Tujina

Druga runda v spopadu za Belo hišo

New Hampshire, 09. 02. 2016 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
29

Predsedniška karavana se je preselila v zasneženi New Hampshire – Tik pred strankarskimi volitvami prepričljivo vodita Donald Trump in Bernie Sanders, toda presenečenja niso izključena

Novi republikanski politični zvezdnik Marco Rubio se je med soočenjem predsedniških kandidatov potil na odru. Nespretno in nespametno je kot robot že tretjič odrecitiral povsem enak 20 sekundni odgovor ter si prislužil posmeh nasprotnikov. "Vidite, to iz človeka naredi Washington," je 44-letnega senatorja zbodel guverner Chris Christie. Ter mu očital, da z govorniškega podija v ameriškem kongresu še ni rešil nobene od številnih težav, s katerimi se v resničnem življenju spopadajo Američani.

Donald Trump se zaveda, da v New Hampshiru potrebuje zmago, sicer bo njegova kampanja izgubila zagon.
Donald Trump se zaveda, da v New Hampshiru potrebuje zmago, sicer bo njegova kampanja izgubila zagon. FOTO: AP

Rubio je s tretjim mestom v Iowi, ki bi bilo v običajnih razmerah neopaženo, nenadoma postal favorit. In hkrati tarča nasprotnikov. Vodstvo republikanske stranke namreč še vedno upa, da se bosta Donald Trump in skrajno nepriljubljeni Ted Cruz upehala ter da bo na vodilno mesto med republikanci prišel "bolj običajen" in zato na splošnih volitvah lažje izvoljiv kandidat. Pred meseci so napovedovali, da bo to Jeb Bush, ki pa se v tej kampanji še vedno opoteka, njegov priimek pa se je izkazal bolj za oviro kot prednost. Rubio bi tako z dobrim rezultatom v New Hampshireu lahko dokončno pridobil podporo vodstva stranke, še bolj pomembno pa je, da bi Jebu Bushu in ostalim kandidatom speljal bogate donatorje. Po polomu na soočenju pa je boljše vprašanje, ali se lahko zadrži na poti navzgor, ki jo je začel v Iowi.

Hillary v boj pošilja Billa

Volivci v New Hamsphireu, zvezni državi na severovzhodu ZDA, so sicer tradicionalno nepredvidljivi, veliko je neodvisnih in še vedno neodločenih. Kot kaže slogan "živi svobodno ali umri" so tudi precej drugačni od večinoma konservativnih prebivalcev Iowe, zato naj bi tokrat skoraj zagotovo dobili nova zmagovalca strankarskih volitev. Vse zadnje ankete složno napovedujejo več kot zanesljivo zmago Donalda Trumpa na republikanski strani, pri demokratih pa ima Bernie Sanders veliko prednost pred Hillary Clinton.

Zaradi tesnega izida v Iowi Hilary Clinton v boj proti Bernieju Sandersu zdaj pošilja moža Billa.
Zaradi tesnega izida v Iowi Hilary Clinton v boj proti Bernieju Sandersu zdaj pošilja moža Billa. FOTO: AP

Toda, volivci letos še posebej radi nihajo, ankete so še posebej nezanesljive. Zato kandidati ne izpustijo nobene priložnosti za srečanje z volivci in napade na nasprotnike. Hillary Clinton je v boj poslala soproga Billa in ga očitno rešila vseh spon. Do sedaj zadržan nekdanji predsednik je Sandersa napadel z vsemi retoričnimi silami. Med drugim ga je označil za sanjača, ki obljub o brzdanju Wall streeta, zdravstvenem zavarovanju za vse, brezplačnem študiju in večji enakosti, nikoli ne bo mogel uresničiti. Sandersove podpornike je zaradi napadov na svojo soprogo obtožil seksizma, kar je ob Clintonovi zgodovini spolnih škandalov in obtožb o nadlegovanju še posebej zanimivo.

