Tujina

Ker si je sama izbrala moža, so jo ustrelili, stlačili v žakelj in vrgli v reko

Islamabad, 06. 06. 2014 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker se je poročila z moškim, ki ga ljubi, je omadeževala čast družine. Oče, brat, stric in teta so 18-letnico dvakrat ustrelili, jo stlačili v žakelj in odvrgli v rečni kanal. Morda nikoli ne bi zvedeli za to grozljivo dejanje, če Pakistanka ne bi preživela.

18-letna Pakistanka v bolnišnici.
18-letna Pakistanka v bolnišnici. FOTO: Reuters

18-letna Pakistanka Saba se je poročila s svojim sosedom Muhammadom, v katerega se je zaljubila. Ker se starši niso strinjali z njenim izbrancem, so jo po poroki odpeljali od moža, jo dvakrat ustrelili in zaprto v žaklju odvrgli v rečni kanal. Bili so prepričani, da je dekle mrtvo, a so se zmotili.

Dogovorjene poroke so nekaj vsakdanjega in družine ženske, ki se ne držijo tradicije, pogosto usmrtijo.
Dogovorjene poroke so nekaj vsakdanjega in družine ženske, ki se ne držijo tradicije, pogosto usmrtijo. FOTO: Reuters

Policija je sporočila, da je bilo dekle v četrtek ustreljeno v desno lice ter v desno roko. Med streljanjem se je onesvestila, zato so njeni morilci predvidevali, da je mrtva. Strpali so jo v žakelj, nato pa odvrgli v reko. Šele, ko je padla v vodo, se je spet osvestila. Uspela si je osvoboditi roke in priplavati do rečnega brega. Tam so ji na pomoč priskočili mimoidoči. "Lasten oče, brat, stric in njegova žena so me mučili in ustrelili," je policistom dejala Saba.

18-letnica, ki okreva v bolnišnici, je prosila za zaščito, saj se boji, da jo bodo sorodniki spet poskušali umoriti. "Čeprav mi je policija obljubila varovanje, me je vseeno strah, da bodo poskušali dokončati svoje delo. Prav tako me je strah, da bodo umorili mojega moža," je za Reuters dejala Pakistanka. Policija je sporočila, da so 18-letnici za čas bivanja v bolnišnici zagotovili varovanje. V stik so stopili tudi z njenim možem, a ta v bolnišnico ne upa, saj ga je strah, da ga bodo umorili. Policija sorodnikov, ki so napadli dekle, še ni našla.

Mnoge konzervativne pakistanske družine so prepričane, da je nečastno, če se ženska zaljubi v moškega in si ga sama izbere za moža. Dogovorjene poroke so nekaj vsakdanjega in družine ženske, ki se ne držijo tradicije, pogosto usmrtijo. To so tako imenovani umori iz časti. Okoli tisoč Pakistank vsako leto ubijejo člani njihovih lastnih družin, ker naj bi jih ženske osramotile, ocenjuje pakistanska Fundacija Aurat. Realna številka pa je verjetno nekajkrat višja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja