Tujina

Država ne bo več subvencionirala cigaret

Havana, 26. 08. 2010 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Medtem ko veliko kadilcev po svetu kupuje visoko obdavčene cigarete, so imeli Kubanci ta privilegij, da jim jih je subvencionirala država. A zdaj je tega konec.

Kadilka
Kadilka FOTO: Reuters

Kuba se je odločila za drastične varčevalne ukrepe – ukiniti namerava celo subvencionirane cigarete. Doslej je namreč približno 2,5 milijona Kubancev, starejših od 54 let, mesečno prejemalo štiri škatlice cigaret po močno znižani ceni, z naslednjim mesecem pa bo tega konec. "Ministrski svet je odločil, da je treba iz povprečne družinske košarice živil umakniti cigarete in s tem počasi začeti omejevati državne subvencije,“ je povedal vladni uslužbenec in pojasnil, da cigarete niso osnovno živilo.

Kuba je pomemben izvoznik tobaka in proizvajalec cigar. Država ima enega od najvišjih deležev kadilcev na svetu.

Predsednik Raul Castro je namreč odločen, da bo, tudi s takšnimi ukrepi, znova spravil v tek šepajočo ekonomijo in jo moderniziral. Letos to sicer ni prva ukinitev subvencij – Kubanci so ostali že brez mesečnih odmerkov čičerike, krompirja in sladkorja. Po 90. letih prejšnjega stoletja, ko je propad kubanskega glavnega dobrotnika Sovjetske zveze državo pahnil v globoko recesijo, so to prvi resnejši varčevalni ukrepi.

Kljub vsemu so se subvencije za poceni cigarete za Kubance, rojene pred letom 1956, obdržale vse doslej.

Castro je že napovedal tudi druge ukrepe, med katerimi je gotovo najbolj drastičen odpuščanje milijona delavcev, kar je petina vse delovne sile. Ob tem je državljane pozval, naj se zaposlujejo sami in naj obdelujejo zemljo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pacce
26. 08. 2010 13.26
le zakaj so v ZDA? ker v lastni državi nimajo možnosti za lepše življenje, ker jih zatirajo, in narekujejo kako naj živijo, in to povprečno (lih da imajo za preživet) BREZ možnosti za uspeh, VI leni in neiznajdljivi bi pa radi da vam je vse pred nos prinešeno in se pritožujete nad sistemom - VSAK JE SVOJE SREČE KOVAČ (Kubanci,ker so v komunizmu žal te možnosti nimajo, zato pa zapuščajo državo)-NOBEN vam NIČ ne bo dal, vsak mora poskrbet zase
Martian
26. 08. 2010 12.44
so pa taki kokr naša vlada....oboji mislijo,da jim bomo kadilci rešili vse težave...
zahod.west
26. 08. 2010 11.43
že sedaj je 1/3 kubancev v ZDA........škoda, da ti rdeči raji nikoli ne uspejo.......vsaj bi tile ostali doma.
zahod.west
26. 08. 2010 11.41
še razlog več, da zbežijo in rdečega raja in s čolni preplujejo do "pokvarjene" in "revne" floride.......
prese
26. 08. 2010 10.02
eko, pa gre še zadnja socialistična država v kapitalizem... Fidel je naredil veliko napako, da je vodstvo predal bratu, sedaj pa izgubljajo vse vrednote revolucije...ni za verjet, kaj dela dnar...
Jan Valuk
26. 08. 2010 09.52
Kuba je kot destinacija močno precenjena.
pacce
26. 08. 2010 09.01
'Predsednik Raul Castro' po mojm bolj Kralj ker kuba sploh ni podobna država ampak bolj kraljevini, če je že brat prejšnjega predsednika prevzel vodenje, ali kako?
Maček2
26. 08. 2010 08.49
kakšno sliko daste...drgač se mi zdi pa prav,da to naredijo.