Tujina

'Drugače ne moremo preživeti'

Gaza, 22. 01. 2009 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Le nekaj dni po prekinitvi ognja v Gazi se življenje vrača na stare tire. Vsaj za tihotapce na meji z Egiptom, ki že popravljajo poškodovane podzemne rove, namenjene tudi tihotapljenju orožja.

Palestinci že popravljajo poškodovane podzemne rove.
Palestinci že popravljajo poškodovane podzemne rove. FOTO: Reuters

Na desetine tihotapcev iz Gaze ne izgublja časa. Kljub krhkemu miru, ki vlada na območju po prekinitvi ognja med Izraelom in Hamasom, so se že lotili popravil na podzemnih rovih na obmejnem območju med Egiptom in Gazo.

Palestinci po rovih tihotapijo tudi živino.
Palestinci po rovih tihotapijo tudi živino. FOTO: Reuters
Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni je prav danes opozorila, da ima Izrael pravico vnovič napasti podzemne rove v Gazi na meji z Egiptom, če bi se izkazalo, da je to potrebno. “Nekaj naj bo jasno. Izrael ima pravico, da se odzove z vojaško silo proti podzemnim rovom in jih uniči za vedno.

Gre za prav tiste rove, ki so bili tudi eden najpomembnejših razlogov za začetek izraelske ofenzive na Gazo, saj, kot je zatrjevala oblast, po njih Hamas tihotapi orožje v Gazo, s katerim nato napadajo izraelske civiliste, ki živijo v bližini meje z Gazo. Skozi tunele sicer tihotapijo predvsem hrano, cigarete, gorivo, celo domače živali, saj le tako lahko preživijo ob gospodarski blokadi Izraela od prihoda Hamasa na oblast pred tremi leti.

Čeprav je bila izraelska ofenziva prav na tem delu silovita in so še vedno vidni kraterji, kjer so letala odvrgla bombe, pa naj bi po poročanju britanskega časnika The Guardian večina rovov še vedno ostala nepoškodovana oziroma je na njih le manjša škoda. V soboto – še zadnji dan ofenzive – je izraelska stran zatrjevala, da je zbombandirala več kot 100 podzemnih rovov na jugu Gaze, vendar očitno njihova akcija ni bila čisto uspešna.

Po izraelski ofenzivi je v Gazi ostalo opustošenje.
Po izraelski ofenzivi je v Gazi ostalo opustošenje. FOTO: Reuters

Čeprav se Izrael in Evropska unija dogovarjata o vzpostavitvi sporazuma o mednarodni misiji, ki bi nadzorovala območje in preprečevala tihotapljenje, pa to ne odvrača lokalnih prebivalcev. Lastnik enega od podzemnih rovov, ki ga je za 70.000 dolarjev dal zgraditi pred tremi meseci, ko je prejšnje premirje med Izraelom in Hamasom še trajalo, pravi, da rov potrebuje za preživetje. Kot pojasnjuje, ima od zadnje ofenzive le manjšo škodo, dobrine pa že prihajajo iz Egipta v Gazo.

V izraelski ofenzivi na Gazo je umrlo 1330 Palestincev, od tega najmanj polovica civilistov. Ranjenih je bilo 5450 ljudi, so sporočili palestinski zdravniški viri. Med mrtvimi je 437 otrok, mlajših od 16 let, 110 žensk, 123 starejših moških, 14 zdravstvenih delavcev in 4 novinarji. Med ranjenimi, od njih jih je 200 huje, je 1890 otrok.

Trenutno predvsem grelniki,” pojasnjuje in dodaja, da ni imel druge izbire, kot da zgradi tunel. “Včasih sem delal v Izraelu, vendar zdaj že nekaj časa večini Palestincev ne izdajajo več delovnih dovoljenj. Tako hrano in priboljške lahko dobim le še s tihotapljenjem,” pravi. Največ pretihotapi mleka, čokolade, plina in petroleja.

Palestinci so prepričani, da podzemni rovi ostajajo pomembna trgovska vez tudi za Egipt, saj imajo koristi od njih ljudje na obeh straneh. “Z denarjem se da doseči vse. Ne bojim se Egipčanov, le izraelskih letal,” še pravi lastnik enega od rovov.