Boj za mlade ženske

Dejstvo je, da v taboru Clintonove, kjer so bili še pred meseci prepričani v gladko pot do nominacije, postajajo nestrpni in nervozni. Navdušenje nad 74-letnim senatorjem se namreč ne zmanjšuje, še posebej nerazumljivo za Clintonovo dinastijo je, zakaj mlade ženske množično podpirajo Sandersa, namesto, da bi z izvolitvijo prve predsednice pomagale pisati zgodovino. Pri ogorčenem boju za glasove mladih volivk sta se tako dvema uglednima podpornicama Hillary Clinton pripetili vsaj dve nerodnosti. Nekdanja zunanja ministrica Madeleine Albright je tako dejala, da v peklu obstaja poseben prostor za ženske, ki ne podpirajo drugih žensk. Znana feministka Gloria Steinem pa pravi, da mlade ženske iščejo bližino mladih fantov, "ti pa so z Berniejem." Ni čudno, da so sledili ogorčeni odzivi užaljenih mladenk, ki trdijo, da pri izbiri kandidata ne razmišljajo o spolu kandidata ali o možnosti, da si najdejo fanta.

In če Clintonovi stopnjujejo napade na svojega edinega nasprotnika, se je Donald Trump odločil za spremembo taktike. Je precej bolj miren in spravljiv, sam pravi, da je "bolj predsedniški". Zaveda se, da v New Hamsphireu potrebuje zmago, sicer bo njegova kampanja izgubila zagon. V Iowi, kjer ga je pokopalo dejstvo, da na terenu ni imel organizirane vojske prostovoljcev, ki bi prepričevali volivce, je Trump spoznal, da politika ni solistični nastop. Je dolgotrajno, mukotrpno in včasih tudi precej dolgočasno delo. Tudi najbolj nadarjeni politiki in govorci (med njimi Barack Obama in Bill Clinton), so poleg bogatih donatorjev za pot do Bele hiše potrebovali tudi pomoč tisočev brezimnih ljudi, ki jih nikoli nismo videli pred televizijskimi kamerami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lnterReflections
09. 02. 2016 15.15
+9
Trump pravi, da je svet bil bolj varen, ko so bili na oblasti Gadafi, Husein, Osama bin Laden in Asad. Takrat po njegovo ni bilo terorizma, saj so ti diktatorji imeli nadzor nad financiranjem ekstremistov. Enako meni za Putina. V takih državah je po njegovo še prezgodaj za demokracijo in po njegovo tam morajo biti diktatorji, da zagotovijo mir, saj vsak poskus uvedbe demokracije tam pripelje do kaosa in širjenje terorizma. Ker pa ima Trump ogromno denarja, za njim ne bodo stali razni lobiji. Tako je moje mnenje.
nikhrast
09. 02. 2016 16.49
+3
sto je bilo vJugoslaviji, dokler jo je vodil diktator Tito smo imeli mir, folk pa še zdaj ni navajen na demokracijo.
Kollerik
09. 02. 2016 17.38
+5
Po svoje ima Trump prav. Svet je bil bolj varen z raznimi Huseini in Gadafiji, sedaj to vidimo in vemo vsi. Boli njega đo..ko za demokracijo v arabskem svetu in kje drugje. Itak pa je takšna demokracija, ki jo imamo sedaj... samo utvara, privid. Države vodi tista tenka zgornja plast, nam pa ostane občutek, da o nečem odločamo, ko gremo na volitve. Kar pa je nateg stoletja.
valat
09. 02. 2016 14.59
+1
Zaenkrat vodita Kasich in Sanders.
ONniON
09. 02. 2016 11.01
+0
pa kaj me briga kaj se dogaja v ameriki, dejte nam mir !
asdfghjklqwertz
09. 02. 2016 10.34
+4
