 07. 2014 10.09
+1
kakafonijaprava
15. 07. 2014 17.38
+17
Kaj bo govorila o lopovu in enem največjem krimnialcu po letu 1990! Čimprej naj si ti pridružiuta enaka lopioova Igor in Boiško!
BUONGIORNO
15. 07. 2014 18.19
-2
BUONGIORNO
15. 07. 2014 18.20
-3
seveda ni hotela komentirati, ker bi povedala kaj preveč o edini komunistični državi v EU
ich123
15. 07. 2014 16.57
+11
S tem je povedala vse, kaj si misli o naši demokraciji !!!
zvit kot presta
15. 07. 2014 16.42
+30
Kateri bedak jo je pa to sploh vprašal? Joj joj slovensko novinarstvo. Če bi bil jaz direktor tega novinarčka, bi se moral tip že iz Dubrovnika domov pripeljati na svoje stroške.
appollyon
15. 07. 2014 18.24
-6
ato pa ti ne boš nikoli direktor ničesar!