Poleg številnih žrtev je izraelska ofenziva za seboj pustila tudi številne brezdomce.
Poleg številnih žrtev je izraelska ofenziva za seboj pustila tudi številne brezdomce. FOTO: Reuters

Čeprav je tihotapljenje dobrin že zaživelo, pa se kaj podobnega ne obeta za orožje. Pritiski mednarodne skupnosti na Egipt so vedno močnejši in država ne bo mogla več dolgo zavračati pobud, da mednarodne opazovalce namestijo tudi na njihovi strani meje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
23. 01. 2009 21.43
Kaj a Gadaffi nima dobrega predloga za mir? No tako možnosti za mir spolzijo po vodi,vedno znova in znova!
Uroš Palhartinger
23. 01. 2009 16.16
Če bodo še veliko rili po teh rovih, bodo lepega dne v teh rovih odkrili opale.. HEHEHE, avstralske seveda...
zogby
23. 01. 2009 12.02
Libijski voditelj Moamer Gadaffi se je spomnil domiselne rešitve! Po njegovem bi morala Izrael in Palestina zaživeti v eni državi,ki bi se imenovala "Izraestina" ,mrbit bi pa šlo!?!
dr.psiho
23. 01. 2009 11.50
Če so bebci naj te rove zakopljejo....Židi pa jim bojo pomagali..ali pa ZN...isto sranje...Že 50 let jih mirkajo...
ResSteBolniki
23. 01. 2009 09.57
It's a dirty job, but somebody's got to do It.
Neikius
23. 01. 2009 09.30
Mislim da nikomur ni težko se postavit v kožo Palestincev. Okupirani so v lastni deželi že 50 let... sedaj pa se jim prepove tudi da se branijo? Seveda ne podpiram samomorilskih napadov. Situacijo je potrebno rešiti trajnostno, ne pa s kratkotrajnim premirjem. Vprašanje je kdo daje pravico izraelu, da se vojaško spravlja na mnogo šibkejšega nasprotnika? S tem pač samo še spodbuja terorizem.
Anri Tomic
23. 01. 2009 08.44
Enaka pravila za vse pa bomo videl kolk se bo Izrael še hršu okrog z tanki in helikopterji! Enakost naj bi bilo načelo demokracije za katero se ima Izrael! Potem je pač treba meje odpret in jim ponudit vse kar imajo Izraelci pa da vidimo kje bodo čez 5 let!
kriss714@amis.net
23. 01. 2009 00.54
Sladoledčebula, najbolje, da podpremo kar oboje in jim zaželimo uspešno "uništavanje neprijateljske žive snage"
sladoledcebula
23. 01. 2009 00.42
človek res ne ve na katero stran ib s epostavil ko pa ima na izbiro 2 največja dreka zaradi katerih se je zgodioo 90 proc. vojn ampak vseeno judje so le dali civilizacij kaj filistejci samo hordod novih islamoretardirancev
ResSteBolniki
23. 01. 2009 00.26
U glavnem vsi smo za podporo Izraelu !! Čestitke za dobro protireroristično akcijo, sicer mal kratko pa vseeno. Bo pa drugič bolje.
zogby
22. 01. 2009 21.08
pa konj še bolj,kaj je shiral? :(
Dr.SilvoTrobec
22. 01. 2009 18.10
Vse čestitke palestincem da so se tri tedne goloroki tolkli z židi ki mado majnovejšo vojno tehniko.... kalašnjkov - se čist strinjam
zogby
22. 01. 2009 17.09
White_Penguin
22. 01. 2009 16.59
kaki vojni dobickarji,pomagaju narodu zraznimi nujnimi stvarmi za prezivetje,polek pa se zasluzijo,tak je vseepovsod.
kalasnjikov
22. 01. 2009 15.45
Zakaj pa morajo Palestinci "švercat" orožje? Zakaj ga ne morejo normalno kupit in uvozit, tako kot na primer Izraelci?? In zakaj sploh rabijo tunele? Zakaj nimajo odprte meje? Zato, ker so jih židje zaprli v koncentracijsko taborišče z imenom Gaza... Kaj ti "švercaš" nekaj iz npr. Italije ali Avstrije v Slovenijo? Ne, ker ti ni treba... Vzameš in pripelješ, pa je. Zakaj pa oni tega ne morejo? In zakaj o temu odloča nekdo drug, npr. Izrael? Izraelci so fašisti, kot obrneš. Njihova politika je rasistična in fašistična. To je dejstvo. Na ukradeni zemlji so zgradili svojo državo in vsak dan je ukradejo še malo več... Imamo žrtev in krvnika. In Izrael definitivno ni žrtev.
hot-shot69
22. 01. 2009 15.30
V Sarajevu so po tunelih prvo pošiljali hrano in medicinske pripomočke, šele potem orožje, Palestinci pa na 100 pušk pošljejo štruco kruha!
Gurt
22. 01. 2009 15.16
In tako imenovani "lastniki" tunelov so nič drugega kot vojni dobičkarji !!
JanZiska
22. 01. 2009 14.43
kar se janezek nauči janezek zna kar se ahmet nauči ahmet pozabi
-.-krneki
22. 01. 2009 14.13
Spet rakete in orožje švercajo, potem bo pa spet jok in stok ... pomagajte nam ... ogroženi smo ... bla, bla ... Kot vedno :]
Gurt
22. 01. 2009 14.09
Spet rakete in orožje švercajo, potem bo pa spet jok in stok ... pomagajte nam ... ogroženi smo ... bla, bla ...