Tujina

Družina 'pošasti' v strahu: Sem živ mrtvec, ki se ne more zbuditi iz najhujše nočne more

Cleveland, 20. 05. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Število žrtev grozljivih dejanj Ariela Castra se veča. Poleg treh deklet, ki jim je ugrabitev zagrenila življenje, je zdaj na udaru tudi njegova širša družina. Članom družine grozijo s smrtjo, propada jim posel.

52-letni Ariel Castro je obtožen skoraj nepojmljivega – več kot desetletje je v hiši zadrževal, spolno zlorabljal in drugače mučil tri dekleta, ki jih je ugrabil, ko so bile še najstnice.

Njihov pobeg je dal upanje vsem, ki po svetu že leta iščejo izginule sorodnike, da so morda tudi njihovi bližnji še živi in jih bodo nekoč spet srečali, po drugi strani pa odprl srhljivo vprašanje o tem, kako dobro ljudje sploh poznamo svoje sorodnike, prijatelje in sosede. Ali kot je za eno od ameriških televizij dejala Castrova someščanka – kako veš, da se v sosedovi kleti ne skriva kaj podobno grozljivega?

Bratje Castro – Arielove grehe zdaj plačujeta tudi Onil in Pedro.
Bratje Castro – Arielove grehe zdaj plačujeta tudi Onil in Pedro. FOTO: Reuters

Razumeti tako grozljiva dejanja je seveda težko. Čeprav uradno sodelovanja ni obtožen noben drug Castrov družinski član, so njegova grozodejstva zaznamovala vso družino, širša skupnost, nesposobna razumeti grozo, ki so jo prestajala dekleta, pa se je očitno odločila, da bo pravico vzela v svoje roke in obračunala kar s celo družino.

"Sem živ mrtvec, ki se ne more zbuditi iz najhujše nočne more," je v televizijskem intervjuju povedal vidno pretresen Castrov brat. A tudi zanj očitno najhujše šele prihaja.
Tisti dan, ko je Amandi Berry uspel pobeg, sta bila z Arielom aretirana tudi njegova brata Oneil in Pedro. Izpustili so ju takoj po zaslišanju, saj sta zatrdila, da nista sodelovala ne v mučenju ne v ugrabitvi deklet, o bratovi temni plati pa nista vedela nič. Eden od bratov je še povedal, da upa, da bo Ariel "zgnil v zaporu".

Sodelovanja ju očitno niso obtožila niti ugrabljena dekleta, zato ostajata na prostosti, ne pa tudi svobodna.

Družina Castro je najprej doživela medijski linč, nato pa še preganjanje javnosti. Oneil, Pedro in njuna mati, ki se je javno opravičila žrtvam, se tako že vse od razkritja Arielovega zločina skrivajo na neznani lokaciji. Prejeli so na stotine groženj s smrtjo, brata sta prejela grožnje, da jima bodo, ko bosta spala, požgali hišo.

Na udaru je tudi Castrov stric Julio, lastnik manjše trgovine v četrti blizu hiše, kjer je Castro zadrževal svoje žrtve. Kot je povedal za USA Today, so se njegove trgovine lotili vandali, izgubil je tudi večino strank, ki se njegove trgovine zdaj izogibajo, kot da je kužna, zato mu grozi, da bo izgubil posel.
Opravičila ne zaležejo. Niti zagotovilo Castrove hčerke, ki upa, da bo nekoč lahko osebno spoznala žrtve in deklico, ki jo je v ujetništvu rodila Amanda in je njena polsestra, da družina ni "okužena z genom zlobe".

Ariel Castro se bo na branju obtožnice izrekel za nedolžnega.
Ariel Castro se bo na branju obtožnice izrekel za nedolžnega. FOTO: Reuters

Za pse skrbel bolje kot za žrtve?

Žrtve se medtem privajajo na življenje zunaj ujetništva, čaka jih dolgo telesno in duševno okrevanje, v javnosti se še niso pojavile.

Prihajajo pa zato na dan nove podrobnosti o njihovem peklu. Revija People je objavila izjavo vira blizu družine, ki je povedal, da so dekleta, čeprav sta bili Michelle Knight in Gina DeJesus zaprti ločeno od Amande Berry, skrbela druga za drugo in tako preživela grozo. Predvsem naj bi druga drugi dajale ostanke hrane, Castro je namreč užival v tem, da jih je stradal.

Policija pa medtem še vedno nadaljuje preiskavo, med drugim so v njegovi hiši našli tri pse, ki so trenutno v mestnem zavetišču.

Ob najdbi so pikro pripomnili, da je Castro očitno bolje skrbel za pse kot za svoje ujetnice. Psi naj bi bili normalno hranjeni in dobro socializirani.

Kaj se bo zgodilo z njimi, še ni znano. Ker sumijo, da so morda ljubljenčki ugrabljenih deklet, jih bodo najprej ponudili njim. Če jih ne bodo želele obdržati, bo zavetišče zanje iskalo nove lastnike.

Hiša groze je v mesto privabila številne turiste.
Hiša groze je v mesto privabila številne turiste. FOTO: Reuters

Hiša groze je turistična atrakcija

Seveda pa imajo, pa naj se sliši še tako sprevrženo, zločinci Castrovega tipa tudi vedno svoje oboževalce in kopico radovednežev, ki jih privlačijo kraji groze.

Njegova hiša v Clevelandu je tako postala turistična atrakcija, ki privablja na stotine turistov. Policisti, ki jih to ovira pri delu, prav tako pa si v mestu ne želijo čudakov, ki se naslajajo nad tujo nesrečo, so zato okoli dvonadstropne hiše postavili železno ograjo, okna in vrata so zabili.

