Tujina

Družina zbežala iz mesta, ki ga okupira IS: ubijanje in rezanje udov je postalo rutina

Mosul, 31. 03. 2015 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Družina, ki je v begu pred IS zapustila svoj dom v Mosulu, opisuje življenje v obleganem mestu in grozote, ki jih počne IS. Želi si, da bi se ljudje zavedali, da le majhno število Arabcev podpira IS. Svetu skušajo dopovedati, da Arabci niso sovražnik, saj tudi sami živijo v strahu – skupni sovražnik je IS.

Arabska družina, ki je pred IS zbežala s svojega doma v Mosulu, je za tuje medije razkrila zgodbe o krutostih, ki jih prebivalcem zadajajo džihadistični okupatorji. Od julija družina Al-Saraj sicer varno živi v mestu Dohuk, kurdistanski regiji Iraka, toda z družino in prijatelji, ki so ostali v okupiranem mestu, ohranjajo tesne stike in so na tekočem s trenutnim dogajanjem v njem. Njihovi opisi življenja v Mosulu so mračni in srhljivi. Po pričevanju družine so, preden je v juniju IS zavzela Mosul, vse etnične in verske skupnosti v mestu – kristjani, kurdi, šiiti, suniti – živeli v miru.

Družina se je strinjala, da pove svojo zgodbo, a le pod pogojem, da se ne razkrijejo njihova imena.

Preden so skrajneži zavzeli Mosul, so vse etnične in verske skupnosti v mestu živele v miru.
Preden so skrajneži zavzeli Mosul, so vse etnične in verske skupnosti v mestu živele v miru. FOTO: Reuters

Le 5 odstotkov prebivalcev podpira IS

Oče družne, 55-letni upokojeni vojaški polkovnik MS, je sunit. Njegova žena RS prihaja iz šiitske družine. ''Bilo je kot v raju,'' žena opisuje življenje v Mosulu pred invazijo. Toda zdaj je ''ubijanje in rezanje udov postalo rutina',' je dodala njuna hčerka.

Mož je pojasnil, da so mnogi sprva IS lepo sprejeli, a so zaradi vse okrutnosti, ki so jo izvajali, kmalu spoznali, da gre za okupatorje. Vsi tisti, ki niso pripadniki sunitske vere, so zapustili mesto. ''V Mosulu sobiva mnogo različnih skupin, a samo kakšnih pet odstotkov med njimi podpira IS,'' je pojasnil situacijo.

Ustrelili dečka, ker je ukradel hrano

Njuna hčerka SA je v pogostih stikih s prijatelji, ki še živijo v Mosulu. Pred dnevi je prejela sporočilo, da se prebivalci zaradi ostrega kaznovanja, ki ga izvaja IS, obračajo proti džihadistom.
''Včeraj so odrezali roke štirim otrokom, starim 11, 12, 13 in 16 let,'' ji je sporočil njen kontakt. ''Eden izmed otrok je ukradel igračo, drug pa električni kabel.'' Tudi starejši brat Ibrahim prejema podobna obvestila, na svojem pametnem telefonu pa je pokazal video posnetek, v katerem so v zadnji del glave ustrelili fantka. Posnetek kaže, kako oče zaman moleduje za življenje svojega sina. Po Ibrahimovem pripovedovanju je vse, kar je deček storil, bilo, da je ukradel hrano, kar je glede na pomanjkanje v mestu povsem razumljivo. ''Želel je jesti,'' je dejal.

Družina Al-Saraj pravi, da v mestu bančni sistem ne obstaja, prav tako ne obstajajo plače ali elektrika. Cene osnovnih življenjskih potrebščin, kot so voda in plin za kuhanje in gretje, so se povzpele v nebo.