Kako se bi še le smejali iz mene, na primer, če bi kandidiral za ameriškega predsednika, ko bi v kampanjo vključil, obvezno zdravstveno zavarovanje za vse državljane, za revne zastonj ... drugi amandma bi ukinil, več denarja bi namenil v medicino, šole, v policijo in v naso, pol toliko, kolikor zdaj namenijo za vojsko, bi pa za vojsko dal, še vedno bi bili vodilna država v vlaganju v vojsko, ... zelo bi obdavčil milijonarje in milijarderje, davke skoraj vsem zbil dol, ki so revni, brez službe in invalidi, spremenil ogromno zakonov, ki so za večino Američanov butasti, itd itd. Mene bi pa v sloveniji itak fentali, če bi kandidiral za predsednika ali premierja .. tako kot so Krambergerja.
kg1
09. 02. 2016 12.44
+4
GreaterIsraelProject
09. 02. 2016 09.26
+0
Trump je edino upanje za boljši svet.Tisti, ki navijate za Sandersa veste, da je Sanders PODPRL Izraelsko posredovanje nad Palestinci v operaciji Protective Edge kjer so pobili, pohabili in scvrli na stotine otrok? Še pomnite kakšne vojne zločine so zagrešili takrat nad prebivalstvom? Sanders ne dovoli kritike Izraela! Drugi alarm je njegovo podpiranje ti. "gun control" saj želi razorožiti Američane, in s tem izničiti 2. amandment njihove ustave. Ta člen so ustanovni očetje Amerike dali noter zato, da se državljani lahko zaščitijo pred tiranijo svoje vlade! Tretji alarm je njegovo podpiranje "open borders" politike, kar je čista zionistična politika. Trump, za razliko od Sandersa, pa je tudi jasno povedal, da v Putinu in Rusiji ne vidi sovražnika ampak priložnost za dobro gospodarsko sodelovanje. Trump je edini resnično neodvisni kandidat, ki si kampanjo financira sam. Trump izgleda kot najboljši kandidat za Ameriko in svetovni mir. ***watch?v=P7eI8i6AssY*** In tale video je tudi zelo nazoren: Donald Trump Ted Cruz Goldman Sachs and the Zionist Oligarchs
allstarker
09. 02. 2016 11.06
+4
TI si bolj naiven kot 14 letnice v K4. V vseh teh vojnah, ki so jih ZDA začele, ti še kar verjameš da bodo oni se borili za mir...Lepo je Putin vprašal: Mi imamo 50 Miljard letnega proračuna za vojsko, ZDA 550 (približno). No kdo je tukaj agresor?.
GreaterIsraelProject
09. 02. 2016 15.17
+0
Ne vem kaj ti bereš, kdo sploh tukaj govori o tem, kdo je agresor? Trump je rekel to, kar sem napisal, drugi kandidati pa bi vsi ravnali tako ostro ali še ostreje proti Rusiji saj kar tekmujejo kdo bo bolj demoniziral Putina. Kaj ti še ni jasno? Sodeč po slišanem je Trump najboljša opcija. Zakaj misliš, da Trumpa sovražijo masovni mediji, politiki, razni lobiji itd... Ljudje pa ga podpirajo. Razmisli.
allstarker
09. 02. 2016 16.43
-3
"Trump je edini resnično neodvisni kandidat, ki si kampanjo financira sam. Trump izgleda kot najboljši kandidat za Ameriko in SVETOVNI MIR." ti pa ne vem ce sploh preberes kaj napises. Pa mislim da moras ti malo razmislit, ker ocitno ti ni cisto jasno koliko vojn je sprozila Amerika samo v zadnjih 35 letih.
GreaterIsraelProject
09. 02. 2016 18.51
+1
Nisem vedel, da je Trump odgovoren zato, kar se je dogajalo zadnjih 35 let. Mogoče pa je bil stric iz ozadja v Pentagonu in je odločal o vojaških akcijah? Koker vem, da aktualni predsednik zadnji komando za vojaško posredovanje?
GreaterIsraelProject
09. 02. 2016 19.06
+2
Poleg tege JE NEODVISNI KANDIDAT IN SI KAMPANJO FINANCIRA SAM. Za razliko od ostalih, ki jih financira židovski lobij. Ravno ta lobij je najbolj kriv za vojne na bližnjem vzhodu, od 2003 naprej. Ameriki se ponuja zgodovinska priložnost, da po Kennedyu zopet dobi predsednika, ki ne bo lutka in bo predsednik v pravem pomenu besede in bo deloval v korist svoje države ne Izraela!
