Tujina

Droni lahko pomagajo napovedati, kdaj bodo izbruhnili vulkani

Reykjavik, 25. 12. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Raziskovalci na Islandiji uporabljajo drone pri napovedovanju morebitnih novih izbruhov vulkanov. Droni se lahko kraterjem približajo tudi na nekaj deset metrov, nanje pa lahko namestijo senzorje in infrardeče kamere ter s pomočjo zračnih posnetkov spremljajo aktivnosti na območju vulkanov.

Droni lahko letijo zelo blizu kraterjev, nanje pa lahko namestijo različne senzorje.
Droni lahko letijo zelo blizu kraterjev, nanje pa lahko namestijo različne senzorje. FOTO: Reuters

Medtem ko se v javnosti veliko razpravlja o nevarnostih, ki jih predstavljajo brezpilotna letala, pa jih znanstveniki na Islandiji zdaj uporabljajo pri napovedovanju izbruhov vulkanov.

Droni so lahko namreč zelo koristni pri delu znanstvenikov, predvsem na težko dostopnih predelih. "Zračne posnetke dronov lahko uporabimo za izdelavo natančnih tridimenzionalnih zemljevidov vulkana, s katerimi lahko opazujemo spremembe njegovega okolja," pravi pilot dronov Ferdinand Wolf.

Na drone lahko namestijo tudi senzorje ali infrardečo kamero in tako spremljajo termalne aktivnosti na območju vulkana. Dron je že letel le 60 metrov nad islandskim vulkanom Bardabunga, kjer lava dosega izjemno visoke temperature.

Poleg dronov raziskovalci uporabljajo tudi napredne senzorje, seizmološke monitorje, geotermalne in GPS naprave, s katerimi spremljajo, ali se na območju zbira magma. "Podatke z vseh teh naprav analiziramo in tako ugotavljamo status vulkanov," je dejal geofizik iz Univerze na Islandiji, Freysteinn Sigmundsson.

Vulkan Katla – speča grožnja

Eden najaktivnejših in najnevarnejših vulkanov na Islandiji je Katla, ki je prekrit z ledenikom. Raziskovalci ga budno spremljajo, saj bi lahko bil celo bolj nevaren kot je bil vulkan Eyjafjöll pod ledenikom Eyjafjallajökull, ki je leta 2010 ohromil letalski promet nad Evropo.

Znanstveniki pričakujejo, da bi lahko vulkan Katla kmalu izbruhnil, kar bi lahko povzročilo velike poplave zaradi taljenja ledenika.
Znanstveniki pričakujejo, da bi lahko vulkan Katla kmalu izbruhnil, kar bi lahko povzročilo velike poplave zaradi taljenja ledenika. FOTO: Reuters

Vulkan običajno izbruhne dvakrat na vsakih 100 let. Zadnjič je bil aktiven leta 1918, kar je povzročilo uničujoče ledeniške poplave. Znanstveniki so zato prepričani, da bi se statistično gledano vulkan moral kmalu znova zbuditi.

Raziskovalce na vulkanu Katla skrbi, kaj se bo zgodilo, ko bo ta izbruhnil, vendar pa imajo že zdaj pripravljen načrt. Pričakujejo, da bi izbruh povzročil velike poplave, zato je prvi korak evakuacija ljudi, ki delajo na tem območju v sosednja, višje ležeča mesta.

Izbruh vulkana Eyjafjöll je letalske družbe oškodoval za okoli 150 milijonov evrov na dan. Pepel je povzročil največje zaprtje evropskega zračnega prostora po drugi svetovni vojni zaradi bojazni, da bi poškodoval letalske motorje. Na letališčih je obtičalo več kot 10 milijonov potnikov.

Da bi se izognili morebitnim težavam zaradi vulkanskega pepela, so začele tudi letalske družbe uvajati novo tehnologijo na letalih. Easy Jet bo denimo na svojih komercialnih uvedel enote za zaznavanje pepela, ki temeljijo na infrardečih žarkih. To bo omogočilo pilotom, da se izognejo pepelnatemu oblaku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
25. 12. 2015 10.09
+6
Ko je en slab resničnostni članek o dronih (o smučariji), je potrebno takoj nekaj pozitivnega napisati o dornih, za dobro ameriškega kapitala!
Ramzess
25. 12. 2015 10.01
+7
Človeku ki ne zna razumeti in brati narave, znakov, tehnologija ne bo veliko pomagala. Dokazi in opozorila 'pet minut pred dvanajsto' niso ravno hvale vredni. Narava vedno opozarja prej.
vozilo1234
25. 12. 2015 09.41
+2
ja in kdaj bo kdo prdnil na pop tv tudi.