Prebivalci sovražijo IS, a jih je preveč strah, da bi se uprli

Prebivalci gojijo vedno več zamer do IS, ki imajo znotraj dvomilijonskega mesta samo 2000 predstavnikov. Oče ocenjuje, da samo polovica izmed njih prihaja iz Iraka, drugi pa prihajajo z vseh koncev sveta. ''Turki, Čečeni, severni Afričani, Kitajci … prihajajo od povsod,'' je dejal. Morda je težko razumeti, kako ima lahko tako majhno število ljudi nadzor nad dvema milijonoma prebivalcev. Ibrahim dejstvo, da se prebivalci še niso uprli IS, pripisuje temu, da jih manjšina z javnimi usmrtitvami in represijo drži v nenehnem stanju strahu. ''Ljudje so zdaj kot ovce. Nimajo orožja, samo nože,'' je povedal Ibrahim.

Begunci zapuščajo Mosul.
Begunci zapuščajo Mosul. FOTO: Reuters

RS, aktivistka in učiteljica, ki je sodelovala z ženskimi skupinami v mestu, je dodala, da ima IS predvsem slabe posledice za ženske. Ženskam, ki jih IS obsodi na smrt, postrižejo lase. ''Nekatere kamenjajo, nekatere ustrelijo, nekatere pa zaradi prešuštva obglavijo. Če je ženska s kom v zvezi, jo kaznujejo s kamenjanjem,'' je dodala. ''Če se sestaja z več moškimi, jo ustrelijo.''

Razložili so, da če je sunit poročen s pripadnico šiitov, kakor je primer prav njihove družine, IS moškega prisili, da se od svoje žene loči. Mnogo družin se je tudi odločilo, da svoje hčerke vzame iz šole, saj se bojijo, da bi jih IS izbrala za tarčo. Po njihovem pričanju namreč člani IS pridejo v šolo, izberejo najbolj privlačna dekleta in jih prisilijo v poroke. Temu so najbolj podvržene tiste deklice, ki niso muslimanske vere. ''Če je deklica mlajša od osmih let, se ne zgodi nič, če pa je starejša, jo silijo v spolne odnose z džihadisti,'' je grozote opisala RS.

Zaradi teh razmer mnogi, kakor je to storila družina Al-Saraj, zapustijo mesto, toda takšne pobege se IS na vse pretege trudi preprečiti. Če želi družina zapustiti mesto, morajo kot garancijo, da se bodo vrnili, IS izročiti papirje o lastništvu hiše ali svoj avtomobil. Če se ne vrnejo, vse postane last IS. Ljudje si, čeprav močno sovražijo svoje okupatorje, ne morejo privoščiti izgubiti vsega, kar posedujejo. Bojijo se tudi maščevanja, ki bi doletelo tiste sorodnike, ki jih pustijo za sabo.

Glede na informacije, ki jih družina Al-Saraj dobiva od prijateljev, ki še živijo v mestu, je IS začela uporabljati civiliste za človeški ščit. Ibrahim pravi, da je IS zaprla brivnice, da bi vse moške prisilila v nošenje dolgih las in brade. Če bi kdo napadel mesto, tako napadalci ne bi mogli razločiti med pripadniki IS in nedolžnimi civilisti.

Arabci niso sovražnik

Čeprav je družina Al-Saraj zdaj v mestu Dohuk varna, jo zelo skrbi, ker mnogo Kurdov meni, da vsi Arabci podpirajo IS. Al-Sarajevi so imeli srečo, uspeli so zapustiti mesto, godi se jim lepo, imajo svoje stanovanje v ugledni soseski. A Kurdi jim ne zaupajo. Dvakrat mesečno se morajo javljati oblastem, po temi pa ne smejo zapuščati svojega doma. Tudi oni, kakor Kurdi, sovražijo IS, razlagajo Al-Sarajevi, in to, da jih znotraj kurdskega ozemlja tako obravnavajo, samo še dodaja sol na rano. Hrepenijo po dnevu, ko bo IS zapustil Mosul in želijo, da jim Kurdi verjamejo, ko jim skušajo dopovedati, da Arabci niso sovražnik.

''Ljudje čakajo na osvoboditev,'' pravi MS, ''saj je življenje v Mosulu nemogoče.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
01. 04. 2015 23.45
-2
baje ima iran cist zajebano orozje v severni koreji, hehe baje je to nova anti Iran propaganda v mainstrem medijih, sledi kmalu:):):)
Ate_ist
01. 04. 2015 21.29
-2
In svetovni policaj, ki se je postavil nad ZN, zopet, brez da bi poskusil vzpostaviti diplomatski dialog, neti novo krizno žarišče, tako da tebi nič meni nič obstreljuje Sano s svojimi krilatimi raketami. Nič drugače, kot je napadel Afganistan, Irak, Jugoslavijo, Libijo, Siriji, Ukrajino.
Ost1234
01. 04. 2015 21.02
+5
Tako kot danes v Siriji, Iraku in Jemnu počnejo ločine muslimanske veroizpovedi, tako je to ne tako daleč nazaj počela krščanka vera . Pokristjanjevanje ni bilo nič dosti drugačno! Kaj vse so kristjani počeli z južno in severno ameriškimi domorodci v imenu boga in materialnih koristi klera in posvetnih vladarjev! Pa da ne pozabimo, kako je RKC preganjala in pobijala lastne pripadnike samo zato, ker so pozivali k cerkveni ponižnosti in revščini!! Prav tako se je še v vsaki vojni do sedaj pokazalo veliko medsebojno sovraštvo med RKC in pravoslavnimi. Pa če prav sta obe veroizpovedi krščanski !! Nasilje proti protestantom je zelo podobno sedanjemu nasilju na Arabskem polotoku. Le da sedaj to počne ena muslimanska verska ločina proti drugi, prav tako muslimanski! Zanimivo pa je , da imata tako krščanska kot muslimanska vera skupne korenine ...
aaaaaa122121
01. 04. 2015 23.43
+2
inkvizacija-najtemacnejse obdobje clovestva
ubogislovenci
01. 04. 2015 20.01
+1
In vedno več Slovencev zapušča ozemlja, ki jih terorizirajo džihadisti in se vračajo v mirno, lepo, obetavajočo deželico, po imenu Slovenistan...
Tone 12345
01. 04. 2015 17.13
+9
zdej vidite kaj dela vera!!Ni važno katera!In to že vso zgodovino razpihuje sovraštvo med ljudmi!!!
Tone 12345
01. 04. 2015 17.12
+3
zdej vidite kaj dela vera!!Ni važno katera!In to že vso zgodovino razpihuje sovraštvo med ljudmi!!!
BoboPoštenjak
01. 04. 2015 16.01
+1
Le 5% podpira IS.95%jih bodo pa brez težav premagal!
ubogislovenci
01. 04. 2015 15.17
+2
In vedno več Slovencev zapušča ozemlja, ki jih terorizirajo džihadisti in se vračajo v mirno, lepo, obetavajočo deželico, po imenu Slovenistan...
skismania
01. 04. 2015 14.32
+4
še malo pa bojo te begunci pri nas
Tjasa Zavrsnik
31. 03. 2015 16.03
+11
zakaj ni članka kako je ameriški dron učeraj pobila iranska vojaške svetovalce ki so pomagali iračanom pri vojskovanju proti isis...
Ferdo Crni
31. 03. 2015 16.41
-9
Tjasa Zavrsnik
31. 03. 2015 17.17
+20
Ferdo Crni
31. 03. 2015 17.59
-17
SonyGirl
01. 04. 2015 15.24
+3
@Ferdo Crni: Grda izjava :( Prekmurci so čist fajn, razen mojega bivšega sodelavca.
aaaaaa122121
01. 04. 2015 23.40
to so eni omejenci, ker se imajo na podlagi pokrajine iz katere prihajajo za nekaj vec v doloceni drzavi, smilijo se mi taki ljudje, iq pa to tm tm z stevilko cevljev.
ficfiric 1
31. 03. 2015 15.06
+9
Ja kaj zdej?? A amerike se ni dol? Al glih u tistem koncu ni dost nafte da bi kdo kaj naredu?