Iluzionist
09. 02. 2016 09.07
+5
Rubio je kandidat elite in dva največja sponzorja njegove kampanije sta Goldman Sachs in Microsoft, slednji je tudi priskrbel programsko opremo za štetje volilnih glasov, zato je precej sumljiva izjava, da so ankete tokrat še posebej nezanesljive in da se Rubio dviguje po popularnosti
dragobabi
09. 02. 2016 08.51
-3
na jugu Nemčije, južno od Münchna, sta se zaletela 2 potniška vlaka, mrtvi in poškodovani.
Raspunin777
09. 02. 2016 08.50
+2
Čas je da Donaldisimo naredi red v tej demokratski maškaradi .
Kapitol
09. 02. 2016 08.49
+4
Trumpa bi rabili v SLO, države v petih letih ne bi bilo več za spoznati, srednjeevropski Monte Carlo, min. plača 3000+eur, aja profesorji bi ostali brez dodatkov za pripravljenost, levi paraziti brez dobro plačanih sinekur, razni isajlovič lobisti brez poslov. Ampak to seveda nebi dovolili, kajto SLO je socijalna država, z vedno več ljudmi na socijalni..........
Raspunin777
09. 02. 2016 08.51
-2
allstarker
09. 02. 2016 08.56
-1
ti se sploh ne zavedas v kako sranje bo padla EU ce zmaga Trump. V tistem trenutku bodo muslimani se najmansi problem ki ga bomo imeli (
asdfghjklqwertz
09. 02. 2016 10.42
+2
Trump bo naredil veliko sranje že doma v zda ... Glede na to, da je težki milijarder, se že pričakuje en veliki minus ... da bogati sploh ne bodo še bolj obdavčeni, ker to bi udarilo po njegovem žepu, revni pa bodo še naprej bolj revni, da se bodo trumpu večale številke na računih v bankah. Potem pa zna narediti sranje s prebežniki ... Če bo svoje napovedi uresničil, bo mogel iz ZDA izgnati nekaj milijonov prebežnikov, ker pa jih je preveč, se lahko ti uprejo in zakuhajo pravo "vojno" med policisti in ostalimi. Glede Evrope ne vem kakšne sanje ima, ampak maličko pa si mislim, da bi Američani na slovenijo končno začeli lepo gledati, ker bi imeli "prvo damo" na svetu.
rammstein23
09. 02. 2016 08.49
+8
raje vidim da zmaga trump ko ta hillary, tu se vidi razvitost žensk.. vse kar obljublja je boljše življenje za ženske, ko da so edini spol na svetu, feministka gloria pa itak sprana do konca, če pa ženske ne volijo za clintonovo so pa kar moški krivi - se razume ;)
horhinjo
09. 02. 2016 08.40
+2
Hja ponavadi je tako enkrat demokrat, drugič republikanec, potem spet demokrat. No upam da bo letos drugače in bo demokrat. Republikanec je pri američanih tako kot pri nas SDS in NSI!
Kapitol
09. 02. 2016 08.44
+0
Ja samo v SLO "republikanci" ne smejo priti na oblast, tekovine revolucije pa to.....
Kapitol
09. 02. 2016 08.38
+2
GO TRUMP GO, so pa smešni nekateri komentarji iz podalpske leve drvarnice od države, nekaj se eni levi duvajo, zraven so pa zavozili vse kar se je zavozit dalo...........
Vabis
09. 02. 2016 08.26
+2
Trumph je čisto navadna napihnjena žaba -krastača.
RdecaZvezda
09. 02. 2016 10.07
+0
ne bi ti čisto verjel,odkod pa tako bogastvo
shade22
09. 02. 2016 12.08
-2
Od fotra ga je podedoval... pa ne prbiji...
bb5a
09. 02. 2016 08.15
+2
Bernie bo zmagal, ampak ga bodo v kratkem po zmagi pospravili 6 feet under, ker amerike se pač ne sme spreminjat...
bus303
09. 02. 2016 08.02
+0
Bravo Bernie! Edina prava opcija.