"Prosim, ne izpusti me!"

Clevelandska policija pa je medtem objavila tudi izjave policistov, ki so prvi prispeli na kraj, kjer je Amanda Berry uspela vzbuditi pozornost Castrovega soseda, ki je dekletom pomagal iz ujetništva.

Ko so prispeli, se je ob Castrovi hiši zbrala že tako velika množica sokrajanov, da najprej sploh niso opazili žrtev. "Občutek je bil neponovljiv," je dejal policist Anthony Espada.
"Ko smo vstopili v hišo, je v njej vladal popoln mir. Potem pa smo zagledali Michelle Knight. Bila je evforična, ponavljala je: 'Rešili ste nas, rešili ste nas'. In potem je prišla še Gina. Michelle se me je oklenila in ponavljala: 'Prosim, ne izpustite me, ne izpustite me,' se spominja policistka Barbara Johnson, ki je prestrašeni ženski neštetokrat ponovila, da je ne bo izpustila, da je končno na varnem.

Za žrtve zbrali pol milijona

Zgodba ugrabljenih žensk je pretresla ne le ZDA, ampak tudi svet. Kmalu po njihovi izpustitvi pa so številni začeli razmišljati tudi o tem, kako bodo dekleta, ki so leta, ko so se njihovi vrstniki zabavali in šolali, živela na prostosti.

Začeli so zbirati sredstva in sklad zbranega denarja, ki ga bodo razdelili na štiri dele, četrti bo namenjen Amandini šestletni hčerki, je konec tedna že dosegel skoraj 500.000 dolarjev.

Kot so povedali organizatorji akcije, sredstva prihajajo ne le iz prav vseh ameriških zveznih držav, ampak tudi iz tujine.

Amanda Berry in Gina DeJesus
Amanda Berry in Gina DeJesus FOTO: Reuters
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drek_na_palci
21. 05. 2013 01.23
+5
Vedno ko berem o temu kar se jim je zgodilo mi gre na jok...
strel?ek
20. 05. 2013 18.36
+4
Tudi pri nami so taki tipi,a se veliko ne zanimamo za njih,poznam enega ki že 30 let drži sina zaprtega v stanovanju,nimajo prijateljev,znancev,nihče jim ne prihaja,itn,kaj se v glavi tega sina in "očeta"dogaja, niti socialna se ne zanima,a policijo ne zanima dokler se nič ne zgodi,pa verjetno ni to osamljen primer.
mastablasta
20. 05. 2013 10.34
+5
ti američani so pa res premaknjeni. najprej da se jim sploh ljubi toliko ukvarjati z drugimi oz z družino tega bolanega človeka. zakaj bi naj družina bil kriva za njegova dejanja, če niso živeli skupaj niti niso imeli veliko skupnega z njim? in kot drugo premaknjeni so da se grejo take vrste turizem. to je res bolano. in kot kaže se to bolj kot ne zgodi samo v Ameriki. se ne bi čudil če ne bi imeli še kakšnega reality šova na to temo....
lolipoly
21. 05. 2013 19.49
+1
To ce tu na 24 ur imenujejo turizem, ne pomeni. Da je res tako, morda nekaj radovednezev, nic drugega.
Rolesx
20. 05. 2013 10.30
-12
Imam 150 kg sem grd in nezaželjen nikoli se nisem se x al. Našel si bom partnerja enakega sebi.Postal bom gay in z njim bova posvojila 4 letno punčko! Boma vsaj enkrat v živlenju Fu ck a la .Hvala vsem za ta zakon da bomo lahko posvojili otroce.
mastablasta
20. 05. 2013 10.36
+15
tu logike ni. to je Fritz počel pa je bil poročen z žensko. ne vem zakaj bi ti postal gej. mogoče si gej pa si še nisi priznal. ni nič narobe s tem.
Ramzess
20. 05. 2013 10.07
+5
"Njihov pobeg je dal upanje vsem, ki po svetu že leta iščejo izginule sorodnike, da so morda tudi njihovi bližnji še živi in jih bodo nekoč spet srečali, po drugi strani pa odprl srhljivo vprašanje o tem, kako dobro ljudje sploh poznamo svoje sorodnike, prijatelje in sosede. Ali kot je za eno od ameriških televizij dejala Castrova someščanka – kako veš, da se v sosedovi kleti ne skriva kaj podobno grozljivega?" Tale se ne zaveda, da lahko s tako nepremišljeno izjavo povzroči lov na čarovnice, in čarovnike.
Vig1
20. 05. 2013 10.21
+3
Ja, ljudje pozabljajo, da ne bomo šli gledat samo "sosedove" kleti, ampak pridemo prebrskat tudi tvojo klet in hišo. Pa tvoj računalnik bomo tudi prebrskali, da vidimo, da nisi kak perverzneš in če v tvoji spalnici, nekje med gatami, najdemo kakšno sumljivo revijo, da ne omenjam bič ali lisice, boš takoj javno označen za pošast...
ServerAUTOMATIC
20. 05. 2013 08.42
-1
Pogleje kleti sosedov, da vidite ali skrivajo kake žrtve.
ServerAUTOMATIC
20. 05. 2013 08.31
-10
Kaj, če pošast ugrabi turiste?
ServerAUTOMATIC
20. 05. 2013 08.27
-13
jAZ BI SI TUDI RAD OGLEDAL HIŠO STRAHOV.
ServerAUTOMATIC
20. 05. 2013 08.30
-12
Masssssd
20. 05. 2013 07.59
+37
Pitaj boga koliko takšnih p.. se še plazi okoli