Tjasa Zavrsnik
31. 03. 2015 15.56
+13
sej logistično,medisko in moralno podpirajo savdsko arabijo ...
Ferdo Crni
31. 03. 2015 16.50
+2
Med tem verbalnim masturbiranjem so Američani z izjemno močno letalsko podporo omogočili Iraškim silam osvoboditi Tikrit izpod nadzora ISIS.
Ost1234
01. 04. 2015 21.04
aaaaaa122121
31. 03. 2015 14.05
+1
aja pop tokrat ne pustite dobesednega navedka v anglescini, ker vam ne pase:)tok o svobodi govora a ne:)
aaaaaa122121
31. 03. 2015 11.57
+6
Isis je bil ustvarjen s strani Zda in njihovih zaveznikov, povedal Wesley Clark za Cnn, na vecer letosnjih oskarjev.
pravica5
31. 03. 2015 12.26
-7
DonMiltonFriedman
31. 03. 2015 12.26
+12
Še enkrat ga pejt poslušat, tokrat brez podnapisov, brez povzetkov, poslušaj kompleten govor do besede natančno. Pol pa prid nazaj. Seveda če razumeš angleško, drugače ne rabiš.
nepismenislovenci
31. 03. 2015 14.44
+1
aaaaaa122121 ne ponavljaj za drugimi neumnosti...
Ferdo Crni
31. 03. 2015 16.40
+3
aaaaaa122121 ne razume. Clark bi lahko napovedal vreme ampak aaaaaa122121 bi še vedno trobil svojo klobaso. Sem mu že nekajkrat povedal, kaj je Clark res izjavil ampak on pa še kar tumba pa tumba.
aaaaaa122121
02. 04. 2015 00.11
-1
hehe sami glasni b...., noben pa nima j... da tle napise svoje razumevanje, hehe najprej za ofce intervju na cnn sploh ni obstaju:)
Logic Popeye
31. 03. 2015 11.15
-3
razocarani
31. 03. 2015 12.52
+5
Logic Popeye
31. 03. 2015 11.15
-31
Za to, da IS ne zradira z zemlje amerika so krivi levaki, ker kritizirajo ameriko pri vojaških posredovanjih in zato se zdaj noče vtikat. nujno bi bilo treba vojaško posredovat. če bi bili žrtve IS bi bili vsi za, iz udobnega domačega naslanjača je lahko bit pameten, posebej levakom, ki so bili vedno tako pametni, da so samo škodo delal, tudi s komunizmom .
dr.dare
31. 03. 2015 11.25
+19
hahahahah amerika bo posredovala? ahhahah pa saj so jim oni orožje prodali da počistijo malo regijo...
MajsterMiloš
31. 03. 2015 11.48
+8
bananistanski fdv troll. janša ali levek in tu se tudi zaljuči njegov besedni zaklad. loooooooooooooooooooooooooooooooooooool
aljoteam
31. 03. 2015 11.48
+8
Zakaj bi ZDA napadala lastne zaveznike na BV, popolnoma nelogično...
Logic Popeye
31. 03. 2015 12.03
-19
se lepo vidi zblojenost slovenskih levakov po minusih in zblojenih odgovorih. kakšni zavezniki? mogoče nekoč, danes samo še v vaših bolnih glavah.
Logic Popeye
31. 03. 2015 12.04
-14
malo si poglejte zgodovino, kako amerika funkcionira z vojaškimi posredovanji. po vietnamu dolgo niso hoteli nikjer več posredovat, ker je bila javnost proti, že takrat so najebal nedolžni ljudje, ki bi jih amerika lahko ubranila. zdaj je identična situacija: po iraku in afganistanu nočejo več vojaško posredovat. bo šlo v vaše glave ali je preveč zakomplicirano?
poper00
31. 03. 2015 12.08
+14
Edino kar se vidi je tvoja primitivnost in omejenost.Ravno take kot si ti rabi IS
Logic Popeye
31. 03. 2015 12.52
-14
jaz sem ti dal argumentiran odgovor, ti si mi sposben datsamo žaljivke, predosite sami, kdo je primitiven. admin, če brišeš moje žaljivke briši tudi od loleka gor?
