Tujina

VIDEO: Boko Haram napadel tudi na severu države

Abuja, 21. 05. 2014 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je obsodil dva bombna napada v mestu Jos, v katerih je umrlo najmanj 118 ljudi. Druga eksplozija je odjeknila 30 minut po prvi, zato je med žrtvami tudi veliko reševalcev. Boko Haram je udaril znova na severu države.

Skrajna islamistična skupina Boko Haram je obtožena, da je zakrivila napad v vasi Alagarno na severu Nigerije, v katerem je umrlo najmanj 17 oseb. V napadu so požgali večino hiš v vasi. Vas je v bližini kraja Chibok, kjer so ugrabili več kot 200 deklet.

Dve bombi odjeknili v roku pol ure

Napad se je zgodil dan po tem, ko je v dveh eksplozijah umrlo najmanj 118 ljudi.  Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je obsodil omenjena dva bombna napada v mestu Jos. Dejal je, da so napadalci kruti in zlobni.

Oblasti se bojijo, da je pod ruševinami stavb, porušenih v eksplozijah, še več trupel. Tarči napadalcev sta bili bolnišnica in tržnica. Druga eksplozija je odjeknila 30 minut po prvi, zato je med žrtvami tudi veliko reševalcev, ki so priskočili na pomoč.

''Grozljivo je,'' je dogajanje opisal humanitarni delavec Mark Lipdo in dodal, da se je po mestu širil vonj zažganih trupel. Priče so opisovale krvave prizore umrlih in ranjenih, na mestu eksplozij je še več ur divjal požar. Večina žrtev naj bi bila žensk.

Žrtev je najmanj 118.
Žrtev je najmanj 118. FOTO: Reuters Video

Predsednik je še povedal, da se ostro borijo proti terorizmu, saj je naletel na veliko kritik, da je varnost pod vprašanjem. Napovedal je nove ukrepe, ki bi zajezili lovke teroristične skupine Boko Haram, ki je prejšnji mesec ugrabila več kot 200 dijakinj. Napovedal je tudi sodelovanje s sosednjimi državami Čadom, Nigrom in Kamerunom.

V letošnjem letu je zaradi terorističnih napadov umrlo že več kot 2000 ljudi.

Boko Haram deluje predvsem na severu države, Jos, prestolnica nigerijske zvezne države Plateau, ki je stičišče krščanskega juga in muslimanskega severa države, je bil do zdaj bolj ali manj nenapadano mesto. Skupina tu ni napadla že od božiča 2011, ko so skušali zanetiti verske nemire, ko so napadli več cerkva. Verski voditelji so že pozvali k miru.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarkT
22. 05. 2014 06.24
+3
Islamisti že tak od nekdaj delajo probleme. Pol jih pa naj spoštujem? Malomorgennn. Outpeacee
Elias47
21. 05. 2014 14.54
+3
Boka Haram je pod kontrolo ameriške CIA-e! Že nekaj let se svetovne velesile (predvsem ZDA, EU in Kitajska) bojujejo za prevlado na afriškem kontinentu in afriška naravna bogastva. Medtem, ko kitajci le-te kupujejo, včasih pa tudi v zameno gradijo po teh Afrikiških državah infrastrukturo, pa Amerika in EU, nasprotno, sprožajo po Afriki državne udare in teroristične napade, preko terorističnih skupin ki so pod kontrolo CIA-e, Mossada in nekaterih Evropski tajnih služb, kot so to npr. al-Qaeda, Boko Haram in muslimanske "separatistične" organizacije, ki delujejo v Rusiji in Kitajski, da potem dobijo legitimizacijo za "posredovanje", potem pa v tej državi postavijo na oblast svoje petokolonaše, in tako zastonj pridejo do naravnih bogastev teh držav... To so naredili v zadnjih letih že v Libiji, Ukrajini, Mali-ju in mnogih drugih Afriških državah.. .sedaj je očitno prišla na vrsto Nigerija...
Elias47
21. 05. 2014 14.56
+2
Amerigosi s svojo morilsko vojsko pa so tudi že tam; bojda "iščejo ugrabljene deklice"... v ZDA jih transportirajo kar s tankerji....
omega _v6
21. 05. 2014 14.39
+3
Tudi to je islam !! Vendar za moje pojme to ni nobena vera,Ne more biti človek veren in pobijati neoborožene civiliste!! Pa ne mi razlagati,da imajo zato razloge !! Ni razloga,ki lahko upravičil takšna barbarska dejanja!!
Elias47
21. 05. 2014 14.58
+3
islam ni bil nikoli mišljen kot vera, ampak kot gibanje - protiutež "antikristu" - imperialistom - Vatikanu in ostalim Zionistom in Masonom, in vsemu, kar povzroča uničevanje planeta...
Misija1
21. 05. 2014 21.07
+5
Elias, malce se pouci, potem pa pisi kozlarije! Islam je nastal v 7 stoletju, ti pa sanjas o imperializmu! Zanimiva je tvoja izjava, da je islam nastal kot protiutez vsemu, kar povzroca unicevanje planeta - namrec, islam se je širil z mecem po celotni severni afriki, zahodnem delu Azije, na milijone mrtvih, ki se niso zeleli konvertirati v islam itd..To so DEJSTVA. Torej zanimivo, da je islam ravnotako uniceval vasice, mesta, pobijal po njihovem mnenju vse "nevernike", požigal, ubijal živino itd..Kot si zdaj sam videl, si en velik biser.
pomlaq1
21. 05. 2014 09.22
+8
Če ne narava vse uniči,morajo pa sami vse uničit in razstrelit.