razocarani
31. 03. 2015 12.59
+9
ko take pises pricakuj tudi kaj zaljivega da vse vedno enosstransko gledas je kar vredno da te zalijo te bom se jaz ,,a ti grdih besed ne smem --si ubogi prestraseni zafrustriranec ki vidis vse prevec levo ,,a ti zivis 30 let nazaj ,,dj no nehaj v vse trpati levake ,,so tu pri nas tudi nevtralni ,pa desnicarji ,tabeli ,crnorokci in se in se ,,nekateri pa samo rozce sadijo ,,
poper00
31. 03. 2015 13.39
+14
Logic Popey članek piše o rezanju udov otrokom,ti pa takoj štuliš neke levake poleg.Naj ti bo .Kučan je za vse kriv.Pred mojim komentarjem omenjaš zblojenost in bolne glave slovenskih levakov.Se opravičujem za žaljivke ampak to kar si napisal ni argumentacija ampak oprana glava.
Logic Popeye
31. 03. 2015 16.07
-14
pa kaj se bunite zdaj, saj je znano dejstvo , da levaki ne marajo amerike in bi še s hudičem naredili pakt proti ameriki. kr neki, jaz to težko razumem. ni ista valovna dolžina zgleda.
Tjasa Zavrsnik
31. 03. 2015 16.23
+10
popay je pravokator zblojeni,njemu tudi če narišeš mu noboste dopovedal....sej s tem kaže samo svojo neinteligenco,sds je stranka v kateri se tudi neumni ljudje počutijo pametne...morate se zavedat da bo v državi vedno usaj 20 procentov takih praljudi,nerazgledancev ki jim lahko nevem kake dokaze priložiš pa bo on teru svoje.to je pač odraz nizke inteligence,njemu dam i.q. največ 30...imaš 10 procentov izredno pametnih ostali pa so povprečje al pa so usaj tok pametni da ne volijo sds...
Ferdo Crni
31. 03. 2015 17.11
-12
Ne razumem zakaj so moji komentarji zbrisani, radikall pa lahko 20 % ljudi v sloveniji označi za praljudi?
Tjasa Zavrsnik
31. 03. 2015 17.18
+13
glih zato ferdo ker si use razlagaš po svoje...
Logic Popeye
31. 03. 2015 23.27
-5
moj iq je 120 , če bi bil tudi tvoj tak, bi to že pogruntal iz mojega pisanja,
MajsterMiloš
31. 03. 2015 11.08
-16
In kaj se to nas tiče? Naj se svojimi problemi ukvarjajo židje oz amerika, kaj se to evrope tiče?
Principat
31. 03. 2015 11.13
+12
nekaterih podatkov pa resnično ne obvladaš in po vsej verjetnosti si zašel v slepo ulico , daj potrudi se in obzorje razširi
MajsterMiloš
31. 03. 2015 11.29
+1
A res? Kolega, Hanifi, Adel in Jalali pravijo drugače. Morda pa res, kaj pa afganistanci vejo o isis-u. Fdv ftw.
Principat
31. 03. 2015 11.36
+0
v večernih urah v nemčji je drugače slišat
MajsterMiloš
31. 03. 2015 11.42
-2
MajsterMiloš
31. 03. 2015 11.44
-1
povedal nisi še nič, naj te opomnim. fdv sindrom in to
dr.dare
31. 03. 2015 10.51
-7
hahah ah aha ha ahahahahhahaha ha haha kakšna prozorna propaganda hahahahhahah
DonMiltonFriedman
31. 03. 2015 11.02
+14
Ti si verjetno ta bk, k na FB šera objave o chemtrailsih in o Zvezdnih vratih...
dr.dare
31. 03. 2015 11.06
+6
težko ker spada to v isto kategorijo kot ta propaganda!!
DonMiltonFriedman
31. 03. 2015 10.22
+21
To je fotošop. A ne Zlatko?
jg57
31. 03. 2015 10.20
+15
tako je bilo tudi pri nas pred 70 leti. Sem prebral Črne bukve.
oldladyffff
31. 03. 2015 10.19
+9
Naj se potamanjo med sabo še preden jih Američani skenslajo